Elektriğe yüzde 15 oranındaki zammın ardından EPDK'den açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yazılı açıklamasında zamma artan maliyetler gerekçe gösterildi

Fotoğraf: EPDK

Seçim sonrası motorine, şekere ve çaya gelen zamların ardından elektrik tüketimine de 1 Temmuz itibariyle yüzde 14,98 zam uygulanacağı medyada geniş yer aldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yazılı açıklama ise bugün geldi. Zam oranının yüzde 15 olarak belirtildiği açıklamada karara gerekçe olarak "Elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar" gösterildi. Açıklamanın tam metni şu şekilde: 

1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle  görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği  elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dâhil  yüzde 15 artış yapılmıştır. Söz konusu artışta bir önceki tarife dönemine göre EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) Toptan Satış Tarifeleri ile görevli tedarik şirketlerinin EÜAŞ harici alımlarına ilişkin maliyeti oluşturan Piyasa Takas Fiyatlarında (PTF) oluşan artışlar en önemli etkenler olmuştur. Bu kapsamda 1 Temmuz itibariyle mesken abonelerince  100 kWh elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 61,8 Türk Lirası ödenecektir.

Independent Türkçe'nin konuyla ilgili ulaştığı yetkili isimlerin verdiği bilgiye göre dövizdeki hareketliliğin yanı sıra elektrik alım fiyatlarındaki değişiklik de maliyetlerde etkili oldu. Yüzde 15'lik zammın bireysel tüketiciyi, sanayicileri ve ticarethaneleri kapsadığını söyleyen kaynaklar, sektördeki olumlu ya da olumsuz gelişmelere bağlı olarak bir sonraki kurul toplantısında indirime ya da yeni bir artırıma gidilebileceğini de ifade etti. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU