Resmi ilanlarda ayrımcılık iddiası... BİK Genel Müdürü Duran: Kurallar ihlal edildiğinde birtakım müeyyideler uygulanıyor

Yarım asırlık bir geçmişe sahip Yeni Asya gazetesine 743 gündür resmi ilan verilmiyor. Yeni Asya Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, bu duruma tepki gösterdi. BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, Güleçyüz'e cevap verdi

Resmi ilanlarda ayrımcılık iddiası / Fotoğraf: Twitter

Basın İlan Kurumu (BİK), resmi ilanların dağıtımında adaletsiz davranıldığı gerekçesiyle hükümet ile gazeteleri karşı karşıya getiren uygulamaya son vermek amacıyla kurulan 1961 yılında kuruldu. 

Kurumun internet sitesinde "Basın İlan Kurumu, bu görevi, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürmüştür" deniliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kurumun aldığı kararlar ve uygulamaları zaman zaman tartışma konusu oluyor. 

Hak ettiği halde ilan verilmeyen veya ilanları kesilen yayınlar olduğuna ilişkin iddialar öteden beri hep gündeme geldi, geliyor.  

Kurumun da ilan verirken fikir ve içerik farkı gözettiği, iktidara muhalif gazetelere ilan vermediği ya da bazı yayınlarından dolayı farklı gerekçeler göstererek resmi ilan vermeyi durdurduğu zaman zaman ileri sürülüyor.

Bu husustaki bir tartışma Basın İlan Kurumu ile Yeni Asya gazetesi arasında yaşanıyor bugünlerde. 

Yayın çizgisinden ötürü Yeni Asya gazetesinin resmi ilanlarının kesildiği belirtiliyor. 

"Yayınlarımızı beğenmiyorlar"

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz'ün verdiği bilgiye göre gazetelerine 743 gündür resmi ilan verilmiyor. 

Hukuk ve adaleti savundukları, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yapılan ihraçlara itiraz ettikleri ve masumların mağdur edilmesine karşı çıktıkları için ilanlarının kesildiğini savunan Güleçyüz, "Tam 743 gündür ilan almıyoruz. Bu gerekçelerle değilse demek ki yayınlarımızı beğenmedikleri için ilan vermiyorlar" dedi. 

 

Kazım Güleçyüz
Kazım Güleçyüz / Fotoğraf: Twitter

 

"Basın İlan Kurumu'nun size ilan vermeme gerekçesi ne" sorusuna Güleçyüz, "Bir gün için bölge baskıların birinde istenilen tirajın altına düştük. Daha sonra düzeltildi ama işte defter ve hesap tutma konularında muhasebe ile ilgili 1-2 teknik problem oldu. Bir de fikir işçisi olarak gösterdiğimiz insanların çalışmalarının haberleri gazetede çıkmıyormuş. Bunlar gerekçe gösterilerek ilanlarımızı kestiler" diye yanıt verdi. 

"52 yıldır böyle bir garabetle ilk defa karşılaşıyoruz"

Kazım Güleçyüz, şunları kaydetti: 

"Bu görülmemiş bir uygulamadır. 52 yıldır ki 21 Şubat'ta 53'üncü yılımıza gireceğiz. Şu ana kadar hiç görmediğimiz bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bu kadar zamandır problemsiz bir şekilde Basın İlan Kurumu ile ilişkilerimiz devam ediyordu. Fakat bu dönemde ilk defa böyle bir şey ile karşı karşıya kaldık. Bunu hakikaten çok hayret ile karşılıyoruz ve anlam veremiyoruz. Bu dönemin bir garabeti olarak görüyoruz. En kısa zamanda düzeltilmesini umut ediyor, istiyoruz. Zaten işi yargıya taşıdık. Dava süreci devam ediyor. İnşallah bir şeklide hakkımızı tekrar alırız." 

"Kurallar ihlal edildiğinde birtakım müeyyideler uygulanıyor"

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ise aksini savundu. 

Independent Türkçe'ye açıklamada bulunan Duran, Basın İlan Kurumu'ndan ilan almanın bazı şartları olduğunu bu koşulları yerine getirmeyen yayın kuruluşlarına birtakım müeyyide uygulandığını söyledi. 

Rıdvan Duran
Rıdvan Duran / Fotoğraf: BİK

 

"Bu kurallar ihlal edildiğinde kurum olarak bizim de birtakım müeyyidelerimiz oluyor" diyen Duran, "Yeni Asya standartlara uymayan gazetelerden biridir. Ayrıca bu tek değil ki. Bizim için bir tane Yeni Asya gazetesi yok, bine yakın gazete var. 982 tane gazete var, dolayısıyla herkes müeyyidelere uymak durumunda. Yereller de dahil kuralları yerine getirmeyen 10'dan fazla gazete var" diye konuştu. 

Gazetelerin sorun yaşamaması için pandemi döneminde bu müeyyidelerin uygulanması konusunda biraz rahat davranıldığını savunan Duran, "Ancak Yeni Asya'nın durumu pandemi öncesine dayanan bir süreçti. Dolayısıyla eğer kurallara uyulmadıysa arkadaşlarımız gereğini yapmıştır" diyerek sözlerini tamamladı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU