Avrupa kavruluyor: İki Fransız bisikletçi yüksek sıcaklık nedeniyle yaşamını yitirdi

Kıta genelinde sıcaklık rekoru kırılırken hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi

Fransa’da cuma günü 45,9 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Fotoğraf: Reuters

Avrupa’yı etkisi altına alan tarihi sıcak hava dalgasında termometreler 40 dereceyi aşarken Fransa’nın güneyinde iki bisikletçi hayatını kaybetti. Kıta genelinde sıcaklık nedeniyle ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi.

Fransa’nın güneyindeki Villevieille kentinde cuma günü termometrelerin 45,9 dereceyi göstermesiyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Fransa Meteoroloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre bu sıcaklıklar Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi’nde ağustos sıcaklıklarıyla benzerlik gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pirene dağlarının eteklerinde Ariege bölgesinin güneybatısında cumartesi günü bisiklet yarışına katılan 53 yaşındaki bir erkek yaşamını yitirdi.

Organizatörler bazı katılımcıların sıcaklık nedeniyle rahatsızlanmalarının ardından yarışın iptal edildiğini bildirdi.

Ülkenin güneyindeki Vaucluse bölgesinde hafta sonu bir bisikletçi daha hayatını kaybetti. Yetkililer erkek bisikletçinin sıcak hava dalgası nedeniyle öldüğünü belirtti.

Hafta sonunda ayrıca İspanya’da iki, İtalya’daysa üç kişi sıcaklar nedeniyle öldü.

Almanya, Polonya ve Çekya ülkelerinde haziran sıcaklık rekorları kırıldı. Meteorologlar kıtayı etkisi altına alan sıcaklığı Sahra Çölü’nden gelen sıcak hava dalgasına bağlıyor.

Fransa’da 4 büyük şehirde sıcaklığın etkisiyle artan hava kirliliğiyle mücadele etmek için eski araçlara trafiğe çıkma yasağı getirildi. Ülkede ayrıca 4 bin okul tatil edildi.

Fransa Sağlık Bakanlığı bu hafta başlarında sıcaktan bunalarak serinlemek isteyen 4 kişinin boğularak yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İspanya’daysa orman yangınları etkisini artırırken ülkenin 50 bölgesinden 40’ında sıcaklık nedeniyle alarm durumuna geçildi.

Ülkede sıcaklıklar 44 dereceye yükselirken Katalonya bölgesinin Tarragona kentinde çarşamba günü gübre yakımı orman yangınlarına neden oldu.

Bölgede son 20 yılda görülen en ciddi orman yangınında en az 10 bin hektar orman kül oldu. Yangın pazar günü kontrol altına alındı.

Bu arada itfaiye ekipleri Kastilya-La Mancha ile Madrid arasında şimdiden 2 bin hektar ormanı yok eden diğer bir yangını kontrol altına almaya çabalıyor.

 

madrid-ap.jpeg
Hafta sonunda İspanya’da iki, İtalya’daysa üç kişi sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Fotoğraf: AP

 

İspanya’da sıcaklıklar pazar günü biraz düşse de ülkenin meteoroloji servisi bazı bölgelerde sıcaklığın 40 derecenin üzerinde seyredebileceğini tahmin ediyor.

İtalya’da Sağlık Bakanlığı perşembe günü sıcaklık nedeniyle Roma, Floransa, Perugia, Bolzano, Brescia ve Rieti kentlerinde “kırmızı alarm” uyarısı yayımladı.

Milano merkez tren istasyonu yakınında 72 yaşındaki evsiz bir Rumen ölü bulundu. Yetkililer şahsın ölümünde sıcaklıkların etkili olduğuna inanıyor.

Frankfurt kentinde cumartesi günü sıcaklığa rağmen Ironman yarışına üç bin atlet katıldı.

Kadınlar kategorisinin önde gelen isimlerinden Sarah True yarışmanın son maraton aşamasında bitiş çizgisine bir kilometre kala yığılıp kaldı.

Erkekler kategorisinde yarışı ikinci sırada tamamlayan Sebastian Kienle, “Küresel ısınmaya karşı yarışılan bir koşu gibi hissettim. Kafamda yumurta kızartabilirdiniz” dedi.

Hafta başında yetkililer Saksonya-Anhalt otobanı boyunca asfaltta meydana gelen bozulmalar nedeniyle 95 km hız limiti getirdi.

Sıcak hava dalgalarının Avrupa’da daha sık yaşanır hale geldiğini belirten bilim insanları aşırı sıcakları iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor.

Almanya’nın Potsdam Enstitüsü’ndeki iklim bilimi uzmanlarına göre Avrupa’nın 1500’den bu yana en sıcak 5 yazı 21. yüzyılda yaşandı.

Reading Üniversitesi’nden profesör Hannah Cloke, “Sıcaklık dalgalarındaki artış iklim değişikliğinin en belirgin etkilerinden biri. Bu tür öldürücü sıcaklıklar Avrupa’da yüzyılın ortalarına kadar daha yaygın hale gelecek. Ancak ilerleyen dönemde sera gazı salımını azaltmak için harekete geçilmezse bu görünüm daha da kötüleşebilir” dedi.

Reuters’tan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU