Savaşın ikinci günü… Rusya, Kiev'i roketlerle vuruyor

Rusya, dün üç cepheden başlattığı Ukrayna işgali ile Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük savaşı başlattı

Fotoğraf: Rueters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri tanımasının ardından başlattığı askeri harekat ikinci gününde. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük savaş olarak nitelendirilen Rusya’nın Ukrayna işgalinin ikinci gününde yaşananları derledik.  

"En son Nazi Almanyasında tarafından yaşatılmıştı"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba bu sabah yaptığı açıklamada başkent Kiev'e "korkunç roket saldırıları" olduğunu belirtti. Kuleba Twitter'da yaptığı paylaşımda "Başkent en son bu tür bir şeyi 1941 yılında Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında yaşamıştı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rusya'nın saldırılarının hem askeri hem de sivil hedeflere yönelik olduğunu söyledi. Zelenski Rus birliklerinin birçok yönde ilerlemelerinin durduğunu ifade etti.

“Dünyanın en kudretli güçleri izlemeye devam ediyor”

Batı tarafından Moskova’ya uygulanan yaptırımların yetersiz olduğunu belirten Zelenski, dünyanın Ukrayna’da olan bitenleri izlemeye devam ettiğini kaydetti.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Heraşenko Ukrayna birliklerinin başkent Kiev'de bir uçak düşürdüğünü açıkladı. Heraşenko uçağın bir konutun üzerine düştüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev’de siren sesleri

Art arda patlamaların yaşandığı Kiev’de  yerel saatle 07.05'ten itibaren 2 dakika boyunca sirenler çaldı.

“Rus ordusu Kiev’in çevresine girecek”

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus kuvvetlerinin günün ilerleyen saatlerinde başkent Kiev'in hemen çevresindeki bölgelere gireceği uyarısında bulundu Malyar, Ukrayna ordusu birliklerinin sayıca az olmalarına rağmen dört cephede mevzilerini koruduklarını da ifade etti.  Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Harashchenko da, bugünü savaşın "en zor günü" olarak niteleyerek Rusya'nın tank birlikleri ile Kiev savunmasını yarmaya çalışacağını belirtti. Harashchenko, Kiev'deki savunma sistemlerinin yabancı müttefikler tarafından temin edilen ve tanksavar füzeleri ile saldırıya hazırlıklı olduğunu belirtti.

“Son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alan vuruldu”

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vadym Denysenko, Rusya'nın son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alanı vurduğunu ve bu saldırılarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Interfax haber ajansının bildirdiği haberde Denysenko, "Ruslar sivil unsurları vurmadıklarını söylüyorlar. Fakat son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alan vuruldu" dedi.

Ukrayna: Rus güçleri Kiev’e girdi

Öğlen saatlerinde bir açıklama yapan Ukrayna Savunma Bakanlığı Rus askerlerinin Kiev'e girdiğini doğruladı. Bakanlık, sosyal medyadan “Vatandaşların ekipmanın hareketi hakkında bilgi vermelerini rica ediyoruz! Molotof kokteylleri yapın, işgalciyi etkisiz hale getirin!” mesajı paylaştı.

Rusya’dan “Çernobil’e paraşütçü birliklerini konuşlandıracağız” açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı da Çernobil nükleer santralini korumak için başkent Kiev yakınına Rus paraşütçü birliklerini konuşlandıracağını belirtti.

UEFA Şampiyonlar Ligi finali Rusya'dan alındı

UEFA, 2021-2022 Şampiyonlar Ligi final maçının, Rusya'nın Saint Petersburg şehri yerine Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacağını açıkladı.

Rusya'dan "Kiev'e füze saldırısı yapılmadı" açıklaması

Rusya, Kiev'e füze saldırısı düzenlediği iddialarını yalandı. Rusya Savunma Bakanlığı'nda bir kaynağa dayandırılan açıklama Rus haber ajanslarında yer aldı. Haberde, Kiev'de düşürülen uçağın dost ateşi ile vurulan bir Ukrayna savaş uçağı olduğu da ifade edildi.

Lavrov: Ukrayna'yı işgal etmiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ukrayna’yı işgal etmediklerini” iddia eden bir açıklama yaptı. Lavrov, “Biz, Ukrayna'da NATO'nun çıkarlarının karşısında hareket ediyoruz. NATO genişlemeye çalıştı biz de buna karşıyız” dedi.

Yaptırımlara yanıt vereceğini açıklayan Rusya, Asya ile ticari ilişkileri güçlendirecek

Rusya Ekonomi Bakanlığı, Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dolayısıyla getirdiği yaptırımların etkisini minimize etmeye çalıştıklarını ve Asya ülkeleriyle ticari ve ekonomik bağların güçendirilmesi için adım atacaklarını açıkladı.

Savaş nasıl başladı?

Ukrayna'da 2014'teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etti. Ukrayna'da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015'te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken, Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Ukrayna'nın başlıca kentleri patlamalar ve silah sesleriyle sarsılırken 100 bine yakın kişi evlerini terk etti. Onlarca kişinin öldüğü bildirildi.

 

AA, Reuters, Interfax, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU