İzmarit yiyen yavru kuş “yürek burktu”

“Bu filtreler sigara içenlerin sağlıklı olmasını sağlamaz. Ama yere atıldıklarında, özellikle okyanuslar için kalıcı bir çevresel tehdit yaratır”

Fotoğraf: Karen Mason / Facebook

Sigara izmaritini yemeye çalışan yavru kuş, çevresel felaketin boyutlarını gözler önüne serdi.

Florida sahilinde çekilen fotoğraflarda, siyah deniz kuşunun (black skimmer) yavrusuna sigara izmariti yedirmeye çalıştığı görüldü.

 

bird-cig-butt (1).jpg
Fotoğraf: Karen Mason / Facebook

 

Fotoğrafları çeken ve Facebook’ta paylaşan Karen Mason konuyla ilgili basit bir ricada bulundu:

Sigara içiyorsanız, lütfen izmaritleri yere atmayın. Plajlarımızı temizlemenin ve onlara dev bir kül tablası gibi davranmayı bırakmanın zamanı geldi.

Paylaşıma yorum yapanlar görüntünün “yürek burktuğunu” söyleyerek Mason’ı destekledi.

Kullanıcılardan Susan Nagi “Bir şeylerin değişebilmesi için bu yavrunun fotoğrafı poster yapılmalı” dedi.

“İnsanlar iğrenç!” diyen Josee Noel de sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizim gibi onlar da sizin izmaritlerinizi istemiyor. Keşke her yerde yasaklansalar! Bizim haklarımız ne olacak? Ya doğa? Kirlilik istatistikleri?

Çevrimiçi ortamda “Karen Catbird” ismini kullanan Mason ise kuşların gagaları açık bir şekilde su üzerinde süzüldüğünü ve ne avladıklarını anlayamadığını belirtti.

Mason izmaritin sahibine tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

İnsanlar cep telefonu olmadan hiçbir yere gitmiyor. Ama görünüşe göre, izmarit gibi küçük bir şeyi taşımaktan rahatsız oluyor!

Liette Ricard adlı kullanıcı ise izmaritlerin yalnızca onları yemek zanneden hayvanlara zarar vermediğini, aynı zamanda orman yangınlarına da neden olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocean Conservancy tarafından geçen yıl yayımlanan bir rapora göre, plajlardan toplanan çöpler arasındaki en yaygın madde izmarit.

Santa Cruz İlçesi Tütün Eğitim Koalisyonu’ndan Rachel Kippen “İzmaritler o kadar yaygın ki çoğumuz onlara karşı kör oldu. Dünyanın dört bir yanında sokaklarımızı, parklarımızı ve plajlarımızı kirleten 4,5 trilyon izmarit var” diye konuştu.

İzmaritlerin hiçbir zaman tamamen bozunmayan bir plastikten, yani selüloz asetattan yapıldığını vurgulayan Kippen sözlerine şöyle devam etti:

Bu filtreler sigara içenlerin sağlıklı olmasını sağlamaz. Ama yere atıldıklarında, özellikle okyanuslar için kalıcı bir çevresel tehdit yaratır.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU