Dilipak: Bu işi böyle yönetemezsiniz

"Gıda fiyatlarını ithalat ve ihracat sopası ile dengeleyemezsiniz"

Fotoğraf: AA

Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, gıda ürünlerinin ihracatına kısıtlama getirileceği iddialarına tepki gösterdi.

Dilipak, bugünkü köşe yazısında gıdaya ihracat sınırlaması iddiaları için “İnşallah bu haber doğru değildir” dedi ve özetle şunları yazdı:

Bilgi veren, “çalışmalar başladı” diyor. Bakın bu işi böyle yönetemezsiniz. Kaş yapalım derken göz çıkarırsınız. Bir şeyi düzelteyim derken başka bir şeyi bozarsanız, domino etkisi ile 3 adım sonra her şeyi birbirine karıştırır ve ipin ucunu bırakırsınız. Kolay çözümler, bazen karmaşık sorunların kaynağı olabilir.

İçeride gıda sıkıntısı olmasın diye “iyi niyet” ile bir şey yapmak istiyor olabilirsiniz. Bazen iyi niyetli biri kötü niyetli birinden daha fazla zarar verebilir, korumaya çalıştığı değere. Onun için denmiştir ki, “Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşelidir”. Ve birileri kulağa hoş gelen çözüm önerilerini kulaklarınıza fısıldayarak aslında sizi zor durumda bırakmak istiyor olamaz mı?

Gıda fiyatlarının ithalat ve ihracat sopası ile dengelenemeyeceğini ifade eden Akit yazarı, şu ifadeleri kullandı:­­

Bugün aldığınız kararları yarın uygulamaya kalkarsanız kaş yapayım derken göz çıkarırsınız. Bugün alacağınız kararları bir yıl sonra uygulamaya koyarsınız. Bugünden avans verir, tohumunu, ilacını, gübresini verir ve o ürünü kendine bağlarsın. Zaten iç piyasadaki gıda zincirleri de böyle yapıyor, Fabrikalar da böyle yapıyor. “Ben yaptım oldu” mantığı ile olmaz! Piyasaya müdahale edemezsiniz. Göreviniz piyasaya müdahale edenleri engellemektir.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU