İstanbul Barosu Genel Kurulu'nda konuşan üç avukat hakkında soruşturma başlatıldı: Gerekçe Ebru Timtik'i anmak

Ebru Timtik, ölüm orucu eyleminde hayatını kaybetmişti. Timtik ile ilgili kesinleşmiş bir yargı kararı yok. Ancak avukatlar hakkında başlatılan soruşturmada Timtik'in "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan cezaevinde olması gerekçe gösterildi

İstanbul Barosu Genel Kurulu 16-17 Ekim 2021'de Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı / Fotoğraf: istanbulbarosu.org.tr

İstanbul Barosu'nun 16 - 17 Ekim 2021'de yapılan Genel Kurulu'nda, 'adil yargılanma' talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik'i hatırlatan üç avukat hakkında soruşturma başlatıldı. 

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) Grubu'nun başkan adayı Sezin Uçar, aynı grubun yönetim kurulu adayı Fırat Epözdemir ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İşçi Avukat Komisyonu adına konuşma yapan ÇHD İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Seher Eriş hakkında başlatılan soruşturmanın gerekçesi, Ebru Timtik'i anmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Timtik hakkında kesinleşmiş yargı kararı yok

27 Ağustos 2020'de ölüm orucu eyleminin 238. gününde hayatını kaybeden Timtik hakkında, kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor.

Timtik'in yargılandığı davada Yargıtay, kısmen onama ve kısmen bozma kararı verdi. Yargıtay kararında, Timtik hayatını kaybettiği için hakkındaki dava düştü. 

Konuşmalarında Timtik'i anan üç avukat hakkında başlatılan soruşturmada ise, Timtik'in silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hapishanede olduğu ve hayatını kaybettiği belirtildi.
 

seher eriş.jpg

Avukat Seher Eriş / Fotoğraf: Bianet


Avukat Eriş: Gizlice çekim yapan 4 kişi tespit ettik

Hakkında soruşturma başlatılan avukatlardan Seher Eriş, Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, İstanbul Barosu Genel Kurulu sırasında gizlice çekim yapan 4 kişiyi tespit ettiklerini, bunlardan 2'sinin polis kimliğini gösterdiğini, diğer 2'sinin ise kaçtığını ifade etti ve şunları söyledi:

Öncelikle meslektaşımız Ebru Timtik'i anmanın suç konusu haline getirilmesi asla kabul edilemez. Derneğimiz ÇHD üyesi Ebru Timtik ve pek çok meslektaşımız kurmaca dosyalarla yargılanıp mahkum edilmek istendi, bu süreçte yapılan yargılamaların hukuka aykırılığına tüm dünya şahit oldu. Şimdi de bizden Ebru’yu anmamamız isteniyor. Adil yargılanma talebinde bulunan Ebru’nun isminden dahi suç yaratmaya çalışıyorlar.

"Soruşturma polisler hakkında başlatılmalı"

"Ebru'nun ismini anmak suç oluşturmaz" diyen Eriş, "Ancak genel kurulda tüm salonun huzurunda kendilerinden bir görevlendirme yazısıyla talepte bulunulmadan sadece avukatların girebildiği bir alanda izinsiz ve gizli bir şekilde kamera kaydı alan ve kendilerinin sivil polis olduğunu ifade eden bu şahıslar suç işlemişlerdir. Bir soruşturma başlatılacaksa o da güvenlik bürodan geldiklerini ifade eden bu kişilere başlatılmalı" ifadelerini de kullandı.

İstanbul Barosu'na 3 soru

"Ayrıca İstanbul Barosu'nun üç soruya yanıt vermesini ve açıklama yapmasını bekliyoruz" diyen Eriş, şu soruları sıraladı:

1- Baro Genel Kurulu'nda kamera kaydı yapan ve tespit edilip tutanağa geçirilen sivil polisler hakkında herhangi bir girişimde bulunuldu mu?
2- Bütün avukatların kimlik okutup X-Ray cihazından geçerek girdiği İstanbul Barosu genel kurul salona polisler nasıl girmiştir?
3- Avukat Ebru Timtik’in ismi faaliyet raporunda zikredilip geçilecek mi yoksa meslektaşımızı anmanın dahi suç haline getirilmek istenmesine bir itirazınız olacak mı?

Avukat Uçar: Savunmalarımız nedeniyle soruşturmalar açılıyor ama...

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) grubunun İstanbul Barosu başkan adayı Sezin Uçar ise, hakkında açılan soruşturmanın içeriğine ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, "Avukatların mahkeme kürsülerinde yapmış olduğu savunmalar soruşturma konusu yapılıyor ama bugün yanılmıyorsam ilk defa genel kurul konuşmaları nedeniyle böyle bir soruşturma açılmış oldu." dedi.
 

sezin uçar.jpg
Avukat Sezin Uçar / Fotoğraf: Twitter


"Ebru ceza almış olsaydı da anlamlı ve değerli"

Uçar,  "Baroların genel kurullarında yapılan konuşmalar nedeniyle avukatlara soruşturma başlatılması, yurttaşların düşünce ifade özgürlüklerinin olmadığı anlamına geliyor" derken, soruşturmada Ebru Timtik'in hayatını kaybetmeden önce yargılandığının belirtilmesine atıf yaptı ve şunları söyledi:

Ebru, yargılanmış ve ceza almış olsaydı da adil yargılanma hakkı nedeniyle bir eylemde bulunduğu için anlamlı ve değerli. Yaşamıyla ve ölümüyle anılmayı her daim hak eden birisi.

Soruşturmaya konu edilen konuşmasında sadece Ebru Timtik'i değil, sokak ortasında kurşunların hedefi olarak hayatını kaybeden eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi, haciz sırasında hayatını kaybeden Ersin Arslan, 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden Uygar Coşgun'u da andığını ifade eden Uçar "Arkadaşlarımız bugün aramızda değiller ve hepsinin de yaşamı özlemle, sevgiyle anılmayı hak ediyor." dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU