Trump’ı ölen göçmenleri görmezden gelerek golf oynarken çizen karikatürist işini kaybetti

ABD Başkanı'nı eleştiren Kanadalı karikatürist kendi ülkesinde çalışamaz hale geldi

Donald Trump'ın kendine ait bir golf kulüpleri zinciri bulunuyor / Fotoğraf: AFP

 

Alessio Perrone - The Independent

Kanadalı bir karikatürist, Donald Trump’ı ölü göçmenleri görmezden gelerek golf oynarken resmettiği karikatürün internette yayılması üzerine birçok gazetede karikatürlerine son verildiğini söyledi.

Kanada’da serbest politik karikatürist olarak çalışan Michael de Adder, karikatürünün Twitter ve Facebook’ta binlerce kişi tarafından paylaşılmasının ardından, güneydoğu Kanada eyaleti New Brunswick’teki tüm büyük gazetelerin işine son verdiğini belirtti.

Karikatür, Trump’ı bir golf arabasının yanında, elinde golf sopasıyla, suda yüz üstü yatan iki göçmene bakıp “Oynasam sorun olur mu?” diye sorarken gösteriyor.  

 

 

Michael de Adder’in, karikatürde geçen hafta Kuzey Amerika’nın Rio Grande nehrinin sularında ölü bulunan El Salvadorlu baba ve kızının şok edici fotoğrafından yararlandığı görülüyor. Gazeteci Julia Le Duc, kolunu babasının boynuna dolayan iki yaşındaki kız çocuğunun babasının tişörtüne girdiğini fotoğraflamıştı. Baba ve kızının, ABD’den sığınma alabilmek için bin 600 kilometreden fazla seyahat ettiği ama girişlerinin reddedildiği ve Meksika’da bir gözaltı merkezinde tutuldukları biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetimi sınırlarda ölümlere ve insanlık krizlerine yol açan sınır uygulama politikaları nedeniyle ağır eleştiriler alıyor.

Çarşamba günü, Trump sınırı geçmeye çalışan göçmenlerin sayısıyla alakalı olarak Demokratları suçladı. Cuma günü, Michael de Adder Twitter’da yaptığı açıklamada birçok işveren tarafından işine son verildiğini söyledi: 

Karikatürcülüğün inişleri ve çıkışları. Bugün, New Brunswick’teki tüm gazetelerden çıkışımı aldım.

Adder’in yaptığı açıklamaya göre, içlerinde Telegraph Journal, The Daily Gleaner ve The Times & Transcript’in de bulunduğu bütün büyük gazeteler, artık kendisiyle iş yapamayacaklarını söyledi, fakat bu durum için bir gerekçe belirtmedi.

Bazı kişiler gazetelerin sahibi olan ve aynı zamanda ormancılık, gemi yapımı ve petrol endüstrilerine dahil olan Irving ailesini eleştirdi.

Kanada Karikatüristler Derneği başkanı Wes Tyrell, yaptığı açıklamada “Nedeni çok basit” diyerek şunları belirtti: 

Trump göreve geldiğinden beri Irving ailesini doğrudan etkileyen ticaret önemli bir konu oldu, diğer konulardan bahsetmeye gerek yok. Zaten başkanın kendisinin, kendine muhalefet olanları cezalandırmak konusunda nasıl bir tavır sergileyeceği de tam olarak kestirilemiyor.

Irving ailesi tarafından yönetilen JD Irving Limited şirketiyle görüş almak için iletişime geçtik ancak yanıt alamadık. Wes Tyrell, karikatüristlerin golf oynayan ve insancıl meselelere küçümseyerek bakan politik figürlerle önceden de alay ettiğini; Adder’in çalışmasının ise “reklam” haline gelince belirli çevrelerin canını sıktığını söyledi ve ekledi:

Kısa bir süre için Adder, Trump karşıtı hareketin örneklerinden biriydi. Bu bir karikatürcünün durması için iyi bir yer; ama ABD’yle iş bağları bulunan yabancı bir petrol şirketi için çalışan bir karikatürcü için kötü bir yer. İşte bir petrol şirketinin gazete sahibi olmaması gerektiğini gösteren somut bir neden.

Attığı tweet’te “Bu bir aksaklık; ölümcül bir darbe değil” diyen Michael de Adder sözlerine şöyle devam etti: 

“Şimdi sadece haftalık kazancımın bir kısmını telafi etmem ve kendi eyaletimde artık bir sesimin olmadığı fikrine alışmam gerekiyor.”

Uluslararası Karikatürcüler Hakları Ağı (CRNI) başkanı Terry Anderson, yaptığı açıklamada The New Brunswick Inc. şirketinin, çalışanlarını ve iştirakçilerini işten çıkarmak için tescilli haklara sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ne var ki, karikatürcüler inkar edilemez şekilde, sürekli ve aşamalı bir trendle dünya çapındaki haber medyasından kayboluyor.”

Anderson, Kuzey Amerika’daki değişimin, gazetelerin maliyetleri azaltma ihtiyacının yanı sıra bir “yergi açığı”ndan kaynakladığını belirterek şu vurguda bulundu:

“Karikatürcüler homojen biçimde (yanlış olarak) liberal gibi algılanıyor ve özellikle Trump hakkındaki karikatürleri (yine yanlış olarak) saygısız ve yersiz görülüyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Nazlı Esen Albayrak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU