Isparta'daki yoğun kar yağışı hayatı felç etti: Halka 2 gündür elektrik verilemiyor

Yaklaşık 2 gündür süren elektrik kesintisi nedeniyle şehirde ısınma sorunu oluştu. Halk tepkilerini sosyal medyadan yayınladıkları videolarla gösterdi. Görüntülerde vatandaşların mum yaktığı ve battaniye ile oturduğu görülüyor

Yoğun kar yağışı Isparta'da günlük hayatı olumsuz etkilerken, çeşitli ilçelerde saatlerdir devam eden elektrik kesintisi halkı zor durumda bıraktı.

Elektrik tellerinin zarar görmesi nedeniyle yaklaşık 48 saattir yaşanan kesinti, konut ve işyerlerinde ısınma sorununa sebep oldu.

Ispartalılar belediye yönetimine olan tepkilerini sosyal medyadan yayınladıkları videolarla gösterdi. Görüntülerde vatandaşların ısınmak için battaniyelerle oturduğu ve aydınlatma için mum kullandığı görülüyor.

Yolların karla kaplanması, şehrin trafik akışında zorluklar yaşanmasına neden oldu.

Bakan Dönmez: En kısa süre içinde bu afetin etkilerini azaltacağız

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta'da yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, "Isparta'daki bu zor günde devletimiz, milletimizin yanında, gerekli müdahaleleri yapıyor, hayatı normale döndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde yaptığı basın toplantısında, iklim koşulları ve kar nedeniyle bazı zorluklar olsa da takviye edilen personel ve araç sayısının şu an 280'e çıktığını söyledi.

Ekip ve personel sayısının yaklaşık 5-6 kat artırıldığına işaret eden Dönmez, "63 sepetli araç, 37 arazi aracı, 11 kabinli araç, 3 vinç ve 19 jeneratörle kesintilere müdahale ediliyor" bilgisini verdi.

Dönmez, TEDAŞ koordinasyonunda komşu bölgelerdeki elektrik dağıtım şirketlerinden de personel ve araç takviyesi yapıldığını ifade etti.

Son birkaç yıldır ülkenin çeşitli yerlerinde sel, yangın ve depremlerin yaşadığını, o günlerde olduğu gibi bugün de devletin ilk andan itibaren müdahalede bulunduğunu anımsatan Dönmez, şunları kaydetti:

Bugün de Isparta'daki bu zor günde devletimiz, milletimizin yanında, gerekli müdahaleleri yapıyor, hayatı normale döndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Niyetimiz, amacımız, gün içinde özellikle şehir merkezinde enerjisiz bir tek abone kalmayıncaya kadar çalışacağız. Tüm planlamalarımızı yaptık. Ben tekrar Isparta'ya geçmiş olsun diliyorum. Göstermiş oldukları metanet, anlayış ve sabırdan dolayı Ispartalı hemşehrilerimize şükranlarımı sunuyorum. En kısa süre içinde bu afetin etkilerini azaltacağız. Isparta'da hayatı normale döndüreceğiz.

Basın toplantısı öncesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde Bakan Dönmez başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya, Vali Ömer Seymenoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, AFAD'tan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ve yetkililer katıldı.

Isparta Valiliği'nden açıklama

Isparta Valiliği ise şehirde yaşanan elektrik kesintisi hakkında açıklama yaptı.

Valiliğin yazılı açıklamasında, Isparta ve ilçelerinin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntılarının devam ettiği kaydedilirken, ''Elektrik enerjinin en kısa zamanda verilebilmesi için, TEDAŞ, TEİAŞ ve Akdeniz İletişim AŞ. olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, ilave olarak çevre illerden de gelen takviye ekip ve yeteri sayıda araçla çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedirler'' denildi.

Enerji nakil hatlarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması, bir metreye ulaşan kar kalınlığı ve ulaşılmasındaki zorlukların; arızaların giderilmesi ve şehrin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikmelere neden olduğu belirtilirken, bazı bölgelerin ise geçici olarak jeneratörlerle desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı  karşılanacaktır'' denildi. 

Valilik, il ve ilçe merkezlerinde bulunan ana arterler ve caddelerde ulaşımın sağlandığını, bazı sokaklar ve ara bağlantı yollarında ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yol açma çalışmalarına devam ettiklerini duyurdu.

CHP'den Isparta'daki elektrik kesintilerine ilişkin açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, şehirdeki elektrik kesintisi ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta'da pek çok bölgeye 3 Şubat’tan bu yana elektrik verilemediğini belirtti. Isparta’da başlayan elektrik kesintilerinin dün itibariyle bazı bölgelerde 48 saati bulduğunu aktaran Akın, "İktidar 2022 yılında nüfusu 500 bini bulan Isparta’da pek çok mahallede 10 binlerce vatandaşımızı kara kışta elektriksiz bıraktı" ifadesini kullandı.

Kesintinin boyutu ve ne kadar süreceği konusunda dağıtım şirketinin ve iktidarın vatandaşları yeteri kadar bilgilendirmediğini anlatan Akın, şunları kaydetti:

Bazı bölgelerde 48 saat süren kesintiler, bazı yerlerde iki günü de aştı. Kesinti nedeniyle hem ticarethanelerde hem de konutlardaki soğuk zinciri kırıldı. Buzdolabında gıda muhafaza eden vatandaşlar mağdur oldu. Derin dondurucudaki yiyecekler bozuldu. Hava sıcaklığının eksi derecelerde olduğu bir dönemde elektrik kesintisi nedeniyle vatandaşlarımız ısınma ihtiyaçlarını da karşılayamadı. Isparta’da tıbbi cihaz desteğiyle yaşamını sürdüren vatandaşlarımız da kesinti nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadı. Isparta’da vatandaşların mağduriyetleri tespit edilerek giderilmeli. Evinde ısınamayan, dolabındaki gıda ürününü atmak zorunda kalan vatandaşın zararı karşılanmalı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU