Evinizde yüzde 50 daha az elektrik enerjisi tüketmek ister misiniz?

Prof. Dr. Mustafa Öztürk Independent Türkçe için yazdı

Ülkemizde enerji verimsiz ve enerji yoğun binalar yapıldığı ve ev aletleri kullanıldığı sürece doğalgaz ve elektrik faturaları kabarık gelmeye devam edecektir.

1 kWh elektrik enerjisi kullanılmasıyla yaklaşık 443 gram sera gazı CO2 salımlanır.

Elektrik enerjisi kullanımında verimlilik ve karbonsuzlaşma esastır. 

Evlerde elektrik enerjisi tüketen aletlerin en az A+ sınıfı olmalı.

A+ sınıfı aletlerin yatırım maliyeti bir miktar yüksek ama işletme maliyeti (elektrik tüketimi) oldukça düşüktür.  

Evlerde elektriği verimli olarak kullanmak mümkün. Elektriği israf etmeden verimli olarak kullanmak için öncelikle alışkanlıklarımızı ve bakış açımızı değiştirmemiz gereklidir.

Elektrikli ev aletleri (fırın, ocak, buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır ve bulaşık makinesi, ütü ve aydınlatma ampulleri) satın alırken sadece ucuz olmasına bakarak karar vermek doğru ve sağlıklı değildir.

Aynı zamanda evimizde kullandığımız ev aletlerinin işletme maliyetinin de düşük olması gereklidir.

Mesela bir çamaşır makinesi satın alırken A+ sınıfı olmasının yanı sıra, her bir yüklemede yıkayacağı çamaşır miktarı yanında tüketeceği su ve elektrik enerjisi miktarına da dikkat edilmeli.

Bazı ev aletlerinin işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğu unutulmamalı.

Hesaplarımızı yaparken işletme maliyeti düşük olan enerji verimli ev aletleri satın almalıyız.

Ayrıca, verimsiz elektrik enerjisi tüketen ev aletlerinin kullanılması halinde, atmosfere daha fazla sera gazı karbon dioksitin salımına, yeryüzü sıcaklığının artmasına, sıcak hava dalgalarına, sel felaketlerine, buzulların erimesine ve meteorolojik şartların sık sık değişmesine neden olunduğu unutulmamalı.

Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür.

Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
 

1.jpg
Şekil 1. Evlerde aletlerin elektrik enerjisi tüketimi oranı

 

G harfinden başlayan enerji sınıflarının verimliliği, A harfine yaklaştıkça artar.

A enerji sınıfı ise kendi içinde (+) işaretleriyle ayrılır. A'nın yanında ne kadar çok + varsa (A+, A++ gibi) o cihazın enerji verimliliği o kadar yüksektir.

Enerji verimliliği "A" sınıfı olan bir buzdolabı B sınıfına göre yüzde 23, "D" sınıfı bir buzdolabına göre yüzde 45, "G" sınıfı bir buzdolabına göre ise yüzde 56 daha az enerji harcar.

Benzer şekilde enerji verimi yüksek "A" sınıfı bulaşık makinesi, "D" sınıfı bulaşık makinesine göre yüzde 32, "G" sınıfına göre de yüzde 48 enerji tasarrufu sağlar.

Enerjiyi verimli kullanmak için artık davranışlarımızı gözden geçirme zamandır. 

Evimize aldığımız elektrikli aletlerin işletme maliyetlerini mutlaka gözden geçirmeliyiz.

Binalarda enerji verimliliğinde akıllı dünya (akıllı sayaç) sistemi harekete uygulamaya konmalı. Akıllı dünyaya akıllı ve güvenli sayaçlarla ulaşılır. 

Gerçek ve güncel veriler bizlerin gerçeklerle yüzleşmemizi sağlar.

Tüketiminizi gerçek verilerle sorgulamazsanız çözüm üretemezsiniz. 


Fırınlar ve ocaklar

Evlerde kullanılan enerjinin yüzde 8'i fırınlarda tüketilmektedir. 

  1. Fırınların ve ocakların enerjiyi verimli en az A+ enerji sınıfı olmasına dikkat edilmeli. 
     
  2. Yiyeceklerinizi (yemeklerinizi) düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz. Tepsiler fırına uygun olmalı. Yiyecekler çok küçük ve eğik tabanlı tepsilerde kısa sürede pişmez.
     
  3.  Mümkünse yiyecekleri mikro dalga fırınlarda ısıtınız. Aynı miktar yiyeceği ısıtmak için mikro dalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir. 
     
  4. Yemek pişirirken tencerenizin veya tepsinizin kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan iki-üç dakika önce fırınınızı veya ocağınızı kapatabilirsiniz. Mevcut ısı yemeğin pişmesi için yeterli.
     
  5. Fırınınızı ön ısıtıcıda çalıştırmayınız. Yani yemeği fırına koyduktan sonra ısıtıcıyı çalıştırınız.  Yüksek sıcaklık gerektiren yiyecekler hariç fırında ön ısıtıcı programını kullanmayınız.
     
  6. Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayınız. Her kapak açılışında sıcaklık 25 ile 30 0C (derece) düşer.
     
  7. Yemek piştikten sonra fırının atık ısısını kullanabilirsiniz. Fırın ısıyı 15-30 dakika tutabilir. Bu esnada tatlıları, yemişleri ve küçük ekmek parçalarını ısıtabilirsiniz. 
     
  8. Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltabilirsiniz. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.
     
  9. Kapaksız kapta kesinlikle yemek pişirmeyiniz. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.
     
  10. Enerji tasarrufu için fırın çalıştırıldığında iki veya üç tür yemeği aynı anda pişirmeniz tavsiye edilir.
     
  11. Fırında veya ocakta yemek pişerken yiyeceğin piştiği kabın kapağı mutlaka sıkıca kapatılmalı. Isının ve nemin tencere veya tepsi içinde tutulması için kapaklar hava sızdırmaz olmalı. Bu durum yemeğin hızlı pişmesine yardımcı olur. 
     
  12. Yemek pişirmek için basınçlı tencereler kullanarak hem enerjiden hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
     
  13. Fırın içinde havanın rahatça hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında 5 cm boşluk bırakılmalı. Bu durum hem iyi bir hava sirkulasyonunu hem de yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlar. 
     
  14. Donmuş yiyecekleri buzdolabında çözdükten sonra fırınlamanız enerji tüketimini azaltmak için faydalı olacaktır.
     
  15. A+ enerji sınıfında olsa dahi bir fırında ekmek kızartmak, düşük sınıftaki bir ekmek kızartma makinasına göre 3 kat daha maliyetli.
     
  16. Fırınları odanızı ısıtmak için asla kullanmayınız. Bu durum çok tehlikeli ve aşırı elektrik tükettiği için çok pahalı.
     
  17. Sebzeli yemeği pişirirken az su kullanınız. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız. Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişiriniz. Böylece yiyecekler daha iyi ve hızlı pişer. Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemine devam etmek, besin maddesinin yok olmasına neden olur.
     
  18. Tüm tencerelerin, tepsilerin, tavaların ve çaydanlıkların tabanları düz olmalı. Alev, tencere tabanına tam olarak temas etmeli, kesinlikle tencere/tava/çaydanlık tabanını aşmamalı. Tencere, tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerjiyi israf eder.
2.jpg
Resim 1. Tencere ve çaydanlık tabanı 

 

19. Düşük sıcaklık şartlarına fırını ayarlayarak, yiyeceği yavaş pişirerek enerji israfını önlemiş olursunuz.

20. Fırın satın alırken mutlaka hava ve ısı sızdırmaz, yalıtımlı (fırın çalışırken elinizi kapağına koyduğunuzda sıcaklık hissetmemelisiniz) ve en az A+ enerji sınıfı enerji verimli olanları tercih ediniz. 


Aydınlatma

Evlerde en fazla enerji tüketilen kalemlerden biri, yüzde 29, enerji tüketimiyle aydınlatmada kullanılan ampullerdir. 

Avrupa ülkeleri akkor ve halojenli ampuller, LED lambalara göre yüzde 80-85 daha fazla enerji tükettiği için yasaklanmıştır.

Ampul satın almaya gittiğinizde LED lambaları daha ucuza temin edebiliyorsunuz. Çünkü AB ülkelerinde teşvik edilmekte.

Akkor ve halojen ampuller, elektriğin sadece yüzde 10'ni aydınlatma amacıyla kullanır ve kalan yüzde 90'ı ise atık ısı olarak salımlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Flüoresan ampuller ise, elektriğin yüzde 25-40'ini ışığa çevirir. Flüoresan ampuller cıva içerdiği için tehlikeli atıktır. 

Yapabileceğiniz kolay ve basit bir değişiklik, faturalarınızı azaltmaya yardımcı olan LED'ler gibi enerji tasarruflu ampullere geçmektir.

Akkor ve halojen ampuller, enerjilerinin çoğunu serbest bırakmak için ışık yerine ısı kullanır.

Modern tarzdaki ampuller, enerji açısından verimli oldukları için zaman içinde çok fazla elektrik ve para tasarrufu sağlar.

LED ampullerin ömrü daha uzundur ve akkor/halojen ampullere göre on kat daha uzun ömürlüdür.
 

3.jpg
Şekil 1. Aydınlatmada kullanılan lambaların ömürleri ve sera gazı salım karşılaştırılması​​​​​

 

  1. LED ampuller, akkor ve halojen lambalardan yaklaşık 10 kat daha az enerji tüketir ve 10 kat daha uzun ömürlüdür. 
     
  2. Standart akkor ve halojen lambaların ömrü 750-1000 saat (150 gün) iken LED lambaların ömrü 20.000 saattir (4000 gün).
     
  3. LED lambalar kullanarak enerji koruyucu lambalar satın alarak aydınlatma maliyetini yüzde 80 azaltabilirsiniz.
     
  4. Bir salon, iki oturma ve bir yatak odası, bir mutfak ve banyolu 100 metrekarelik bir dairede günde 5 saat aydınlatma için normal (akkor ve halojen) lambalarla günde 3250 W enerji tüketilirken LED lambalarla günde 400-650 W enerji tüketirsiniz.
     
  5. Normal (akkor ve halojen) lambalar enerjinin önemli miktarını aydınlatmada değil ısıtmada tüketir.
     
  6. Kullanmadığınız odanızın lambalarını kapatınız. 
     
  7. Bina dışı aydınlatma lambalarını sadece gerektiği zaman kullanınız. Otomatik olarak ışığı kapatan ve açan fotosel üniteler veya zaman ayarlayıcı kullanınız.
     
  8. Odadan ayrıldığınız zaman lambaları kapatınız.
     
  9. Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizleyiniz. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketirler.
     
  10. Gündüzleri mümkünse lambaları yakmayınız. Perdeleri açınız ve güneş ışığından faydalanınız. 
     
  11. Geceleri panjurları kapatınız. 
     
  12. Binanızın koridorlarında ve asansörlerde LED lambalar kullanınız. Lambalar zaman ayarlı olarak çalışmalıdırlar.

LED ampullerin geri dönüşü daha da yüksektir.

Buna göre, ihtiyacınızı karşılayacak kapasitede verimli elektrikli aletler satın alarak ve Yaşam Döngüsü Maliyeti hesaplanarak elektrik faturanız düşük bir seviyede tutulabilir.
 

4.jpg
Şekil 2. Akkor ve halojen lamba yasaklanmalı

 

Elektrikli su ısıtıcıları

  1. Sıcak su tankına dokunduğunuzda bir sıcaklık hissediyorsanız termosifonunuzun çevresini yalıtınız/yalıttırınız. Böylece yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Eski ısıtıcılarınız için bu elzemdir. 
     
  2. Su sızıntılarını tamir ediniz/ettiriniz. Sıcak suyunuzda sızıntı yılda tonlarca suyun ve enerjinin israf edilmesi demektir.
     
  3. Su ısıtıcınızı sıcak su kullanılan yere yakın kurunuz. Aksi durumda sıcak su istediğiniz yere gelinceye kadar bir miktar soğur. Isı kaybını azaltmak için sıcak su borularınızı yalıtınız.
     
  4. Mutfaktaki havalandırıcıları yalıtınız/yalıttırınız.
     
  5. Yiyecekleri temizlerken ve kirli kapları çalkalarken sıcak su yerine ılık su kullanınız. 
     
  6. Fazla miktarda enerji tüketen yalıtımsız eski su ısıtıcılarınızı iptal ediniz. Yüksek verimli ve yalıtımlı su ısıtıcıları satın alınız.
     
  7. Banyo yapmak yerine duş alınız. Böylece yüzde 30 daha az su kullanırsınız. Banyo yaparken ayarlanabilir debili aeratörlü duş başlığı kullanınız. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece 5-6 dakikalık banyo esnasında 50-100 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarruf etmiş olursunuz.
5.jpg
Şekil 3. Klasik, türbinli ve düşük akımlı duş başlıkları

 

8. Su ısıtıcısını kullanmadan önce dolu olup olmadığına bakınız. Boş veya yarı dolu iken çalıştırmanız ısıtıcınıza zarar verir.

9. Isıtıcınızda sıcaklık/basınç tahliye vanası olmalı. Bu vana evinizin ve ısıtıcınızın zarar görmesini önler.

10. Su ısıtıcınızın termostatını maksimum 50 0C ayarlayınız. Bu sıcaklık banyo ve mutfaktaki işler için uygundur. Çoğu insan 42 0C sıcak su ile banyo yapmaktadır.

11. Su ısıtıcınızın dibinde zamanla tortu oluşur. Yılda bir veya iki defa 5 litre tortulu suyu dren ediniz. Su ısıtıcınızda kesinlikle sert su kullanmayınız.

12. Tatil günleri evden ayrılmadan önce ısıtıcınızı mutlaka kapatınız.

13. Su ısıtıcısı satın alınırken verimli ömür maliyetini mutlaka hesaplayınız.

Verimli Ömür Maliyeti =(Satın Alma Fiyatı) +(Yıllık Enerji Maliyeti x Tahmini Ömrü x İskonto Faktörü)

Su ısıtıcıların tahmini ömrü 13 yıl, iskonto faktörü ise 0.83'dür. Buna göre en önemli faktör yıllık enerji tüketim maliyetidir.


Bulaşık makineleri
 

6.jpg
Resim 2. Bulaşık makinesi

 

İhtiyacınıza göre makine seçiminiz çok önemlidir. Örneğin 2 kişilik bir ailenin 10 kilogram kapasiteli bir makine alması ve bunu da genelde doldurmadan çalıştırması, makine A+ sınıfı olsa dahi fazlaca enerji kaybına neden olacaktır.

Makinelerinizi kapasitesinden ne az, ne de çok giysi ile çalıştırın.

A+++ enerji sınıfı bulaşık makinası saatte 840 Watt yani 0,84 kW elektrik tüketir.

A++ bulaşık makinası ise saatte 890 Watt yani 0,89 kW elektrik harcar. A+ bulaşık makinasına gelecek olursak, saatte 900 Watt yani 0,90 Watt elektrik tüketir.

Yaşı 15'ten büyük olan eski tip bulaşık makinaları ise saatte 1770 Watt yani 1,77 kW elektrik tüketir.

  1. Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi satın alınız. Yani daha az yıkama ve çalkalama süreli, daha az su ve elektrik enerjisi tüketen makineler satın alınız.
     
  2. Makineyi odaya yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk kalmasına dikkat ediniz. Makinenin ısınmasından dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılmasını sağlayınız. Aksi durumda daha fazla enerji harcanacaktır.
     
  3. Bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk suda çalkalamaya gerek yoktur. 
     
  4. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayınız. Ama mutlaka dolu halde iken çalıştırınız. Bulaşığınız makineyi doldurmuyorsa bekleyiniz. Çünkü yarı dolu halde kullansanız da aynı enerji, deterjan ve suyu tüketirsiniz. 
     
  5. Az kirli bulaşıklar için kısa veya ekonomik devirli, düşük sıcaklıklı programı kullanınız.
     
  6. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapınız.
     
  7. Bulaşıklar için sıcaklığın en az 60 0C olması istenir. Ancak 50 0C de bulaşıkları yıkamanız mümkündür. Böylece enerjiyi yüzde 10 verimli kullanabilirsiniz.
     
  8. Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayınız.
     
  9. Bulaşık makinesi satın alırken A sınıfı olmasına ve verimli ömür maliyetini mutlaka hesaplayınız.

Verimli Ömür Maliyeti =(Satın Alma Fiyatı) +(Yıllık Enerji Maliyeti x Tahmini Ömrü x İskonto Faktörü)

Bulaşık makinelerinin ortalama ömrü 12 yıl ve iskonto faktörü 0.84'dür. Buna göre en önemli faktör yıllık enerji tüketim maliyetidir.


Çamaşır makineleri
 

7.jpg
Resim 3. Çamaşır makinesi

 

A+++ enerji sınıfında ve yaygın kullanılan 7 kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatlik 800 Watt, 5 kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 650 Watt, 10 kg kapasiteli çamaşır makinesi ise saatte ortalama 1000 Watt elektrik enerjisi harcar. 

  1. Çamaşır makinesini kurduğunuz yerin çevresinde en az 5 cm. boşluk kalmasına dikkat ediniz. Çünkü makine çevresinde hava kolayca hareket edebilmelidir.
     
  2. Makineyi tam dolu iken çalıştırınız. Fazla ve eksik çamaşırla yıkama yapmayınız. Eksik halde yıkama yaparken de aynı miktar enerji, deterjan ve su tüketirsiniz.
     
  3. Yıkama yükü fazla olduğunda çamaşırlar düzgün yıkanmaz ve çamaşır makinesinin motoru zarar görebilir.
     
  4. Belirtilen ağırlıktan daha az yıkamak da çamaşır makinesinin verimsiz kullanımıdır.
     
  5. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine, ılık su kullanınız. Durulamayı ve çalkalamayı ise soğuk su ile yaptırınız. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtma esnasında harcanır. 30-40 0C su sıcaklığı çamaşır için en uygun sıcaklıktır.
     
  6. Çamaşırları sıcak veya çok sıcak sularla yıkamayınız. Bu durum çamaşırların yıpranmasına, tüylenmesine neden olur.
     
  7. Çamaşırlar için doğru yıkama programı seçiniz. Çamaşırları aşırı kurutmayınız. Fazla harcanan enerji yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır. 
     
  8. Makineniz için belirlenen deterjanları kullanınız. Aşırı köpüren deterjan kullanmayınız. Deterjan miktarına dikkat ediniz. Az veya fazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir.
     
  9. Çamaşırlarınız çok kirli olduğu zaman ön yıkama programını kullanınız.
     
  10. Daha az su, enerji ve deterjan harcayan makine satın alınız.
     
  11. Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizleyiniz.
     
  12. Durulama biter bitmez çamaşırları çıkarınız. Nemli havanın uzaklaşması için çamaşır yıkanan yerin iyi bir şekilde havalandırılmasına dikkat ediniz.
     
  13. Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanınız. Böylece enerji tüketimini minimize edebilirsiniz.
     
  14. Yıkanan çamaşırları kurutmak için asarken ve kuruduktan sonra saklamak için askı kullanmak kırışıklıkları en aza indirir, ütüleme için zaman ve elektrik tasarrufu sağlar.
     
  15. Çamaşır satın alırken verimli ömür maliyetini mutlaka hesaplayınız.

Verimli Ömür Maliyeti =(Satın Alma Fiyatı) +(Yıllık Enerji Maliyeti x Tahmini Ömrü x İskonto Faktörü)

Çamaşır makinelerinin ortalama ömürleri 18 sene, iskonto faktörünün ise 0.78'dir. Buna göre en önemli faktör yıllık enerji maliyetidir.


Buzdolabı ve derin dondurucular

Evlerde durmaksızın, kesintisiz, çalışan tek alet buzdolabıdır. Bu nedenle enerji sınıfını A+ ve üzerinde seçmek enerji tasarrufuna katkı sağlayacaktır.

A++ enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 21 Watt elektrik tüketir. Günde 0.504 kW elektrik harcar. Aylık bazda 15,12 kW elektrik tüketir.

Diğer yandan, A+ enerji sınıfı buzdolaplarının saatlik tüketimi 46 Watt'tır. Günde 1.1 kW elektrik tüketir. Aylık bazda 33,12 kW elektrik harcar. 

Yani A+ enerji sınıfı bir buzdolabı A++ enerji sınıfı buzdolabına göre iki kat daha fazla elektrik tüketir. 

Evde en fazla enerji tüketen kalemlerden biri yüzde 28 enerji tüketimiyle buzdolabıdır.

Buzdolabının evde nasıl kullanılacağına, evin neresine konulacağına, hangi tür buzdolapları alacağınıza dair ipuçları veriliyor.

Bütün dünya ülkelerinde rehber dokümanlar var.
 

8.jpg
Resim 4. Buzdolabı

 

  1. Evde tüketilen enerjinin yüzde 28'i buzdolabının çalışması için tüketilir.
     
  2. Buz dolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan ve gün ışığından uzak yere yerleştiriniz. Böylece enerji tüketimimizi yüzde 10-15 azaltabilirsiniz. Dolabı mutfağın en soğuk yerine koyunuz.
     
  3. Dolabın çevresinde havanın serbestçe hareket edebileceği yeterli aralık (5 cm. gibi) bırakılmalı. Aksi durumda hava serbestçe hareket etmediğinde enerji tüketimi iki veya üç kat artar.
     
  4. Buzdolabı ve derin dondurucu satın alırken en az enerji tüketen tipi satın alınmalı. 
     
  5. Buzdolabının sıcaklığını +3 ila +5 0C de, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 0C de tutunuz. Daha düşük sıcaklık enerji israfıdır. Dolabınız 5 yaşından büyükse daha düşük derecelerde çalışmaması için sıcaklığı termometre ile, yukarıdaki değerlere göre ayarlayabilirsiniz.
     
  6. Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyiniz. Sonra dolaba koyunuz. Böylece yemeği soğutmak için ilave enerji harcatmayınız.
     
  7. Buzdolabına ve derin dondurucuya sıcak yiyecek koymak hem yemeğin bozulmasına hem de elektrik tüketiminin artmasına yol açabilir. Yemeklerinizi oda sıcaklığına ulaşana kadar bekletip daha sonra buzdolabına koyun.
     
  8. Buzdolabının ve derin dondurucunun kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kağıdı kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyunuz ve dolap kapısını kapatınız. Eğer kağıt çok kolayca çekilebiliyorsa buzdolabınız veya derin dondurucunuz hava alıyor demektir. Contalarını mutlaka değiştirmeniz gereklidir.
     
  9. Dolabınıza koyduğunuz yiyeceklerin üzerini alüminyum folya veya plastik yerine kağıtla mutlaka örtünüz. Kağıt iyi bir yalıtım malzemesidir. Örtülmemiş yiyecek nem bırakır ve kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
     
  10. Derin dondurucuda buz kalınlığının 6 mm. den fazla olmasına müsaade etmeyiniz. Dolaptaki buz otomatik olarak erimiyorsa yılda en az iki defa eritiniz. Böylece enerji israfını önlemiş olursunuz.
     
  11. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa vakumlu süpürge ile temizleyiniz. Temizlemediğiniz zaman yüzde 25 daha fazla enerji tüketerek istenen sıcaklığı elde edebilirsiniz.
     
  12. Dolabınızın kapısını sık sık açmayınız. Açtığınız zaman da kısa süre açık tutunuz. Aksi durumda fazla enerji tüketimine neden olursunuz.
     
  13. Kapak açıldığında içeriye giren hava daha sıcak olacağı için buzdolabı, belirlenen sıcaklığa ulaşmak adın daha fazla çalışır ve elektrik tüketir.
     
  14. Dolaba ve buzluğa kesinlikle aşırı yiyecek koymayınız. Soğuk hava dolap ve buzlukta serbestçe hareket etmesine özen gösteriniz.
     
  15. Derin dondurucudan alacağınız bir kase içindeki buz parçasını dolabınızın ortasına koyunuz. Böylece 3-4 gün süre ile, yüzde 5 daha az enerji harcamanız mümkündür.
     
  16. Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritiniz. Bu durum dolabınızın soğuk kalmasına yardımcı olur. Böylece dolabınız daha az enerji harcar.
     
  17. Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.
     
  18. Buz dolabın verimli çalışma ömrü 20 yıldır. Eski dolaplar yeni dolapların iki katı enerji tüketirler.
     
  19. Buzdolabı satın alırken verimli ömür maliyetini mutlaka hesaplayınız.

Verimli Ömür Maliyeti =(Satın Alma Fiyatı) +(Yıllık Enerji Maliyeti x Tahmini Ömrü x İskonto Faktörü)

Dolabın tahmini ömrü 20 sene, İskonto faktörü ise 0.76 dır. Buna göre en önemli faktör yıllık enerji tüketim maliyetidir.


Ütü

Ütüler evlerdeki enerji tüketim kapasitesi en yüksek aletlerin başında geliyor.

Bir örnek vermek gerekirse haftada ortalama 4 saat çalışan bir ütünün harcadığı elektrik miktarı, neredeyse sürekli çalışan buzdolabının aylık elektrik sarfiyatına denk gelmektedir.

  1. Buharlı ütüler için saf su kullanınız.
     
  2. Buhar çıkış deliklerinin tıkanmasını önlemek için üreticinin talimatlarına uyunuz.
     
  3. Buhar çıkış deliklerini sık sık bir miktar pamukla temizleyiniz.
     
  4. Ütülemeden önce kıyafetleri kalınlığa göre gruplandırınız.
     
  5. Daha kalın kumaşlarla ütülemeye başlayınız ve daha ince kumaşları ütüleyerek bitiriniz. Ütünün sıcaklık kontrolünü buna göre azaltınız.
     
  6. Son birkaç parçayı ütülemeden 3-5 dakika önce ütünün elektrik bağlantısını kesiniz. Mevcut ısısı işinizi tamamlamanıza yetecektir.
     
  7. Ütü yaparken ütüyü kenara koyarken ütünün alt plakasını dik tutunuz.
     
  8. Özellikle normal ütü kullanılıyorsa, haftada en fazla bir kez çamaşırları ütülemeye alışınız.
     
  9. Ütü yaparken masa örtüsünün altına ince bir alüminyum folyo koyarak giysinin her iki tarafının da ütülenmesini sağlayınız. 
     
  10. Zaman zaman ütünün alt plakasını çiğ bir muz yaprağını ütüleyerek temizleyiniz.

Ütülenecek çamaşırlar azalınca ütüyü prizden çekip tabanındaki ısıyla kalan birkaç adedi ütülemek de daha az enerji tüketmenizi sağlayacak bir başka yol olarak akla geliyor.

Bir örnek vermek gerekirse ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çekerek kalan çamaşırları ütüleyerek salonunuzda 8 saat boyunca yakılan lambanın elektriğini çıkarmak mümkün oluyor.
 

9.jpg
Resim 5. Ütü

 

Son söz

Elektrik enerjisi verimli kullanıldıkça elektrik tüketimi düşer, faturalar düşük gelmeye başlar, şikayetler azalır ve sera gazı salım azaltımı sağlanır. 

Kabarık gelen elektrik faturalarını hafifletmek için pratik ve uygulanabilir çözüm yolları yukarıda detaylı olarak verilmiştir. 

Enerji verimli konut konforlu yaşam demektir. 

Kamu enerji savurganlığına son vermek için elektrikli ev aletlerinin sıkı şekilde denetimini yapması şart.

Kamu, enerji sektörü, konutlarda enerji verimliliği ve karbonsuzlaşma teşvik sistemini uygulamaya koymalıdır.  

10 ABD eyaleti artık enerji şirketlerine ev tüketicilerinden gelen talebi azaltmak için teşvikler sunmaktadır.

Bu, enerji tüketimi azaltılırsa hem müşterinin hem de enerji şirketinin kazanacağı anlamına gelmektedir.

Kamu da kazanıyor çünkü ulus olarak başka şeylere (örneğin sağlık hizmetlerine) daha fazla para harcanıyor. İtalya bu tür bir düzenleyici rejime yeni geçti. 

Karbon yoğun konut işletmeciliğine son verilmeli. 

Evlerde kesinlikle enerji verimliliği yüksek ürünler (beyaz eşyalar-lambalar) kullanılmalı.

Satın alınan aletlerin verimliliği arttıkça işletme maliyeti düşer. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU