Mansur Yavaş hiç paylaşım yapmadı, Ekrem İmamoğlu 5 tweet attı… 6 liderin buluşmasına dair yaptığı paylaşımla kime ne mesaj verdi?

İmamoğlu'nun mesajları sadece tebrik niteliğinde miydi yoksa ince bir stratejinin parçası mı? Kamuoyu araştırmacıları Kulat, Özkiraz ve Aktaş cevapladı

Altı parti liderinin geçen cumartesi günü bir araya gelmesi Türkiye gündeminde yer edindi / Fotoğraf: CHP Basın

Millet İttifakı bileşenleri CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifaka katılmaları beklenen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi liderleri geçen 12 Şubat'ta (cumartesi akşamı) Ankara'da bir masa etrafında bir araya geldi.

Toplantıya dair fotoğrafların basına yansımasıyla birlikte pek çok kişi yorum yaptı.

Ancak bir kişinin mesajları özellikle dikkat çekti.

İki günde peş peşe beş mesaj attı

Adı cumhurbaşkanı adayları arasında gösterilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, 3'ü toplantının yapıldığı cumartesi akşamı, 2'si de ertesi gün olmak üzere 5 ayrı paylaşımla toplantıya yönelik tebrik içeren mesajlar verdi.

12 Şubat'ta attığı 2 tweetinde liderlere teşekkür eden İmamoğlu, 3'üncü paylaşımında bir belediye başkanı olarak 6 lideri aynı karede görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Parlamenter sistem vurgusu dikkat çekti

13 Şubat'ta yaptığı paylaşımın ilkinde parti başkanlarına teşekkürünü yineleyen İmamoğlu, son tweetinde "'Dostlarımızla kazanacağız' diyerek yola çıkmıştı Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Ülkemizin güçlü parlamenter sistem, güçlü meclis geleneğini canlandırmak için çalışan partilerimizin, Türkiye'nin önemli meselelerinin çözümüne de öneriler getireceklerine inancım tam" dedi.

İmamoğlu'nun parlamenter sistem vurgusu yapması bütün mesajları içinde en dikkat çekeniydi.

Çünkü İmamoğlu'nun adaylığına şüpheyle bakanlar, onun cumhurbaşkanı olması halinde parlamenter sisteme dönmeyeceği ve mevcut sistemi koruyarak yoluna devam edeceği öne sürüyordu.

mesajlar.jpg
İmamoğlu, iki günde liderler buluşmasında dair beş mesaj paylaştı / Görsel: Twitter

 

Yavaş'tan paylaşım yok, İmamoğlu'nun mesajları ne anlama geliyor?

Peki başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere diğer ittifak üyesi belediye başkanlarının herhangi bir paylaşımda bulunmadığı görüşmeye dair İmamoğlu'nun 5 ayrı mesaj paylaşması ne anlama geliyor?

Adı adaylık için geçen İmamoğlu, Millet İttifakı'nın adayı olarak Kılıçdaroğlu'nun olması yönündeki görüşlere göz mü kırpmış oldu?

Bu soruları süreci yakından takip eden üç isme yönelttik.

mehmetalikulat.jpg
Mehmet Ali Kulat / Fotoğraf: Twitter

 

"Parlamenter sisteme dönmeyeceği yönündeki algının doğru olmadığını göstermek için görüşmeyi fırsat bildi"

MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat, İmamoğlu'nun son mesajlarıyla iyi düşünülmüş bir hamle yaptığı düşüncesinde. 

Kulat'a göre İmamoğlu'nun açıklamalarının üç nedeni var:

Millet İttifakı'nın belediye başkanı olduğu için ittifakın bütün taraflarının olduğu bir uzlaşmaya teşekkür etmesi gayet doğal. Mansur Yavaş'ın mesaj yayınlamasının nedeni ise daha çok Ankara gündemine dönük olması.

İmamoğlu hakkında yoğun bir şekilde cumhurbaşkanı olması halinde "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme" dönmeyeceği, mevcut sistemi koruyacağı iddiaları vardı. Bunun doğru bir iddia ve algı olmadığını göstermek için görüşmeyi kendisi için bir fırsat olarak görerek bu açıklamaları yaptı.

İmamoğlu, Millet İttifakı'nın 6 bileşeni istemedikçe kendisinin veya bir başkasının aday olmasının mümkün olmadığını görüyor. Cumhurbaşkanı adayı olsa da veya belediye başkanı olarak kalsa bile liderlerin oturduğu o yuvarlak masaya ihtiyacı var. Bu nedenle altı farklı görüşten liderin bir araya geldiği o masaya bir teşekkür etme ihtiyacı doğdu.

kemaközkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Açıklama yapmasaydı İmamoğlu'nun rahatsız olduğu iddia edilirdi"

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ise İmamoğlu'nun mesajlarının birinci nedeniyle ilgili olarak "Öncelikle böyle bir açıklama yapmasaydı iktidarı destekleyen medya organları bu sefer de İmamoğlu'nun rahatsız olduğunu iddia ederek haberler paylaşırdı" ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu'nun iddia edildiğinin aksine seçildiği günden beri cumhurbaşkanı adaylığı noktasında yüksek sesle bir talepte bulunmadığını öne süren Özkiraz, adaylığının sürekli gündemde olmasıyla ilgili şu iddiada bulundu:

İmamoğlu, seçildiği günden beri sürekli saldırı altında olduğundan sürekli de savunma yapmak zorunda kalıyor. Ekrem Bey sürekli savunma yapmak zorunda olduğundan çok göz önüne çıkıyor. Ona saldıran kişiler bu sefer de 'Ekrem Bey sürekli konuşuyor, demek ki gözü yükseklerde' diyor.

"Sokak Ekrem Bey'i istiyor, bu çok net"

Özkiraz, muhalefeti destekleyen halk kesimlerinde İmamoğlu'nun adaylığının sürekli konuşulmasının nedeniyle ilgili olarak "Sokak Ekrem Bey'i istiyor bu çok net. Kazanacağından emin olunduğu için isteniyor. Yoksa cumhurbaşkanlığı adaylığı doğrudan Ekrem İmamoğlu'nun talebiyle bir gündem hiç olmadı. Ben Kılıçdaroğlu'nun, Akşener'in oturtup da İmamoğlu'nun adaylığına dair tek kelime konuştuğuna inanmıyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

kemalbelediye başkanları.jpg
Özkiraz'a göre Kılıçdaroğlu aday olmaz ise ya İmamoğlu ya da Yavaş aday olacak / Fotoğraf: CHP Basın

 

"Kazanma riski olmazsa Kılıçdaroğlu, olursa aday İmamoğlu ya da Yavaş olur"

"Bu koşullarda Millet İttifakı'nı oluşturan partiler İmamoğlu veya Yavaş gibi bir belediye başkanını da aday ilan edebilirler mi?" sorusuna da Özkiraz, "Tabii ki edebilirler. Defalarca satır aralarında söylediler. Kazanma konusunda risk görülmezse o durumda aday büyük ihtimalle Kılıçdaroğlu. Ama kazanma konusunda risk görülürse aday ya İmamoğlu ya da Yavaş olur. Dördüncü isim olacağını sanmıyorum" diye yanıt verdi.

ihsanaktaş.jpg
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter

 

"Haberiniz olsun ben de buradayım diyor"

İmamoğlu'nun mesajlarının Cumhur İttifakı saflarında nasıl algılandığını anlamak için bu çevreye yakın isimlerden Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş'a sorduk.

Aktaş, İmamoğlu'nun son paylaşımlarıyla ilgili "Kenara çekildim yolunuza devam edin değil de haberiniz olsun ben de buradayım açıklaması olarak görüyorum. Beni de unutmayın demek istiyor" iddiasında bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU