Greenpeace raporu: Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye gönderilen plastik atıklar yüksek ölçüde zehirli kimyasal içeriyor

"Türkiye sizin plastik çöplüğünüz değil"

Greenpeace, Birleşik Krallık hükümetine 2025 yılına kadar tüm plastik ihracatını sonlandırması çağrısında bulundu (Greenpeace)

Çevre örgütü Greenpeace'in yayımladığı raporda Türkiye'ye Birleşik Krallık'tan (BK) yasadışı yollarla gönderilen plastik atıkların biriktirildiği atık alanlarında yüksek derecede zehirli kimyasal oluştuğu belirtildi.

Kanada'da kurulan, Hollanda merkezli uluslararası örgütün araştırmasında, Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Kuyumcular ve Yenidam mahallesinde, Yüreğir ilçesinin İncirlik mahallesinde ve Çukurova'nın Karahan ilçesindeki iki atık bölgesindeki çöpler incelendi.

Söz konusu 5 noktadan toplanan kül, su ve çamur örneklerinde plastik ambalaj ve bunların yakılmasıyla oluşan 60'tan fazla kimyasal kirletici tespit edildi.

Raporda İncirlik'te yer alan atık alanının en fazla zehir üreten alan olduğu belirtildi. Buradaki dioksin ve furan oranının, denetimli atık alanlarına kıyasla yaklaşık 400 bin kat daha fazla olduğu, bunun da bugüne dek Türkiye'de tespit edilen en yüksek orana denk düştüğü ortaya çıktı. Ayrıca bu bölgelerin çevresindeki tarla, çiftlik ve okulların büyük risk altında olduğu ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dioksin ve furanlar prematüre doğum, tümör, deri lezyonu ve bağışıklık sisteminde hasara yol açabiliyor.

Araştırmada deri lezyonu ve karaciğer hastalığına yol açabilecek polisiklik aromatik hidrokarbon, sinir sistemi üzerinde geri dönülemez hasarlar yaratan metal ve yarı metaller, hormonlara ve fetüslere zarar verebilecek poliklorlu bifenil gibi tehlikeli kimyasalların oranının da yasal seviyelerin üzerinde olduğu tespit edildi.

Greenpeace Akdeniz'den Biyoçeşitlilik Projesi Lideri Nihan Temiz Ata, "Türkiye'nin toprağı, havası ve suyu Avrupa'nın plastik atık ihracatının çevre ve sağlıkta yol açtığı bedellere tanıklık ediyor. Plastik atıklarını yurtdışındaki atık bölgelerinde yakılması için gönderen Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler, Türkiye'nin verimli topraklarında zehirli iz bırakıyor. Bu ülkeler sorumluluk alıp Türkiye'ye plastik göndermeye son vermeli. Türkiye sizin plastik çöplüğünüz değil ve bu zararlı atık oyunları sona ermeli" dedi.

Çin'in 2017'de plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından başta BK olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gönderilen plastik atıkta ciddi artış yaşandı.

2016-2020 arasında gönderilen plastik atık miktarı 12 bin tondan 210 bin tona yükseldi.

Ocak-Kasım 2021 arasında BK, Türkiye'ye 117 bin 678 ton atık gönderdi. Temmuzda bu miktar 484 tonken, kasımda neredeyse 10 kat artarak 4 bin 126 tona fırladı.



Independent Türkçe, Greenpeace

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU