NASA yetkilisi, Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX'in rekor kırmayı hedeflediğini duyurdu

Plandan etkilenen Sandra Magnus "inanılmaz" dedi

ABD merkezli SpaceX, bu yıl halihazırda üç uçuş gerçekleştirdi (NASA/Temsili fotoğraf)

SpaceX, bu yıl toplamda 52 uzay uçuşu yapmayı planlıyor.

Elon Musk'ın uzay şirketi bu hedefi gerçekleştirirse, 31 uçuşla geçen yıl kırdığı rekoru geride bırakacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarpıcı sayı, Havacılık ve Uzay Güvenliği Danışma Paneli'nin (Aerospace Safety Advisory Panel-ASAP) 27 Ocak'ta düzenlenen toplantısında üye Sandra Magnus tarafından açıklandı. ASAP, NASA'nın çalışmalarında güvenliğin nasıl sağlanacağına dair uzay ajansına rehberlik ediyor.

Planı "inanılmaz" diye niteleyen Magnus, uçuşların Starship prototiplerinin testlerini içerip içermediğine dair bir açıklama yapmadı.

Magnus öte yandan dikkatli olunmasını ve emniyete dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

SpaceX, mürettebatlı uzay uçuşlarında NASA'nın önemli bir ortağı. Teknoloji milyarderinin şirketi, NASA astronotlarını ve kargolarını Crew Dragon'la Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıyor. SpaceX ayrıca NASA'nın Artemis programı kapsamında insanları Ay'a götürmek için Starship adlı yeni nesil roketi geliştiriyor.

Öte yandan uzay şirketinin faaliyetleri NASA'yla sınırlı değil. SpaceX başka şirketler ve ABD Savunma Bakanlığı için de uydular fırlatıyor.

ABD merkezli teknoloji sitesi The Verge, SpaceX'in bu yılki uçuşlarının çoğununsa kendisi için olacağını yazdı. Zira şirket, bütün dünyaya yüksek hızlı geniş bant internet hizmeti sağlayacak Starlink projesi için çalışmalarını sürdürüyor. Starlink uyduları belirli aralıklarla gruplar halinde uzaya fırlatılıyor.

Öte yandan uçuş takvimleri her an değişme potansiyeline sahip. Dolayısıyla 52 hedefinin tutturulacağının bir garantisi yok. Örneğin Musk geçen yıl 48 uzay uçuşunun yapılacağını söylese de bu sayı 31'de kalmıştı.

 

Independent Türkçe, The Verge, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU