Kim ve Trump: "Küçük Roket Adam" ve "Yaşlı Bunak" ithamlarından tarihi zirveye

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında iki yıl önce sert ithamlarla başlayan gerilim, iki liderin "silahsızlandırılmış bölgede" görüşmesi ve Trump’ın Kuzey Kore sınırını geçen ilk ABD Başkanı olmasına evrildi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında nükleer silahlar nedeniyle gergin başlayan diyalogun iki yılda geçirdiği değişim şöyle: 

- 2 Şubat 2017’de Trump, Kuzey Kore'nin asla ABD topraklarına ulaşabilecek nükleer bir silaha sahip olamayacağını duyurdu. Trump, aynı yılın mayıs ayında Kuzey Kore lideri'yle görüşmek istediğini söyledi.

- 2017’nin yazında Kuzey Kore, iki adet kıtalararası füze denemesi yaptı. Kim, "Tüm Amerikan topraklarının Kuzey Kore füzelerinin menzilinde olduğunu" açıkladı.

 İki ülke arasında krizin patlak vermesine neden olan bu durum, ABD’nin yaptırımlarıyla sonuçlandı. Trump, Kuzey Kore saldırılarına "ateş ve öfke"yle yanıt vereceği tehdidinde bulundu.

- Kuzey Koreliler yaptırımlara altıncı kez nükleer test yaparak cevap verdi. Daha sonra da hidrojen bombası test ettiklerini duyurdular.

- Trump, 2017’nin eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Kim için "Küçük Roket Adam" dedi. Kim de Trump’a "Yaşlı Bunak" yanıtını verdi.

- Kasım 2017'de ABD Başkanı, bu kez Kim’e "hasta enik" dedi. Kim de 2018’in başlarında yaptığı açıklamayla nükleer butonunun büyüklüğüyle övündü.

Donald Trump, Pyongyang yönetimini, 18 ay Kuzey Kore’de tutuklu bulunan ABD’li öğrenci Otto Frederick Warmbier’e "tanımlanamaz derecede" eziyet etmekle suçladı. Haziran 2017’de komaya giren öğrenci ABD’ye getirildikten bir hafta sonra öldü. Kuzey Kore suçlamaları reddederek öğrencinin cezaevinde ağır bir hastalığa yakalandığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



- 21 Kasım 2017'de Washington, Kuzey Kore’yi "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine ekledi. 

- Mart 2018’de Kim Jong-Un'un Güney Kore Olimpiyat Oyunları için Seul yönetiminden yapılan daveti kabul etmesi, Trump’ı şaşırttı. Bu teklifin kabul edilmesi Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki ilişkilere katkı sağladı.

- Mike Pompeo, ilki nisan ayında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü sıfatıyla, ikincisi ise 2018’in mayıs ayında Dışişleri Bakanı unvanıyla olmak üzere, iki kez Kuzey Kore’yi ziyaret etti.

- Haziran 2018’de Trump ve Kim, Singapur’daki tarihi zirvede bir araya geldi. Kim toplantıyı "tarihi zirve" olarak nitelendirirken, Trump "harika bir görüşme" açıklamasında bulundu.

- İki lider, Pyongyang’ın "Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan tam olarak temizlenmesinin" vaat edildiği ortak bir anlaşma imzalarken, Washington, Kuzey Kore’ye "güvenlik garantisi" verdi.

- Zirvenin ardından Trump defalarca Kuzey Kore lideriyle olan "dostluğunu" dile getirdi. Eylül 2018’de "birbirlerine aşık olduklarını" söyleyecek kadar ileri gitti.

 - Aylar süren ancak sonuç alınamayan nükleer görüşmelerin ardından 28 Şubat 2019’da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yeni bir zirve düzenlendi. Ancak zirve, ABD’nin Pyongyang yönetimi üzerindeki yaptırımları kaldırılması ve nükleer silahsızlanma konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

 - Kim Jong-un, nisan ayında Rusya’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilk zirvesini gerçekleştirdi. ABD, Kuzey Kore’yi Hanoi zirvesinde ‘kötü niyetli’ olmakla suçlayarak, Kore Yarımadası’ndaki durumun "hassas bir noktaya" ulaştığı konusunda uyarıda bulundu.

- Pyongyang, Kasım 2017’den bu yana ilk kez mayıs ayında, kısa menzilli füze testi gerçekleştirdi. Ancak Trump, bunun önemli olmadığını ve füzelerin "çok kısa menzilli" olduğunu belirterek Kuzey Kore liderine güvendiğini söyledi.

- Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda 29 Haziran’da Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nden sonra Kuzey Kore lideri ile Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşme teklifi sundu.

- Donald Trump bahsi kazandı: Kim Jong-un daveti kabul etti.

- Zirveden sonraki gün ABD Başkanı ve Kuzey Kore lideri, Kore Yarımadası'nın silahsızlandırılmış bölgesi Panmunjom’da bir araya geldi. ABD Başkanı Trump, sınırda gerçekleşen görüşmede Kuzey Kore sınırını geçti. Trump, Kuzey Kore'ye ayak basan ilk ABD Başkanı oldu.

  30 Haziran'da Kuzey Kore'yle müzakerelerin yeniden başlatıldığını açıklayarak “Bugün dünya için harika bir gün” diyen Trump, Kuzey Kore liderini ABD’ye davet etti.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU