Sinemada yeni dönem: Reklam ve fragman süreleri kısaldı

"Mısır krizi"nin ardından Sinema Kanunu’nda yapılan değişiklik bugün yürürlüğe girdi. Buna göre film öncesindeki reklamların süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak. Fragman gösterimi ise en az 3, en fazla 5 dakika olacak

Fotoğraf: Pixabay

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik, 1 Temmuz (bugün) itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre sinema salonlarında film öncesinde gösterilen reklamların süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler ise belirtilen sürelere dahil edilmeyecek. 

"Yapımcılar ile MARS sinema salonu zinciri arasındaki bilet geliri anlaşmazlığı" olarak bilinen ve basına "Mısır krizi" olarak yansıyan konu günlerce konuşulmuştu. Hatta yapımcılar, vizyon tarihi gelen filmlerini gösterime sunmamıştı. 

Bunun üzerine ocak ayında konu TBMM'ye taşındı. Sinema Kanunu'nda yapılan değişiklikler, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yeni kanunu imzalayıp onayladı. 

Böylece 2004'te kabul edilen 5224 sayılı kanunda 11 değişiklik yapılarak 30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yer aldı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

50 bin TL ceza

Reklam, fragman ve film arası sürelerine uymayan sinema salonu işletmecilerine salon başına 50 bin TL ceza verilecek.

Yasaya göre salon işletmecileri, sinema bileti içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek.

Ayrıca sinema salonu işletmecileri, sinema filmi biletiyle başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU