Mossad: Umman-İsrail arasında diplomatik ilişkiler yeniden başladı

90’lı yıllarda Umman ve İsrail’in karşılıklı ticari büroları bulunuyordu. 2000 yılında ikinci intifada patlak verince Umman bu büroları kapatma kararı almıştı

Mossad Başkanı Yossi Cohen / Fotoğraf: Reuters

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Başkanı Yossi Cohen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in bazı bölgesel krizlerde gizli arabulucu rolünü üstlendiği Umman Sultanlığı ile yeniden "resmi ilişkiler" kurduğunu söyledi.

Cohen, Herzliya'da düzenlenen bir konferansta, "Son zamanlarda, Umman ile resmi ilişkilerin restorasyonunun yanı sıra bu ülkede İsrail temsilciliği kurduğunu “ duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

90’lı yıllarda Umman ve İsrail’in karşılıklı ticari büroları bulunuyordu. 2000 yılında ikinci intifada patlak verince Umman bu büroları kapatma kararı almıştı.

Cohen, iki ülke arasındaki ilişkilerin restorasyonunun "hala gizli olan çok daha geniş bir çabanın görünen kısmı olduğunu" söyledi.

Cohen'in sözleri İsrail-Filistin ihtilafını çözme iddiasında olan ABD barış planının ekonomik ayağı olan Bahreyn çalıştayının yapılmasından günler sonra geldi.

Filistin Yönetimi, Washington’u İsrail’e destek vermekle suçlayarak çalıştayı boykot etti. İsrail resmi bir temsilci göndermedi, ancak Beyaz Saray'ın davetine birkaç İsrailli araştırmacı ve gazeteci katıldı. Toplantıya aynı zamanda Umman'dan temsilciler de katıldı.

Benzeri görülmemiş bir fırsat

Mevcut durumun benzeri görülmemiş bir fırsatı teşvik ettiğini ifade eden Cohen, “Bu, belki de Ortadoğu tarihinde ilk kez kapsamlı bir barış anlaşmasına yol açabilecek bölgesel bir barışa ulaşma fırsatıdır. Bölgenin bütün ülkeleriyle henüz bir barış anlaşmamız yok, ancak ortak bir çıkar grubu, yoğun işbirliği ve açık iletişim kanalları var” dedi.

Maskat ziyareti

Geçtiğimiz yıl ekim ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Maskat'ta Sultan Kabus’la sürpriz görüşmeler yaparak Filistin’in iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleşmesi korkusunu artırdı.

Umman Sultanlığı 26 Haziran'da işgal altındaki Filistin topraklarında bir elçilik açma niyetinde olduğunu açıkladı. Filistinliler bu kararın altında İsrail’in tanınması olacağından endişe ediyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Abu Dabi'deki iklim değişikliği konulu Birleşmiş Milletler konferansına katıldı ve burada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BAE’den kıdemli bir yetkili ile bir araya geldi.

Katz Facebook'ta şunları yazdı:

İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi politikasını öne çıkarmak için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile çalışmaya devam edeceğim.

BAE’nin İsrail ile resmi diplomatik ilişkisi bulunmuyor, ancak İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev Ekim ayında  Abu Dabi’yi ziyaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/37601

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU