MAK Danışmanlık Başkanı Kulat: Toplumun yüzde 90'ı "Bu bir soygun" diyor

"Türkiye'de elektrik, doğalgaz zamları, akaryakıt fiyatları ve başka zamlar konusunda insanlar gerçekten tam bir çaresizlik hali yaşıyorlar"

Fotoğraf: Twitter

Kamuoyu araştırmacısı MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, toplumun elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki zamlara karşı tepkili olduğunu ve yüzde 90’ının “Bu bir soygun” dediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kulat, Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtladı. Kulat, halkın faturalar karşısındaki pozisyonunu şöyle anlattı:

Şu anda MAK Danışmanlık tarafından yapılan ve sahada devam eden kamuoyu araştırmasında her partiden seçmenin elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamlarına vermiş olduğu tepki -ayrı ayrı sorduk bunları- toplumun neredeyse yüzde 90'lık bir kesimi çok yüksek sesle “Bunun çok yanlış olduğunu, soygun olduğunu, asla izah edilemeyeceğini” söylüyor. İşin daha da üzücü yanı, vatandaş fahiş fatura geldiğinde “Ben bu kadar elektrik harcamadım” diyor, mum ışığında oturanlar bile gelen faturalarla şaşkına dönmüş durumda ama başvuracak, şikayetini çözecek bir elektrik idaresi yok. Ne söylerseniz söyleyin, ya faturayı ödeyeceksiniz veya elektriksiz kalacaksınız. Türkiye'de elektrik, doğalgaz zamları, akaryakıt fiyatları ve başka zamlar konusunda insanlar gerçekten tam bir çaresizlik hali yaşıyorlar, “Derdini Marko Paşa'ya anlat” günleri diyebiliriz. Hatırlarsanız Maliye Bakanı “Gözlerimin içine bakın” diyordu, bir tweet yazdım “Hiç değilse halkın gözünün içine bakacak kimse yok mu” diye. Problemi anlatacak kimse olmadığı gibi, anlattığınızda çözecek kimse de yok, işin garip tarafı bu. Her kesimden herkes bu konuda şikayetçi. Bu zamların devamında yansımalar olacak, siz elektrik fiyatını bu hale getirdiğinizde insanlar marketinin kapısına veya lokantasının kapısına elektrik faturasını astığında, bunun anlamını size söyleyeyim; o lokantada yediğiniz yemeğin de fiyatı doğal olarak artacak, ya da o marketteki satışa yansıyacak. Yani sadece elektrik artmış olmuyor, elektriği artırdığınız anda elektrikle ilgili her şeyin fiyatını artırmış oluyorsunuz. Buzdolabını çalıştıran marketçi ya da lokantadaki ocağın masrafını artıran elektrikten dolayı oradaki fiyatlar artar.

Anketlerdeki durum

Kulat, “AKP için “hâlâ birinci parti” diyorsunuz ama anketlerde Millet İttifakı, Cumhur İttifakı'nı geçmiş görünüyor. Bu durumda AKP'nin birinci parti olmasının bir anlamı kalıyor mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

 AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 42.5 oy almıştı. O oy oranı şu anda yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında yüzde 30-32 bandına inmiş durumda. Bunun anlamı şu; AK Parti 10-12 puan kaybetmiş durumda. Bu kaybettiği 10-12 puanlık oyun yaklaşık yarısı İYİ Parti'ye gitmiş görünüyor. İYİ Parti, gittikçe merkez sağa yerleşti. Geri kalan 5 puanlık bir oy da DEVA Partisi ve Gelecek Partisi arasında paylaşılmış durumda. Bu arada MHP yüzde 11.5'luk bir oy oranından yüzde 7 puanlara inmiş durumda, ondan da birazını İYİ Parti, birazını da yine bu partiler veya yeni kurulan başka partiler alıyorlar. Dolayısıyla artık AK Parti ve MHP'nin toplamı yüzde 40 bandının altında, üstüne BBP'yi bile ekleseniz bu oran değişmiyor.

Kulat Millet İttifakı’nın durumu için de şunları kaydetti:

 CHP yüzde 25 bandında, İYİ Parti yüzde 15 bandının üstünde. Ama yüzde 15 olduğunu varsaydığınızda zaten yüzde 40 yapıyor. Buna ilaveten Saadet Partisi var ki 2 puanın üzerinde bir oya sahip, Demokrat Parti var, DEVA ve Gelecek Partisi şu anda yüzde 5.5 bandına doğru yürüyorlar, dolayısıyla onları da eklediğinizde yüzde 46-47 bandında bir fotoğrafla karşı karşıya kalıyoruz. Burada kilit seçmen HDP'li seçmen.

Kulat, halkın yüzde 70'inin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de güvenmediğini ifade etti.

"Çiller iddiaları doğru"

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in yeni bir parti kuracağına yönelik iddiaların doğru olduğunu da ifade eden Kulat, şunları kaydetti:

Tansu Çiller'in parti kurmasıyla ilgili eski DYP'li milletvekilleriyle konuştum, bu konuda kesin bilgi veriyorlar. Tansu Çiller Hanımefendi'nin önümüzdeki günlerde parti kurma hazırlığında olduğunu, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini, Doğru Yol Partisi'nde siyaset yapmış olan bazı milletvekilleri bana da ifade ettiler. Hatta bunun için il-ilçe teşkilatlarını kurma konusunda gayretleri olduğunu da söylediler. Bazı yerlerde bu konuda gayri resmi olarak şimdilik il-ilçe örgütleri olacak kişileri tespit ettiklerini, Türkiye genelinde sahada çalışmalar yapan eski milletvekilleri olduğunu bizzat bana anlatan birden fazla eski milletvekili oldu.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU