Yeni bir Truva asteroidinin Dünya'yı takip ettiği doğrulandı

"2020 XL5" bu tipte şimdiye kadar keşfedilmiş yalnızca ikinci gök cismi

NASA, Jüpiter yörüngesindeki Truva asteroitlerini incelemek için Ekim 2021'de Lucy adlı bir uzay aracı fırlatmıştı (NASA)

Bilim insanları bir "Truva asteroidinin" Dünya'yı takip ettiğini doğruladı.

Araştırmacılar bunun şimdiye kadar bu türde keşfedilen, yalnızca ikinci gök cismi olduğunu ve bir öncekinden çok daha umut verici bir örnek olduğunu söylüyor.

Dahası araştırmacılar, insanların bir gün bu kayayı ziyaret ederek oraya "insan üsleri" kurabileceğini söylüyor.

Truva asteroitleri yörüngelerini bir gezegenle paylaşıyor. Küçük nesneler bağlı oldukları gezegenin hemen önünde veya arkasında sabit bir yörüngede kalıyor.

Bu asteroitler geçmişte birçok defa tespit edildi. İsimlerini Jüpiter'in çevresinde ilk keşfedilen göktaşlarından alıyorlar. Buradaki asteroitler, Truva Savaşı'ndaki figürlerin adlarını taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat bunlar Dünya'da neredeyse hiç görülmemişti. Yalnızca 2010 TK7 diye bilinen bir örnek daha önce kesin olarak bulunabilmişti.

Ancak 12 Aralık 2020'de bilim insanları ilgi çekici bir hedef tespit etti. İlk gözlemler bunun bir diğer Dünya Truvalısı olduğuna işaret ediyordu ama bunu doğrulamak zordu. Zira yalnızca birkaç gözlemle yörüngesinin nereye uzandığını kesin olarak belirlemek güçtü.

Şimdi araştırmacılar, arşivlerdeki verileri Dünya'dan yapılan gözlemlerle birleştirerek bu yörüngeyi detaylandırdı. Söz konusu çalışma, nesnenin şüphelenildiği gibi aslında bir Dünya Truvalısı olduğunu doğruluyor.

Kayanın tam olarak nereden geldiği belirsizliğini koruyor. Yaşamına Güneş Sistemi'nin daha ilerisindeki ana asteroit kuşağında başlayıp Jüpiter'in kütle çekim kuvvetiyle etkileşime girdiğinde dışarı atılmış olabilir fakat bu hâlâ belirsiz.

Bilim insanları nesnenin nereden geldiğini değilse de nereye gittiğini biliyor. Gözlemlere göre bu yörünge, nesnenin mevcut rotasını 4 bin yıl daha koruyacağı anlamına geliyor.

Aynı zamanda nesne, çoğunlukla karbondan oluşan, C-kompleks tipi bir asteroit gibi görünüyor.

2020 XL5 diye bilinen yeni asteroit, selefinden daha büyük. Ayrıca daha az yakıt ihtiyacıyla ziyaret edilebilir. Yazarlar, "Bu nedenle, bu nesneler uzay görevleri için ve daha uzak bir gelecekte insan üslerini kurmak veya tuhaf konumlarından yararlanacak bilimsel donanımları yerleştirmek için ideal hedefler haline gelebilir" diye yazıyor.

Araştırmanın detayları, Nature Communications'ta yayımlanan "İkinci Dünya Truva asteroidi 2020 XL 5'in yörünge kararlılık analizi ve fotometrik karakterizasyonu" başlıklı yeni bir çalışmada yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU