Brezilya liderinin G20 koruması yaklaşık 40 kilo kokainle yakalandı

Bolsonaro’nun özel koruma timinde yer alan askeri bir yetkili, İspanya’da verilen mola sırasında yapılan aramada bagajından uyuşturucu çıkınca tutuklandı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya savunma bakanlığına olayla ilgili İspanyol yetkililerle işbirliği yapması talimatını verdi / Fotoğraf: AFP

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, göreve geldiğinde uyuşturucu ticaretine sıfır tolerans sözü vermişti. Ancak yaşanan son olay işe önce kendi maiyetinden başlaması gerektiğini gösteriyor. 

Bu hafta Japonya’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde Bolsonaro’ya eşlik etmek üzere seçilen askeri ekipten bir yetkili bagajında 39 kilo kadar kokain bulunmasının ardından tutuklandı.

Brezilya Hava Kuvvetleri yetkilisi uçağın İspanya’nın Sevilla kentinde verdiği mola sırasında gözaltına alındı.

İspanyol emniyet birimi Guardia Civil’den bir sözcü, “Askerin valizinde toplam ağırlığı 39 kilograma ulaşan kokain bulundu. Bu kişi uyuşturucu kaçakçılığı şüphesiyle tutuklandı ve hakim karşısına çıkarılmadan önce Sevilla’daki merkezimizde gözaltında tutuluyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya televizyonu RecordTV söz konusu kişinin 38 yaşındaki çavuş Silva Rodrigues olduğunu açıkladı.

Bolsonaro’nun Japonya programı için önden hareket eden uçak Brezilya liderini Tokyo’daki zirve sırasında korumak üzere görevlendirilen askeri heyeti taşıyordu.

Yaptığı açıklamayla tutuklanma olayını doğrulan ve konuyla ilgili ülkesinin savunma bakanlığı tarafından bilgilendirildiğini söyleyen Bolsonaro, “Savunma bakanımıza derhal hakikatin ortaya çıkarılması ve soruşturmanın her safhasında işbirliği sağlanması için İspanyol polisiyle birlikte çalışması, ayrıca askeri polisin de soruşturma başlatması talimatını verdim” dedi.

Brezilya lideri sözlerine şöyle devam etti:

Silahlı kuvvetlerde en yüksek etik ve ahlak ilkelerini koruyacak şekilde eğitilmiş yaklaşık 300 bin kadın ve erkek personelimiz bulunuyor. Havacı askerin suç işlediği sonucuna ulaşılırsa bu kişi yasalara göre yargılanacak ve suçlanacaktır.

Başkent Brasilia’da basın mensuplarına konuşan Brezilya Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao ise yaptığı açıklamada askeri yetkilinin suç işlediğini kabul etti.

Mourao, “Beraberinde götürdüğü uyuşturucu miktarı göz önünde bulundurulduğunda onları köşe başından ve kendisi için almadığı ortada. Sizin anlayacağınız nitelikli bir uyuşturucu kuryesi olarak çalışıyormuş” diye konuştu.

 

 

Ocak ayında göreve gelen sağcı Bolsonaro, Güney Amerika ülkesinde uyuşturucu ticareti dahil yaygın suçlara göz açtırmayacağı sözünü vermişti.

Brezilya lideri daha bu ayın başlarında uyuşturucu tacirleri için verilen cezaları sertleştiren ve uyuşturucu kullanıcılarının ya rehabilite edilmesi ya da cezaevine gönderilmesini öngören yeni bir yasayı geçirmişti.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU