Ahmedinejad, ABD ve Rusya’yı İran ve Ukrayna hakkında ‘kirli anlaşma’ yapmakla suçladı

Ahmedinejad, “İran'ın, hükümetinin ve egemenliğinin zayıfladığını, istediğinizi yapabileceğinizi düşünmeyin” dedi

Fotoğraf: AA

İran’ın Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, sürpriz bir açıklamada bulunarak ABD ve Rusya’yı, İran ve Ukrayna hakkında ‘kirli bir anlaşma’ yapmakla suçladı.

Ahmedinejad’a yakınlığı ile bilinen ‘Dolate Bahar’ sitesine göre Eski İran Cumhurbaşkanı, kendi ifadesiyle, ‘dışardan güçlü görünen Doğu, Batı ve Avrupa ülkelerini’ uyardı. Söz konusu ülkelere İran ve Ukrayna üzerinde herhangi bir "kirli anlaşma" yapmanın sonuçları konusunda uyarıda bulunan Ahmedinejad, “İran'ın, hükümetinin ve egemenliğinin zayıfladığını, istediğinizi yapabileceğinizi düşünmeyin” dedi. Ahmedinejad bu anlaşmanın içeriği ve detayları hakkında bilgi vermedi.

"Bu dünyadaki en yüce millet"

Geçtiğimiz Perşembe günü bir grup eğitimciye hitap eden Ahmedinejad şu ifadeleri kullandı:

Hiçbirimiz henüz ortada yokken var olan bu millet, binlerce yıldır varlığını sürdürüyor. Bu kutlu millet, köklü bir tarihe sahip.

İran’daki korkunç yaşam koşullarına işaret ederek, “İran halkının memnuniyetsizliği, yoksulluğu, ayrımcılığı, adaletsizliği ve tarihi acıları sizi yanıltmasın ve bu halkın İran’dan vazgeçeceğini düşündürtmesin. İşte, aslanlar diyarı İran burada” dedi.

Doğu ve Batı güçlerine hitap eden Eski İran Cumhurbaşkanı, “Sizi uyarıyorum, muazzam bir halkla karşı karşıyasınız. Perde arkasında anlaşmalar yapmanıza ve İran’la ilgili ticaret yapmanıza kim izin verdi? Karşınızda saf yetkililerin (İran'da) bulunuyor olması, sizi tüm İranlıların böyle olduğu yanılsamasına sevk etmesin” şeklinde konuştu.

"Kibirlilerin oyunu"

Ahmedinejad, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme girişimini, ‘kibirli’ insanlar oyununun bir parçası olarak nitelendirdi. Eski İran Cumhurbaşkanı, “Bu davranış başlı başına çok yanlış, böyle bir adım atmanıza kim izin verdi?” diye sordu. Rusya'nın ABD ile İran ve Ukrayna konusunda bir anlaşma yaptığını vurgulayan Ahmedinejad, Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını ve sonra İran’ı hedef almasına izin verileceğini düşündüklerini söyleyerek bunun sonucunda pişman olacaklarını vurguladı.

Eski İran cumhurbaşkanı, ülkesi ile Rusya ve Çin arasındaki son anlaşmalara işarette bulunarak İran rejimi yetkililerini şiddetle eleştirdi.

Ahmedinejad, İran ve Rusya arasındaki tarihi olaylara dikkat çekerek, “Tarih bize gösteriyor ki Rusya, her zaman İran'a karşı bir tutum sergilemiştir. İran halkı her zaman satıldı. Şimdi biri çıkıp Rusya'nın değiştiğini söylüyor. Biz de peki diyoruz, eğer gerçekten değiştiyse bu değişimin bazı işaretlerini görelim” ifadelerini kullandı.

Çin ve Rusya ile Anlaşmalar

AP’nin haberine göre eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın açıklamaları ve Rusya'ya yönelik sert eleştirileri, şimdiki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Ocak'ta Moskova'ya yaptığı ziyaretin ve Rus mevkidaşı ile görüşmesinin ardından geldi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede İran'ın ‘iki ülke arasında 20 yıllık bir anlaşma hazırladığını’ söyledi. Görüşmede, “Rusya ile güçlü ve çok yönlü ilişkimizi geliştirmek istiyoruz. Bu, sürdürülebilir ve stratejik olmalı” ifadelerini kullandı.

Bu ayın başlarında, Tahran ile Pekin arasında yapılan 25 yıllık kapsamlı anlaşmanın maddeleri konusunda İran siyasi çevrelerinin muhalefetiyle ortaya çıkan geniş çaplı tartışmalara rağmen, İran Dışişleri Bakanı, İran ve Çin arasındaki anlaşmanın uygulanmaya başladığını doğruladı.

İran'ın doğuya yönelmesine ve Moskova ve Pekin ile yaptığı anlaşmalara karşı çıkanlar, İran'ın en ağır ABD yaptırımlarına maruz kaldığı bir durumda, ülkenin bağımsızlığı ve ulusal çıkarları pahasına taviz vermek zorunda kalabileceğini düşünüyor.
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU