200 milyon yıl önce yaşayan bazı timsahlar vejetaryendi

Makalenin yazarı Keegan Melstrom “Keşfettiğimiz en ilginç şey, nesli tükenmiş Crocodyliformes türlerinin ne kadar çok bitkiyle beslendiği görmek oldu” diyor

Fosiller bugün yaşayan timsahların diş yapılarıyla karşılaştırıldı / Fotoğraf: The Independent

200 milyon yıl önce yaşamış ve uzun süre önce nesli tükenmiş bazı timsah türlerinin vejetaryen olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Diş fosilleri, timsah takımının geçmişte yaşamış üç veya altı türünde bitki çiğnemek için özelleşmiş dişlerin evrimleştiğini ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın yazarı, Utah Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Keegan Melstrom araştırmasında 16 Crocodyliformes türüne ait 146 dişi analiz etti.

Melstrom şöyle diyor: 

Keşfettiğimiz en ilginç şey, nesli tükenmiş Crocodyliformes türlerinin ne kadar çok bitkiyle beslendiği görmek oldu. Etçiller basit dişlere sahipken, otçullar daha karmaşık diş yapısına sahip.

Hakemli bilim dergisi Current Biology’de yayımlanan çalışmaya göre otçulluğun her türde ayrı şekilde evrimleşmesi, bunun çok başarılı bir adaptasyon olduğu anlamına geliyor

Bu otçul türler, canlı grubunun evrimsel tarihinin erken bir döneminde, yaklaşık 200 milyon yıl önce gerçekleşen Trias-Jura kitlesel yok oluşundan hemen sonra ortaya çıktı. Kuşlar dışındaki dinozorların soyunun tükendiği, 66 milyon yıl önceki Kratese-Paleosen yok oluşundaysa otçul timsahların soyu da tükenmiş olmalı.
 

crocodile independent.jpg
 Timsahların üç veya altı türünde bitki çiğnemek için özelleşmiş dişlerin evrimleştiği ortaya çıktı / Fotoğraf: The Independent


Günümüzde yaşayan tüm timsahlar görece benzer bir vücut yapısına ve et koparmaya uygun basit, konik şeklinde dişlere sahip. Ancak diş fosillerinin etoburlara ait olmadığı açıkça gözüküyor ve günümüz timsahlarında görülmeyen özel yapılar fark ediliyor.

Nesli tükenmiş timsahların ne yediklerini anlamak isteyen araştırmacılar, fosilleri bugün yaşayan timsahların diş yapıları ve boyutlarıyla karşılaştırdı.

Melstrom sonuçları şöyle açıkladı: 

“Çalışmamız nesli tükenmiş Crocodyliformes türlerinin inanılmaz çeşitlilikte beslenme biçimlerine sahip olduklarını gösteriyor. (...) Bazıları yaşayan timsah türleri gibi başlıca etle besleniyorlardı. Diğerleriyse hepçildi ve yine de muhtemelen bitkiler konusunda özelleşmişlerdi. Otçullarsa farklı zamanlarda farklı kıtalarda yaşadılar. Bazıları memeli ve memeli akrabalarıyla yan yana yaşarken, bazıları yaşamadı. (...) Bu sonuç otçul timsah türlerinin farklı çevre koşullarında başarılı olduğunu gösteriyor."

Bilim insanları şimdi bu yok olmuş timsah türlerinin, dişlerin kayıp olduğu fosilleri de içerecek şekilde beslenme düzenlerini keşfetmenin yollarını arıyor. 
 

crocodile 3 independent.jpg
Melstrom araştırmasında 16 Crocodyliformes türüne ait 146 dişi analiz etti / Fotoğraf: The Independent


Melstrom timsahların Trias-Jura kitlesel yok oluşunun ardından neden böylesine radikal çeşitlenmeler yaşadıklarını ve neden otçul timsahların ortadan kalktığı Kratese-Paleosen yok oluşunun ardından yeniden gerçekleşmediğini ortaya çıkarmak istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU