NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Norveç'in yeni merkez bankası başkanı oldu

Stoltenberg'in merkez bankasındaki görev süresinin 6 yıl olacağı belirtildi

Fotoğraf: AA

Norveç Hükümeti, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in  Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) başkanı olarak atanması kararı alındığını açıkladı.

Açıklamada, göreve atama kararının başbakan ve merkez bankası yönetimi tarafından onaylandığı kaydedilerek Stoltenberg'in görev süresinin 6 yıl olacağı belirtildi.

Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum da Stoltenberg'in finans ve idari tecrübeleri doğrultusunda merkez bankası başkanlığı için en uygun aday olduğunu bildirdi.

Muhalefet ise, eskiden başbakanlık da yapmış olan Stoltenberg'in atanmasının Norges Bank'ın bağımsızlığını zedeleyebileceğinden endişe duyuyor.

Stoltenberg, merkez bankası başkanı olarak faiz oranlarının belirlenmesi ve finansal istikrarın sağlanmasının yanı sıra 1.4 trilyon dolar büyüklüğündeki varlıklarıyla dünyanın en büyüğü olan Norveç'in varlık fonunu da yönetecek.

Merkez bankası başkanlığı görevi 1 Mart'tan itibaren boşalacak olsa da Stoltenberg göreve başlamadan önce, Eylül 2022'de dolan NATO'daki görev süresini tamamlayacağını belirtmişti.

Yeni görevine aralık ayında başlaması öngörülen Stoltenberg, daha önce 8 yıldan fazla Norveç Başbakanı ve 4 yıl da Norveç Maliye Bakanı olarak görev yapmıştı.

İki dönem NATO Genel Sekreterliği yapan Stoltenberg'in, NATO'daki görev süresi 1 Ekim 2022'de sona eriyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU