Kral babun örümceğinin zehrinin neden bu kadar acı verdiği çözüldü

Kral babun örümceğinin ısırığı şiddetli, yakıcı bir ağrıya neden olur

Kral babun örümceği veya "P. muticus" (Volker Herzig)

Bilim insanları kral babun örümceğinin ısırığının neden şiddetli ve yakıcı bir ağrıya sebep olduğunu ortaya çıkardı. Bu ilerleme kronik ağrı için yeni tedavilerin geliştirilmesine öncülük edebilir.

Aralarında Avustralya'daki Wollongong Üniversitesi'nden Rocio K. Finol-Urdaneta'nın da bulunduğu bilim insanları, örümceğin zehrinin vücutta hedef aldığı molekülleri de belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağrı oluşumu ve rahatsızlık hissi her örümcek zehirlenmesinin (ısırık veya sokma nedeniyle zehir veya toksine maruz kalma) ortak özelliği olsa da bilim insanları, kral babun gibi Eski Dünya örümceklerinin ısırıklarından kaynaklanan şiddetli ağrıların yeterince anlaşılmadığını söyledi.

Örümcek zehirleri tipik olarak vücuttaki sinir ve kas hücrelerinde sinyal iletiminde rol oynayan iyon kanallarını ve reseptörleri modüle ederek insanlarda felce ve zehirlenmeye neden olan nörotoksinler içerir.

Pazartesi günü PNAS adlı akademik dergide yayımlanan yeni çalışmada araştırmacılar, Kenya ve Tanzanya'da bulunan büyük kral babun tarantulalarının (Pelinobius muticus) zehrini analiz etti.

Araştırmacılar, inhibitör Pm1a proteininin tarantula zehrinde bol miktarda bulunduğunu ve bunun vücuttaki birden fazla iyon kanalına etki ederek şiddetli ağrıya yol açtığını belirledi.

Bilim insanları yetişkin farelerde ve farelerin vücudundan ayrılmış duyu sinir hücrelerinde Pm1a peptidinin sentetik bir versiyonunun etkilerini incelediğinde iyon kanalları, sodyum akımları ve potasyum akımları gibi sinir sinyali iletiminde rol oynayan birkaç yolu modüle ettiğini buldu.

Araştırmacılar beraberinde gelişen etkilerin nosiseptörler olarak bilinen "ağrı algılayan nöronlarda aşırı uyarılganlığa" neden olduğunu söyledi.
 


Ayrıca araştırmacılar, örümceklerin bir savunma stratejisi olarak acı yaratmak adına avantaj sağlamak için birden fazla reseptörü hedef alan tek bir küçük protein kullandığını öne sürdü.

Bilim insanları, voltaj kapılı sodyum kanalları gibi bazı sinir sinyali iletim yollarının farmakolojik inhibisyonunun bu etkileri tersine çevirebileceğini iddia etti.

Proteinin bir membran proteini gibi belirli bir moleküler hedefe bağlanmak yerine, çoklu reseptörler aracılığıyla uyarılganlık gibi spesifik bir fizyolojik işlevi hedefleme kabiliyetinin, ağrı üreten savunma zehirlerinin evrimsel adaptasyonu olabileceğini de eklediler.

Araştırmacılar çalışmada, "Ağrı yayılımında yer alan uyarılgan ve engelleyici iyon kanallarının koordineli modülasyonu, ağrıya neden olan savunma zehirlerinde idareli ve etkili bir savunma stratejisini temsil edebilir" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, "Ek olarak, tamamlayıcı oyuncuları 'multimodal analjezikler' ile hedefleyerek nöronal uyarılganlığı baskılamak, kronik ağrının tedavisi için yeni terapötik alternatifler sağlayabilir" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU