Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisinden "Boğazlar" açıklaması: Türkiye'den olumlu cevap almayı diliyoruz

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin açıklamalarda bulundu

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinde yaşananlara ilişkin son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı / Fotoğraf: AA

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinde yaşananlara ilişkin son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısı ile gazeteciler ile paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yüzlerce Rus askeri öldürüldü"

"Ukrayna Cumhurbaşkanın ifadelerine göre işgalin ana hedefi tam kendisi ve ailesidir. Aklı başında modern hangi insan başka bir devletin ailesini neden hedef alsın?" diyen Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu savaşı gerçekleştiren kesinlikle aklı başında değil. Biz kendi başımıza ve yalnız savaşıyoruz. Kiev tehlike altında. Mücadeleye devam edeceğiz. Ukrayna’nın gıda,ilaç ve yakıt başta olmak üzere çeşitli ürünlere ihtiyacı var. Şuan önemli olan Rusya’nın saldırganlığını durdurması birliklerini geri çekmesi ve anlaşma masasına oturması için baskı yapmak. Yüzlerce Rus askeri öldürüldü

"Putin'in füzeleriyle kadınlar ve çocuklar ölüyor"

Mülteci meselesinin gündeme gelebileceğini belirterek sivil kayıplarına özellikle dikkat çeken Bodnar, "Putin'in füzeleriyle kadınlar ve çocuklar ölüyor. Türkiye'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu görüyorum" dedi.

Kiev'de çatışma yaşandığına ilişkin soruyu yanıtlayan Bodnar, "Hükümet binalarının yanında herhangi bir çatışma yok. Ukrayna üniforması giyen bir sabotaj grubu Kiev'e girerek toplum arasında panik yaymak istedi" dedi.

Boğazların durumu

Türkiye'ye iletilen Boğazların kapatılmasına talebine ilişkin "Türk tarafı cevabımızı değerlendiriyor, değerlendirme süreci zaman alıyor tabii olumlu cevap almayı diliyoruz. Türkiye'deki tüm makamların Ukrayna'da neler olduğunu anladığını düşünüyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın boğazların Rusya’ya kapatılmasına ilişkin talebi hakkında, "Savaş hâlini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19’uncu, 20’nci, 21’inci madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir" demişti.

Ukrayna NATO üyeliğine ilişkin soruyu yanıtlayan Bodnar, "Ukrayna'nın şu an askeri destek alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU