Dev Bitcoin vurgunu nedeniyle tutuklanan "Heather Reyhan" 3 milyon dolara serbest bırakıldı

Howell, Lichtenstein'ın suça dahlinin Morgan'ınkinden çok daha ağır bastığı sonucuna vardı

ABD'de federal yargıç Beryl A. Howell, milyarlarca dolarlık Bitcoin vurgununa karışan Heather "Reyhan" Morgan ve eşi Ilya Lichtenstein hakkında dün yeni bir karar aldı.

New York'ta bir mahkemenin Morgan için aldığı denetimli serbestlik kararı onanırken, Lichtenstein'ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Karara göre 31 yaşındaki Morgan 3 milyon dolarlık kefaletle bir sonraki duruşmaya kadar serbest bırakıldı. Eşinin 5 milyon dolarlık teklifi ise reddedildi.

Howell, 34 yaşındaki Lichtenstein'ın kaçmak için yeterli motivasyonu olduğunu ifade etti. Yargıca göre Rus göçmen, kaçmak için kullanabileceği ve polisin gözden kaçırdığı kaynaklara da sahip olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira yetkililer daha önce 328 milyon dolarlık kripto paranın kayıp olduğunu belirtmişti.

Öte yandan "Reyhan" takma adını kullanan ve Türk kökenli olduğunu öne süren Morgan'ın denetimli serbestlik kriterlerini karşıladığı ifade edildi.

Howell, Lichtenstein'ın suça Morgan'dan çok daha fazla karıştığı sonucuna vardı.

Çifti temsil eden avukat Samson Enzer, Morgan'ın embriyolarını dondurduğu için kaçma ihtimali olmadığını savunmuştu.

Morgan'ın endometriozis hastalığından mustarip olduğu ve sadece tüp bebek yoluyla hamile kalabildiği anlaşılmıştı. Endometriozis rahmin iç duvarını döşeyen dokunun rahim dışında yer alması anlamına geliyor.

Avukat Enzer şöyle söylemişti:

Çift ülkeyi asla terk etmez çünkü o zaman çocuk sahibi olma olanağına erişimi kaybeder. Bu yıl çocuk sahibi olmak istiyorlardı. Ta ki bu davada tutuklanmalarıyla hayatları alt üst olana kadar…

Ne olmuştu?

Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitfinex 2016'da hacklenmiş ve şimdiki değeriyle 4,5 milyar dolarlık Bitcoin çalınmıştı.

Yıllar süren soruşturmanın ardından, geçen hafta Morgan ve Lichtenstein çifti tutuklanmıştı. Çift kara para aklama ve ABD'yi dolandırma amaçlı komplo kurma suçlarından yargılanıyor.

Öte yandan ikili, bilgisayar korsanlığı suçlamasına dahil edilmiyor. Sisteme sızma işlemini kimin gerçekleştirdiği ise belli değil.

Emniyet yetkililerine göre para çalındıktan sonra Morgan ve Lichtenstein'ın kontrolündeki bir kripto para cüzdanına aktarıldı.

 

Heather Reyhan ve eşi

Yargı süreci devam ederken, çiftin hayatına dair ayrıntılar medyada yer bulmaya başladı (New York Post)


Yetkililer, 1 Şubat'ta Lichtenstein'ın cüzdanında olan ve o sırada yaklaşık 3,6 milyar dolar değerindeki Bitcoin'e el koymuştu. Bu para, bakanlık kayıtlarına "bugüne kadar el konan en büyük miktar" olarak geçmişti.

Bu nedenle dava, kripto para biriminin yasadışı kullanımına dair soruşturmalarda bir dönüm noktası olarak niteleniyor.

Yargı süreci devam eden çift, 25 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Türk olduğunu iddia eden Morgan amatör rapçi çıktı

Amatör rapçi olduğu bilinen Morgan'ın sıradışı müzik videoları ve Türk kökenli olduğunu iddia etmesi de tutuklamaların Türkiye'de gündem olmasına sebebiyet vermişti.

Sosyal medya hesaplarında da Türkiye'ye özgü içerikler paylaşan Morgan'ın bir şarkısında kendisini "Türk Martha Stewart" diye nitelediği görülmüştü.

Morgan'ın öğrencilik hayatı sırasında Türkiye'ye gelerek Bilkent Üniversitesi'nde ekonomi eğitimi aldığı biliniyor.

Bir dönem ekonomi dergisi Forbes'ta yazılarını yayımlayan Morgan, geçen yıl kaleme aldığı bir yazıda, 20 yaşında Ankara'ya geldiğini ve en değerli becerilerini burada esnafı gözlemleyerek edindiğini söylüyor:

Pazarlık becerilerimin çoğunu Ortadoğu pazarlarındaki Türk kilim satıcılarından ve dükkan sahiplerinden öğrendiğim için stratejimin bir parçası her zaman 'karşılıklı olma' duygusu yaratmaktır.

 

Independent Türkçe, The New York Times, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU