İBB "Süleymaniye siluetini bozan" inşaatı mühürledi

Süleymaniye Camii'nin siluetini bozduğu iddia edilen İlim Yayma Vakfı'nın yurt inşaatı İBB tarafından mühürlendi

Fotoğraf: Twitter

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tarihi Süleymaniye semtinde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yurt binası, Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle tepkilere neden olmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) projenin iptali için kurula başvuruda bulunmuş, bu yapının yürürlükteki imar planına aykırı olduğunu belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlim Yayma Vakfı ise, "Süleymaniye’nin silüetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakârlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

İBB'nin mühürleme işlemi için Fatih Belediyesine  verdiği 3 günlük sürenin bugün dolmasıyla İBB ekipleri 16.00 sıralarında inşaatı mühürledi.

İmamoğlu: Taviz vermeyeceğiz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

İlim Yayma Vakfı'ndan açıklama

İlim Yayma Vakfı, "Süleymaniye'deki yurt inşaatının İBB tarafından hukuki mesnetten yoksun bir şekilde mühürlendiği'' iddia edildi.

Vakfın yazılı açıklamasında, yurt inşaatın tüm izinler alınarak yapıldığı öne sürüldü.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Süleymaniye'deki yurt inşaatımız, İBB tarafından hukuki mesnetten yoksun bir şekilde mühürlenmiştir. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararına uygun bir şekilde sürdürülmekte olan inşaat ile alakalı projenin denetim yetkisi İBB'de değildir. Vakfımız, ilgili kurumları göreve çağırarak alınacak kararlar doğrultusunda söz konusu inşaatla ilgili gerekli adımları atacağını açıklamış ve bu kapsamda alınacak karara kadar zaten inşaatı durdurmuştur. Bu çerçevede yurt inşaatı hukuki ve teknik prosedürlere uygun olduğu halde İBB'nin hukuka aykırı olarak ve yetki gaspı yaparak mühürleme işlemi yapmasına anlam vermemiz mümkün değildir.'

Mevzubahis Süleymaniye ise çatışmacı bir tavrın değil, iş birliğini önceleyen bir anlayışın faydalı olacağı ifade edilen açıklamada, ''Politik çıkarların değil, tarihi bilincin esas alındığı bir bakış açısına ihtiyacımız olduğu açıktır. Tüm paydaşların aynı zeminde ve iyi niyetle hareket ettiği bir ortamda her sorunun Süleymaniye'nin yararına olacak bir şekilde çözüleceğine inancımız tamdır" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU