PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil'in sunumuyla "Afrika Zamanı" podcast programının ilk bölümü yayında

Merhaba değerli dinleyiciler,

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım; 

Afrika Zamanı Podcast Programına hoş geldiniz.
 


Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olacağım. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Nijerya'ya, Mali'den Güney Afrika'ya birçok gelişmeyi sizlere aktaracağız. 


Afrika kıtasında Kovid-19 pandemisinin seyri

Bugün itibariyle Kıta'dan bildirilen 10 milyon 600 bin. Aşı sayısı ise 210 milyona ulaştı. En çok vaka bildiren ülke Güney Afrika olurken, Kıta'daki Kovid kaynaklı ölüm sayısı 237 bin ve iyileşen sayısı 9 milyon olarak kayıtlara geçti.


Batı Afrika'da sular durulmuyor

Batı Afrika'da son 15 ay içerisinde 4 askeri darbe oldu. Gine'de, Mali'de 2 defa ve son olarak geçtiğimiz hafta Burkina Faso'da darbeciler devlet yönetimine el koydu. 

Son dakika diyeceğimiz gelişme ise geçtiğimiz hafta Burkina Faso'da gerçekleşti. Bir süredir darbe söylentileri vardı lakin herhangi bir detaya ulaşabilmek çok mümkün olmamıştı.

24 Ocak 2022 günü Cumhurbaşkanı Kabore istifasını duyurdu ve devlet yönetimi feshedildi. Yarbay Damiba öncülüğünde silahlı kuvvetler içerisinden bir grup asker yönetime el koyduğunu duyurdu. Bu grup kendilerini Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket olarak adlandırdı. 


Danimarka Mali'deki askerlerini çekiyor

Mali'de Cunta'nın iktidara el koymasının ardından Danimarka'ya askerlerini geri çekmesi bildirildi. Bu da bir krize yol açtı. Danimarka tarafı askerler konusunda resmi kabul aldıklarını söylerken cuntacılar askerlerin çekilmesi konusunda ısrarcı oldu.

Danimarka geçtiğimiz hafta itibariyle 105 askerini geri çekeceğini duyurdu. Rus paralı askerlerinden oluşan Wagner'in ülkedeki etkinliğinin artacağından endişe ediliyor.


Afrika Uluslar Kupası çeyrek final maçları oynanıyor

2021 Afrika Uluslar Kupası, yani bu yılki adıyla Total Enerji Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu tarafından iki yılda bir düzenlenen turnuvanın 33. Kamerun'un ev sahipliğinde yürütülüyor. 9 Ocak ile 6 Şubat tarihleri süresince devam edecek.

Bugün oynanacak son maçların ardından yarı finale yükselecek takımlar kesinleşmiş olacak. Çeyrek finale yükselen takımlar şöyle:

  • Tunus
  • Burkina Faso
  • Kamerun 
  • Gambiya
  • Fas
  • Senegal
  • Mısır
  • Ekvator Ginesi

Kovid salgını sebebiyle kapatılan tekrar okullar açılıyor

Ocak ayı başında, Kovid salgını sebebiyle dünyada en uzun süre okulların kapalı kaldığı ülke olan Uganda, 2 yılın sonunda tekrar eğitim öğretimi başlattı.

Zimbabwe ise geçtiğimiz günlerde bir duyuru yaptı ve okulların 9 Şubat itibariyle açılacağını duyurdu. Ne yazık ki Afrika ülkelerinde salgın sebebiyle okulların kapalı kalması ülkenin geleceğine büyük bir darbe vurdu.


Etiyopya, Sudan ve Nijerya açlıkla mücadele ediyor

Dünya Gıda Programı ve Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayımlanan Açlık Sıcak Noktaları Raporu; Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen'in en fazla endişe duyulan ülkeler olduğunu açıkladı.

Çatışma, kıtlık, Kovid-19'un etkileri gibi sebeplerden ötürü bu ülkelerin bazı bölgeleri akut açlık ile karşı karşıya.


Uganda-Ruanda sınırı yeniden açılıyor

Uganda-Ruanda karayolu sınırı yeniden açılıyor. Ruanda hükümeti, Uganda'yı casusluk faaliyetleri sebebiyle suçlaması üzerine başlayan gerginlik sonucu sınırlar kapatılmıştı.

Uganda Ordu Komutanı'nın Ruanda Devlet Başkanı Kagame'yi ziyareti sonucu buzlar bir nebze de olsa eridir ve kapıların Ocak sonu itibariyle açılacağı duyuruldu. 


Güney Afrika'da fırtına büyük tahribata yol açtı

Ana Fırtınası olarak adlandırılan ve Madagaskar, Malavi, Mozambik ve Güney Afrika'yı etkileyen fırtına sebebiyle 48 kişi hayatını kaybetti, 150 binden fazla insan fırtınadan etkilendi.

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU