Hindistan'da sel: Gecekonduların üzerine çöken duvar 27 kişinin ölümüne sebep oldu

Hindistan’ın finansal başkenti Mumbai küresel bir merkez olma peşinde ancak altyapısı her yıl muson yağmurlarına yenik düşüyor

Mumbai iki günlük süre içerisinde son 10 yılın en yüksek yağışını aldı. Fotoğraf: The Independent

Batı Hindistan'da ağır muson yağmurlarına dayanamayan duvarların evlerin üzerine çökmesi sonucu en az 27 kişi yaşamını yitirdi. 

Finansal merkez Mumbai’de 24 saatte 300 mm'den fazla yağmur yağmasıyla caddeleri ve demiryollarını su bastı, nehirler taştı. Kent genelinde okullar ve iş yerleri kapatıldı.

Mumbai’nin batı yakasında bir banliyö mahallesi olan Malad’da da eğimli araziye yapılmış duvarın gecekonduların üzerine çökmesi sonucu ölümler meydana geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis ve itfaiye yetkilileri en az 18 kişinin enkaz altında hayatını kaybettiğini, birçoğu çamur ve molozlar arasından kurtarılan 66'dan fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Reuters’a konuşan bir itfaiyeci, "Kurtarma çalışmaları devam ediyor" derken, ekiplerin arama kurtarma köpekleriyle hala bölgeyi taradıklarını belirtti.

Yakınlardaki Pune şehrinde geçen salı da yine bir duvar çökmüş, en az 6 kişinin ölümüne yol açmıştı. Aynı şehirde benzer bir olay da cumartesi günü yaşanmış ve 15 kişi yaşamını yitirmişti.

Ayrıca Mumbai’nin 42 kilometre kuzeyindeki Kalyan şehrinde de bir okulun duvarının yıkılması sonucu üç kişi ölmüştü. 

Hindistan Merkez Demiryolu attığı bir tweette “doğanın gazabının” şehirdeki bazı bölgelerde çalışmakta olan trenleri “güvenlik tehlikesi” haline getirdiğini söyledi. Her gün milyonlarca yolcunun geçtiği ünlü demiryolu ağı yağışların etkisiyle bugün itibarıyla yalnızca kısmi hizmet verebiliyor. 

Bir havaalanı sözcüsünün açıklamasına göreyse Hindistan'ın ikinci en büyük havaalanı olan Mumbai Havalimanı’nın ana pisti, bir SpiceJet uçağının iniş sırasında pistte duramamasının ardından gece yarısı itibariyle kapatıldı.

İkinci pist hala kullanılabiliyor ancak 55 uçuş başka havaalanlarına yönlendirildi ve kötü hava koşulları nedeniyle 52 tanesi de iptal edildi.

Hava durumu yetkilileri, Mumbai’nin pazardan salıya dek iki günlük süre içerisinde 10 yılın en yüksek yağışını aldığını belirtti. Televizyon kanalları yüzen araçların ve zemin katlarını su basan bazı binaların görüntülerini gösterdi.

Maharaştra eyaleti Başbakanı Devendra Fadnavis attığı tweette hava durumu yetkililerinin salı günü daha da fazla yağmur yağacağı konusunda uyarılarda bulunduğunu belirterek, "Acil bir durum olmadıkça herkesin içeride kalması öneriliyor" dedi.

Muson mevsimi Hindistan genelini haziran-eylül arasında etki altına alıyor. Mumbai küresel bir finans merkezini haline gelme umutlarına rağmen her sene kötü inşa edilmiş altyapısının yağmurlarla baş edememesi sonucu yoğun hasar alıyor. 

Ajanslardan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU