Putin’in yeni odağı Boris Johnson ve Jeremy Corbyn

Analiz: Brexit İngiltere’si Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı etkisine açık

Putin İngiltere-Rusya ilişkilerinin çıkmaz sokağa girdiğini söyledi / Fotoğraf: The Independent

Rusya ve İngiltere arasındaki ilişkilerin Salisbury’deki Noviçok (Sovyet menşeili bir sinir gazı) saldırısıyla Soğuk Savaş’tan bu yana en kötü noktasına gelmesinin ardından Vladimir Putin bu yılın başında iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Diplomatik yumuşamanın her iki ulusun da çıkarına olacağına dikkat çeken Putin basın toplantısında, “İngiltere-Rusya ilişkilerinin çıkmaz sokağa girdiğini ve bu noktadan çıkmanın her iki ulusun çıkarına olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus Devlet Başkanı Rusya’nın yıl içinde İngiltere’ye doğrudan yatırım yapan ülkeler listesinde en önde gelen ülke olduğunu söyledi ve siyasi alandaki diyalogsuzluğa rağmen iş alanında epey üretken görüşmelerin olduğunu belirtti.

Ancak Putin, Sergey Skripal ve kızı Yulia hakkındaki soruya kendisini olaydan sıyırıp suçu tamamen İngiliz ve Batılı propagandaya atarak Kremlin’in Salisbury’deki zehirlenme olayıyla hiç ilgisi olmadığında ısrar etmek oldu.

Theresa May’in açıkça ifade ettiği kimyasal saldırıyı gündeme getirme arzusunu belirtmesi ve İngiltere’de suçlu bulunan, Rusya istihbarat servisi GRU üyesi iki kişinin (Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov) iadesi talebi Putin’i konuyla alakalı konuşmasına yol açmadı.

Rusya olaya karıştığı öne sürülen ajanları yurt dışında yargılanmaları için sınır dışı etmemekle kalmadı, her zamanki popülaritesini kaybetmekte olan Putin, güvenlik aparatının eski ve yeni üyelerine dayanan güç tabanından da uzaklaşmadı. 
 


Moskova’da gerçekleşen aynı basın konferansında Rus Devlet Başkanı “başka türlü gerçek bir referandum olmazdı” diyerek İngiltere’ye Brexit’le devam etmesini önerdi.

Putin’in Rusya’sını eleştirenler Putin’in kıtada seçimlere müdahale edip popülist partileri destekleyerek ana hedefinin Batı ittifakını, NATO’yu ve AB’yi zayıflatmak olduğunu düşünüyor.

Bu bağlamda Brexit İngiltere’si işlemek için iyi bir hedef. Ancak Moskova bu hedef doğrultusunda Theresa May yerine 10 numaranın muhtemel sakinleri Boris Johnson ve Jeremy Corbyn üzerine yoğunlaşacak. 

Acı gerçek şu ki May artık geçmişi temsil eden bir figür ve talep ettiği şey ne olursa olsun iki ülkenin gelecek ilişkilerinde Vladimir Putin’e çok ufak bir etkisi olacak.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU