Reuters: BAE, Yemen’deki askerlerinin büyük bir bölümünü geri çekti

Birleşmiş Arap Emirlikleri’nin bu kararı Körfez’de artan gerilimi gerekçe göstererek aldığı öne sürüldü. BAE’li bir yetkili, bölgede askeri bir hareketlenme olduğunu, ancak bunun bir çekilme olarak görülemeyeceğini aktardı

BAE'nin Yemen'deki askeri varlığı tam olarak bilinmiyor / Fotoğraf: Reuters

Londra merkezli Reuters haber ajansının dört farklı Batılı diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve ABD arasında artan gerilimi gerekçe gösteretek Yemen’in güneyindeki Aden sahilindeki askerleri geri çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE, Suudi Arabistan’ın öncülüğünü yaptığı koalisyonun üyesi.

Yemen’in Aden bölgesinde bulunan BAE’ye ait askerler, İran destekli Husilere karşı savaşıyordu. Haberde askeri birliklerin geçtiğimiz üç hafta içinde çekildiği belirtildi.

Ajansın aktardığına göre Abu Dabi, birliklerini ve askerlerini “kolaylıkla erişebileceği” noktalarda tutmak istiyor.

BAE’nin Yemen’deki askeri varlığının hangi boyutta olduğu tam olarak bilinmiyor. 

Öte yandan Reuters’a konuşan BAE’li bir yetkili, Yemen’in güneyindeki askeri birliklerde bir hareketlilik olduğunu doğrularken, bunun bir çekilme olmadığını ifade etti.
 


BAE’li yetkili, Abu Dabi’nin Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin faaliyetlerine önem verdiğini ve ülkesinin Yemen’i terk etmeyeceğini belirtti.

Kararın ABD ile İran arasındaki gerilimden kaynaklanıp kaynaklanmadığıyla ilgili soruya yanıt veren yetkili, “Karar daha çok Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Husilerle yapılan Hudeyde Limanı’ndaki ateşkes anlaşmasıyla ilgili. Bu normal bir hareketlilik. BAE, BM’nin savaşın sona erdirilmesi hedefiyle başlattığı Hudeyde anlaşmasına yönelik çalışmalarını desteklemektedir” dedi.

Ajansa konuşan diplomatik kaynaklar, El Hadide Limanı’ndaki ateşkesin ve Husilerin geri çekilmesinin BAE’nin bölgedeki askeri varlığını geri çekmesine ve ülke içindeki savunmaya odaklanmasına sebep olduğu yorumunda bulundu.

Kararda geçtiğimiz mayıs ayında BAE’ye ait dört petrol tankerine yönelik saldırı ve akabinde Umman Denizi’ndeki iki yabancı petrol tankerine yapılan saldırının etkili olduğu belirtildi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU