22 yaşındaki lösemi hastası Evrim Çelik hala uygun ilik bekliyor

Kısa süre içinde ilik nakli olması gereken Çelik için hala uygun donör bulunamadı

Lösemi hastası Evrim Çelik için uygun donör aranıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

22 yaşındaki lösemi hastası Evrim Çelik iyileşebilmek için hala uygun ilik bekliyor. 

4 yıl önce 18 yaşındayken lösemi teşhisi konulan Çelik, gördüğü tedavi sonucu kanseri yenmişti. Ancak hastalık 8 ay önce nüksetti. 

3 kardeşi olan Çelik’e yaklaşık 2 ay önce erkek kardeşi Umut Çayan Çelik’ten kemik iliği nakli yapıldı. Ancak geçtiğimiz hafta, kardeşinden yapılan yarı uyumlu naklin başarılı olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine kemoterapiye başlandı.
Doktorları, Evrim Çelik’in sağlığına kavuşabilmesi için birkaç hafta içinde ilik nakli olması gerektiğini belirtiyor.

Çelik’in iyileşebilmesi için de yüzde 100 uyumlu ilik nakli gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasım ayından beri tedavi gören Çelik’in hayatı kritik sürece girdiği için belediyelerin de desteğiyle kök hücre bağış kampanyası yapılıyor. 

Kampanyaya destek veren belediyelerin başında Beylikdüzü geliyor. Kök hücre bağışının kan bağışından farklı bir prosedürde gerçekleşmesi gerektiği için Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün organizasyonu ile özel bir hastanede Kızılay’dan gelen görevlilere yer tahsis edildi. 

Evrim Çelik’e uygun donör bulunması için sosyal medyadan siyasilerin de katılımıyla #evrimiletekyürek etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Ancak şimdiye kadar uygun donör bulunamadı. 

Evrim Çelik’in sağlık durumu her gün değişiklik gösteriyor

Aileden gelen bilgiye göre, Evrim Çelik’in kemoterapisi tamamlandı ve doktorları 2 haftalık bekleme süresine girildiğini açıkladı. Durumu kritikliğini koruyan Çelik’in kan değerleri ise her gün değişiklik gösteriyor ve bu da süreci etkiliyor. 

Çelik’in iyileşebilmesinin ise öncelikle kemoterapinin etkisine bağlı olduğu belirtiliyor.

22 yaşındaki Evrim Çelik donör olmaları çağrısında bulunarak “Sadece 5 dakika ayırarak bir insanın hayatını kurtarmak bir mucize” diyor. 

Çelik’e ve onun gibi hastalara yardımcı olabilmek için 50 yaşın altındaki herkesin Kızılay merkezlerine başvurması isteniyor. 

 

Independent Türkçe
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU