New York'ta mahkeme, valinin getirdiği maske zorunluluğunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetti

Vali Hochul karara itiraz edeceğini söyledi

New York eyaletinin ilk kadın valisi Kathy Hochul Ağustos 2021'de görevine başlamıştı (Reuters)

New York Eyalet Yüksek Mahkemesi, Vali Kathy Hochul'un getirdiği maske takma zorunluluğunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Halka açık tüm kapalı alanlarda uygulanan maske zorunluluğu Aralık 2021'de yürürlüğe girmişti ve 1 Şubat 2022'de sona erecekti.

Vali Hochul pazartesi günü, yargıç Thomas Rademaker'ın kararına itiraz edeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hochul, "Vali olarak benim sorumluluğum, bu halk sağlığı krizi boyunca New Yorkluları korumak. Bu önlemler Kovid-19'un yayılmasını önlemeye ve hayat kurtarmaya yardımcı oluyor" dedi.

Vali, "Bu karara kesinlikle katılmıyoruz ve bunu derhal tersine çevirmek için her seçeneğin peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın bildirdiğine göre, maske zorunluluğunu düşüren Yargıç Rademaker, valinin eyalet yasama meclisinde geçirilmesi gereken bir kararı dayatarak yetkisini aştığını söyledi.

Öte yandan, kararının maskelerin pandemiyle mücadelede bir araç veya yöntem olarak etkinliğini, gerekliliğini veya zorunluluğunu sorgulama ya da buna dair başka türlü görüş bildirme niyetini hiçbir şekilde barındırmadığını belirten yargıç, "bu amaçla herhangi bir yasa çıkarmak için yalnızca Eyalet Yasama Meclisi'nin görevlendirildiğini" yazdı.

Karar, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Başkan Joe Biden'ın büyük işletmeler için aşı veya test zorunluluğu getiren kararını bu ay engellemesinin ardından, yürütme organının aldığı son yenilgi oldu.

Okul kurullarının okul çocuklarının maske takmasının gerekip gerekmediğini belirlemesine izin veren bir kararname imzalayan Nassau county yöneticisi Bruce Blakeman, bu kararı "öğrenciler ve ebeveynler için büyük bir kazanç" olarak nitelemişti.

Eyaletin Eğitim Bakanlığı sözcüsü Emily DeSantis ise New York Times'a yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın karara itiraz edeceğini söylemişti. Bu da bir temyiz mahkemesi konuyla ilgili karar verene kadar maske zorunluluğunun otomatikman yürürlüğe döneceği anlamına geliyor.

DeSantis, yayın kuruluşuna, "Bu nedenle okullar maske zorunluluğuna uymaya devam etmek zorunda" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU