Can Ataklı: Erdoğan’a "çocuk şovu" sansürü

"Sanıyorum Fahrettin Altun yine saraya bağlı bütün gazete ve televizyonları aradı ve ‘Bu konuşma yayınlanmayacak’ emrini verdi"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mikrofon uzattığı çocuğun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hakaret ettiği görüntülerin televizyonlarda yayınlanmaması için İletişim Başkanlığı’nın devreye girdiğini öne sürdü.

Ataklı, bugünkü köşe yazısında Trabzon’da yaşanan olayı şu ifadelerle aktardı:

Erdoğan Trabzon’da kürsüde konuşuyor. Yanında birkaç bakan ve kimliklerini bilemediğim kadınlı-erkekli bir grup. Erdoğan, bir çocuğu çağırıyor yanına. Çocuk Erdoğan’a sarılarak bir şeyler söylüyor. Sonra Erdoğan onu halka doğru döndürüyor. Çocuk el sallarken, arkadan biri kocaman bir oyuncak araba sokuşturuyor.

Çocuk arabayı kucağına aldıktan sonra bağırarak, “Bay Kemal, cumhurbaşkanı amcama bir şey yapamazsın” diyor. Erdoğan bunun üzerine çocuğun omuzuna vuruyor. Çocuk dönüp bakınca eline mikrofonu veriyor. Çocuk “Bu Bay Kemal var ya, hain hain” diye haykırıyor. Başta Erdoğan, bakanlar ve oradaki zevat, çocuğu gülerek izliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu görüntülerin, Erdoğan'ın Sezen Aksu'yu eleştirirken kullandığı "Dillerini koparmak görevimiz" şeklindeki ifadesinde olduğu gibi televizyonlarda yayınlanmadığına dikkati çeken Ataklı, şöyle devam etti:

Sosyal medyayı izleyenler bu anlattığım sahnenin görüntülerini mutlaka izlemişlerdir. Buna karşı sosyal medyaya girmeyen, haberleri televizyon ve gazetelerden izleyenler ise bunu görmediler. Çünkü Erdoğan tıpkı camideki konuşmasında olduğu gibi yine sansürlendi. Sanıyorum sarayın iletişim işlerine bakan adamı Fahrettin Altun yine saraya bağlı bütün gazete ve televizyonları aradı ve “Bu konuşma yayınlanmayacak” emrini verdi. Nasıl anlıyorum bunu?

Erdoğan’ın Trabzon mitingindeki bu korkunç görüntüler sosyal medyada en çok izlenen görüntüler olduğu halde dünkü saray gazetelerinin hiçbirinde yoktu. Önceki gece saray medyasının televizyonlarında da bu sahne hiç yer almadı. Erdoğan’ın Çamlıca Camisi’ndeki Sezen Aksu’ya “Dilini kopartırız” demesi sansürlenmişti. Ancak orada Erdoğan tek başınaydı. Oysa Trabzon’daki görüntülere pek çok bakan ve AKP’li yönetici de tanık olmuştu. Ancak konu buna rağmen sansür edildi.

"Demek AKP içinde de sağduyulu insanlar var"

Ataklı, yorumunu şu ifadelerle aktardı:

Demek ki AKP içinde de sağduyulu insanlar var. Demek ki AKP içinde de bu güne kadar görülmemiş bu “çocuk üzerinden siyaset yapmanın” çok ayıp bir şey olduğunu düşünüyor. Bu açıdan bakınca ülkem adına umutlanıyorum elbette. Ancak konunun bir de diğer tarafı var.

Bir çocuk üzerinden Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı’na yüzlerce insanın önünde “hain” diye bağırtılması bu iktidarın milleti bölme konusunda gözünün ne kadar kara olduğunu da gösteriyor. Bu zihniyet sırf iktidardan ayrılmamak için iç savaşı bile göze alabilir; bu olay bunu gösteriyor. Bu iktidar kindar dindar nesil yetiştirmek isterken ne yapmak istiyordu aslında bu olay bunu gösteriyor. Tehlike çok büyük, bu olay bunu gösteriyor. Allah sonumuzu hayır etsin.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU