NATO, Doğu Avrupa'ya ilave savaş gemisi ve uçak göndereceğini açıkladı

Birlikten yapılan açıklamada, Doğu Avrupa'daki müttefiklere ilave savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceği belirtildi. Kremlin ise Ukrayna'daki gerilimin sorumlusunun Rusya'nın eylemleri değil NATO olduğunu savundu

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün artarken NATO, Doğu Avrupa'daki müttefik ülkelere ilave savaş uçağı ve savaş gemileri gönderme kararı aldı.

Üye ülkelerin Doğu Avrupa'daki müttefiklere ilave savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceği ve kuvvetlerini hazır tuttuğu belirtilen açıklamada, Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresinde askeri yığınağını artırdığı sırada ittifakın caydırıcılık ve savunmasını tahkim ettiği kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefiklerimizin, NATO'ya ek güçler göndererek katkıda bulunmasını memnuniyetle karşılıyorum. NATO, ittifakın doğusuna takviye göndermek de dahil olmak üzere tüm müttefiklerini korumak ve savunmak için gerekli adımların hepsini atacak" dedi.

Doğu Avrupa'ya hangi kuvvetler gönderilecek?

Yapılan açıklamaya göre, Danimarka Baltık Denizine bir fırkateyn gönderiyor ve birliğin bölgedeki hava devriyesini desteklemek üzere Litvanya'ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor.
İspanya, Bulgaristan'a savaş uçakları göndermeyi planlıyor, ayrıca NATO'nun deniz güçlerine katılmak üzere savaş gemileri gönderiyor.

Fransa, NATO komutası altında görev yapmak üzere Romanya'ya asker göndermeye hazır olduğunu bildirirken Hollanda, nisandan itibaren hava devriyesi için Bulgaristan'da 2 F-35 savaş uçağını bulunduracak. Hollanda ayrıca bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti için kara birliklerini hazır tutacak.

NATO açıklamasında ABD'nin de ittifakın doğu kısmında askeri varlığını artırmayı planladığını açıkça ifade ettiği vurgulandı.

NATO 2014'te Ukrayna'ya ait Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı sonrasında Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'daki 4 çok uluslu muharebe grubu ile doğu kanadında varlığını artırmıştı.

Bu birliklere Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve ABD liderlik ediyor. Birlikler muharebeye hazır tutuluyor. NATO, bu birliklerin varlığının, herhangi bir müttefike saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağını gösterdiğini vurguluyor. NATO, 2014'ten önce ittifakın doğu kısmında NATO gücü bulunmadığının altını çiziyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'dan açıklama: Ukrayna’daki gerilimi, askeri güç konuşlandırarak NATO tırmandırıyor

NATO'nun bu hamlesine Rusya'dan açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna geriliminin Rusya’nın eylemleri yüzünden değil NATO’nun Avrupa’nın doğusuna takviye güçler konuşlandıracağı şeklindeki açıklamaları yüzünden tırmandığını savundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Dışişleri’nin Kiev’deki Büyükelçilik personelinin bir kısmını tahliye edecek olmasının Ukrayna gerilimini tırmandırıp tırmandırmadığı sorusu üstüne, “(Ukrayna’da) gerilim, ABD ile NATO’nun enformasyon alanındaki eylemleri ve somut eylemleri yüzünden tırmanıyor” dedi.

“NATO’nun (Doğu Avrupa’daki) güçlerini artıracağına, güçlerini ve teçhizatını buraya kaydıracağına ilişkin açıklamalarını görüyoruz” diyen Peskov, “Dikkatinizi çekmek isterim ki bunlar, Rusya’nın yaptıkları yüzünden gerçekleşmiyor. Bunların hepsi (bu gerilim), NATO ile ABD’nin yaptıkları yüzünden, onların yaydıkları bilgiler yüzünden yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

ABD ülkedeki elçilik görevlilerini uyardı, Birleşik Krallık bazı elçilik çalışanlarını geri çekiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın olası bir müdahalesine karşı, Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'yı terk etme çağrısında bulundu.

Uyarıda, "23 Ocak 2022'de Dışişleri Bakanlığı, devam eden Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle ABD'nin Kiev Büyükelçiliğinde doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak Ukrayna'dan ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ayrılmaları talimatını verdi. Ukrayna'daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel ulaşım seçeneklerini kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir" ifadesine yer verildi.

Yapılan açıklamada "Rusya'dan her an askeri bir hamle gelebilir" ifadelerine yer veren Dışişleri Bakanlığı, yetkililer "Bu olasılığın gerçekleşmesi durumunda ABD'li vatandaşları tahliye edecek durumda olmayacaklar, bu nedenle şu anda Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşları buna göre plan yapmalı" eklemesinde bulundu.

Birleşik Krallık bazı elçilik çalışanlarını ve ailelerini "Rusya'nın artan tehdidi" nedeniyle Kiev'den geri çekiyor.

Ukrayna'daki Birleşik Krallık Büyükelçiliği'nin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Büyükelçilk açık kalmaya ve gerekli işlemleri gerçekleştirmeye devam edecek" ifadeleri yer aldı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU