Truth Social: Donald Trump'ın sosyal medya uygulamasına dair tüm bilinenler

Twitter'a benzeyen uygulamada "beğeni (like)" yerine "hakikat (truth)" var

6 Ocak'taki Kongre baskınının ardından yaptığı paylaşımlarla "şiddete özendirdiği" gerekçesiyle ana akım sosyal medya uygulamaları Donald Trump'a sansür uygulamıştı (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump geçen yıl Twitter'ın hesabını kapatmasının ardından Truth Social adlı yeni bir sosyal medya platformu kurdu. Twitter, Facebook, YouTube, Netflix gibi ana akım platformlara alternatif olması amacıyla kurduğu Trump Media & Technology Group (TMTG) şirketi aracılığıyla Trump kitlesine farklı kanallardan seslenmeyi ve tabanını genişletmeyi amaçlıyor. 

Peki 21 Şubat'ta Apple'ın çevrimiçi mağazası App Store'dan indirilebileceği belirtilen Truth Social nasıl ortaya çıktı, arkasında hangi şirketler var ve uygulamayı kimler kullanıyor?

Trump neden yeni bir sosyal medya platformu kurdu?

Twitter, Ocak 2021'de "şiddet olaylarını kışkırttığı" gerekçesiyle 90 milyon takipçisi olan Donald Trump'ın hesabını kalıcı olarak kapatmıştı. Facebook da Haziran 2021'de benzer bir karar alarak Ocak 2023'e kadar Trump'ın uygulamada paylaşım yapmasını engelledi

Sansür hamlelerine itiraz eden Trump da yeni bir ağ kurdu ve ona göre Truth Social, "büyük teknolojinin tiranlığına karşı direnişi" simgeliyor. 

 

pc.png
Twitter, Trump'ın paylaşım yapmasını engellemişti (PC)

 

Sosyal medya uygulamalarında çok sık paylaşım yapan Trump başkanlığı sürecinde günde ortalama 30 tweet atıyordu. Trump şimdi kitlesini Truth Social'a taşıyabileceğine inanıyor. 

Truth Social'ı kim yönetiyor?

Platformun arkasında iki kuruluş var. İlki Donald Trump'ın Şubat 2021'de kurduğu Trump Media & Technology Group (TMTG). Şirketin CEO'suysa ABD'nin eski Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Devin Nunes. Diğer şirketse ABD'li bankacı Patrick Orlando'nun kurduğu, finans alanında faaliyet yürüten Digital World Acquisition Corp (DWAC). 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki şirket TMTG'yi halka açık bir şirket haline getirmek için birleşme anlaşması imzalamıştı. Ancak menkul kıymetler yasalarını ihlal ihtimaliyle anlaşmanın ardından Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) soruşturma başlattı. 

TMTG'nin amacı ana akım medya ve sosyal medya ağlarına alternatif sunabilmek. Truth Social'ın yanı sıra şirket TMTG News adlı haber ağı ve TMTG+ adlı dijital yayın platformu kurmayı amaçlıyor. Tüm bu yapılar muhafazakar görüşe sahip kişileri kendisine çekmeyi amaçlıyor. 

Truth Social'ın muhafazakar kesimin kullandığı Gab, Gettr, Parler gibi uygulamalardan biri olan Rumble'la işbirliği yapacağı da Aralık 2021'de duyurulmuştu. 

Trump platformuyla ilgili ilk açıklamasında "siyasi manipülasyon" amacıyla hiçbir şekilde paylaşımlara müdahale edilmeyeceğini söylemişti. Ancak sitenin hizmet şartları eğer platformla dalga geçerseniz hesabınızın askıya alınabileceğini söylüyor. 

Mastodon nedir?

Truth Social ücretsiz, açık kaynaklı, merkezi olmayan, reklamsız ve 500 karaktere kadar paylaşım yapma olanağı tanıyan Twitter'a benzer Mastodon'un açık kaynaklı lisansı kullanılarak oluşturuldu. 

Ancak bu lisansı kullananların, projelerinin Mastodon'u temel aldığını açıklaması gerekiyor. Ayrıca herhangi bir değişikliği herkesin yapabilmesi için kodun açık hale getirilmesi isteniyor.

 

pc.jpg
Mastodon'un görünümü (PC)

 

Truth Social başlangıçta Mastodon'la bağlantısını belirtmemişti ve kaynak kodlarını kullanıma sunmamıştı. Platform, kaynak kodun tescilli ve şirkete ait olduğunu iddia etmişti. Bunu telif hakkı ihlali olarak gören Mastodon, Ekim 2021'de Trump'a bir ay içinde dava açabileceğini söylemişti. Davadan kaçınmak için Truth Social, Mastodon'a dayandığını kabul etmişti. 

Truth Social nasıl çalışıyor?

Truth Social, Twitter'la aynı mantığa sahip. Ancak "beğeni (like)" yerine "hakikat (truth)", "retweet" yerine "retruth" var. 

Uygulama halihazırda App Store'dan indirilip kullanılabiliyor. Platformun internet sitesine göre uygulamanın android versiyonu da yakında çıkacak. Uygulamaya kaydolurken e-posta adresi ve telefon numarası gerekiyor. 

 

 

Her ne kadar kullanıcıların girişini engelleyecek hatalar ilk gün sıkıntı yaratsa da ABD sağının popüler yüzleri Truth Social'a geçiş yaptı bile. Aşı karşıtlığı yaptığı gerekçesiyle Twitter'ın kişisel hesabını kapattığı Temcilciler Meclisi Üyesi Marjorie Taylor Greene bunların başında geliyor. Greene'in resmi Kongre hesabıysa hâlâ Twitter'da aktif. Öte yandan Sean Hannity, Dan Bongino gibi gazeteciler de yerlerini almış vaziyette. 

Araştırma firması Apptopia'ya göre uygulama App Store'a konmasından bu yana 170 bin kez indirildi.

 

Independent Türkçe, PC, Forbes, We Got This Covered, BBC News, Yahoo News

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU