Etik uzmanları Elon Musk'ın beyin çiplerinin kendilerini niye endişelendirdiğini açıkladı

"Bu şirketler ve şirket sahipleri bir nevi şovmen gibiler"

Beynine iki adet çip takılan 9 yaşındaki Pager adlı maymunun video oyunu oynadığı görüntüler büyük yankı uyandırmıştı (Neuralink)

Elon Musk'ın implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek için 8 nörologla birlikte kurduğu Neuralink insanlı denemelere hazırlanırken, uzmanlar da firmanın çalışmalarına dair endişelerini dile getiriyor.

2016'da ABD'nin San Francisco kentinde kurulan nöroteknoloji firması, beyin aktivitelerini uyarmak için insanların beyinlerine yerleştirilecek bir çip geliştiriyor.

Daha önce domuzların ve bir maymunun beynine çip yerleştiren firma, temelde beyninde hasar olan insanlara yardım edecek teknolojiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Öte yandan bazı uzmanlar gelecekte bu teknolojinin kötü amaçlar doğrultusunda kullanılacağından endişe duyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wisconsin Üniversitesi'nde görev alan tıp tarihçisi ve biyoetikçi Dr. Karola Kreitmair, "Kamuoyunun bu tür bir teknolojinin kullanılabilir hale gelmesinin büyük resimdeki etkilerine dair yeteri kadar bilgilendirildiğini düşünmüyorum" dedi.

Daily Beast'e konuşan Kretmair, kâr amaçlı bir şirketin böylesi bir hamle yapmasının sıkıntı doğurabileceğini ekledi.

Futurism'e göre pek çok kişi, bu ürünlerin nihayetinde kâr amacıyla nasıl kullanılacağını sorguluyor. 

SUNY Upstate Tıp Üniversitesi'nde görevli biyoetikçi Syd Johnson, "Nihai hedef, elde edilen beyin verilerini diğer cihazlar için kullanmak veya bu cihazları başka şeyler için kullanmaksa, örneğin araç kullanmak veya bir Tesla sürmekse, o zaman çok daha büyük bir pazar olabilir" ifadelerini kullandı:

Ama bu durumda gerçek ihtiyaçları olan insanlar, başka birinin ticari kazancı için riskli araştırmalarda sömürülmüş ve kullanılmış olur.

Kreitmair buna katıldığını belirtti. Teknolojinin örneğin felçli insanların "hayatı değiştirebileceğine" inanan biyoetikçi, tüketici kullanımı söz konusu olduğunda "çok sayıda etik kaygı uyandırdığını" söyledi.

Öte yandan, uzmanların kaygılarında teknoloji milyarderi Musk'ın çizdiği imaj da etkili oldu. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde nöroetik araştırmacısı Dr. Laura Cabrera, "Bu şirketler ve şirket sahipleri bir nevi şovmen gibiler" diye konuştu.

"Abartılı iddialarda bulunacaklar ve bence bu tehlikeli çünkü insanların bazen buna körü körüne inandığını düşünüyorum" diyen Cabrera, sözlerini şöyle sürdürdü:

Elon Musk'ın söyledikleri konusunda her zaman temkinliyim.

 

Independent Türkçe, Futurism, Daily Beast

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU