Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığına Abdullah Yaman seçildi

Yaman, boş bulunan 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı seçiminde oyların çoğunu alarak başkanlığa seçildi

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı için yapılan seçimi, Yargıtay üyesi Abdullah Yaman kazandı / Fotoğraf: AA

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı için yapılan seçimi, Yargıtay üyesi Abdullah Yaman kazandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıtay Başkanlığının açıklamasına göre, boş bulunan 11. Hukuk Dairesi Başkanlığı için seçim yapıldı. Oyların çoğunluğunu alan Yaman, seçimi kazanarak Dairenin başkanı oldu.

Çağrı metniyle gündeme gelmişti

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilen Abdullah Yaman, 2013 yılında yayınladığı bir çağrı bildirisi ile gündeme gelmişti.

2010’daki Anayasa referandumundan sonra HSYK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilen Abdullah Yaman, o dönem "cemaat mensubu" olarak adlandırılan hakim ve savcılara çağrıda bulunmuştu.

Yaman, cemaat üyesi olmanın yanlış bir tarafı olmadığı belirtilerek, şu ifadeler kullanmıştı:

Yanlışlık nerededir, diye soracak olursanızÖKafatasımız içinde yer alan beynimizi, basit bir baz istasyonuna indirgemeyeceğizÖ Bizlerin manevi tekamülüne katkı sunan kanaat önderlerimizi seveceğiz, sayacağız, ancak asla ve asla rab haline getirip, Allah’ın konum ve derecesine ikame etmeyeceğiz. Dini anlayış ve yaşayışta referans sıramız ve normlar hiyerarşimizin Allah, Peygamber ve ancak ondan sonra kanaat önderimiz olduğunu bir an olsun aklımızdan çıkarmayacağız. Birileri din adına bir şeyler emrettiğinde, öncelikle Kuran ve sünnet filtresinden geçireceğiz. Örneğin başkasının sırlarını ifşa yasağı, düşmanına dahi adaletle muamelede bulunma zarureti gibi, temel esaslarla bağdaşmayan bir şeyler istendiğinde ‘Allah’a isyan olan yerde kula itaat yoktur’ düsturuyla ayak direyeceğiz. Ehli sünnet inancımızda Peygamberler bile hata yapabilir, ilkesini benimsedikten sonra “benim imamım asla ve asla yanılmaz gibi” eylemli bir itikatla imanızın fabrika ayarlarıyla oynamasına müsaade etmeyeceğiz. Kaldı ki Allah’ın verdiği akıl ve idraki amaç doğrultusunda kullanmadığınız için ‘kullanıcı hatasından’ garanti dışı kalması işin cabası olacaktır. Rabbim en başta ben olmak üzere hepimizi ıslah etsin

yaman.jpg
Abdullah Yaman / Fotoğraf: AA

 

Abdullah Yaman kimdir?

Abdullah Yaman, 1963'te Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu. Yıldızeli Pamukpınar Öğretmen Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan Yaman, 1986'da mezun olduktan sonra, askerliğini Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesinde hakim asteğmen olarak tamamladı.

İstanbul ve Gürün hakim adayı olarak mesleğe başlayıp sırasıyla Konya Bozkır, Bingöl Genç, Mersin Anamur, İzmir Ödemiş ve Ankara Sincan hakimlikleri görevlerinde bulunan ve son olarak 2006'dan itibaren yürüttüğü Sincan Ticaret Mahkemesi Başkanlığından 2011'de Yargıtay üyeliğine seçilen Yaman, evli ve iki çocuk babası.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU