Mülakatlarla ilgili şikayetler bitmiyor... Şimdi de emniyette komiser yardımcılığı sınavında yapılan mülakata itirazlar var

1000 kişinin alınacağı komiserlik sınavını 920 kişi kazandı. Bunların arasından 300 kişi mülakatta elendi. Bazıları, Emniyet Sen Başkanı Faruk Sezer aracılığıyla açıklama yaparak referansları olmadığı için kaybettirildiklerini ifade etti

Öğretmenlerin ardından polislerden de mülakatlara yönelik itirazlar var / Fotoğraf: AA

Sözleşmeli öğretmen alımı için yapılan sınavlarda mülakat aşamasında haksızlık yapıldığı iddiaları bir süreden beri gündemde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da gündeme getirdiği bu iddialar, iktidar kanadından gelen açıklamalarla bir polemiğe neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mülakatlar geçmişten beri kamu içindeki özellikle güvenlikle alakalı branşlarda uygulanan bir metot olmakla birlikte 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin ardından yaygınlaştı.

FETÖ sızmalarına karşı yapıldığı iddiasıyla kamudaki ilk alımlarda ve kimi branşlarda kurum içi terfi, kademe yükseltme amacıyla yapılan sınavlarda da mülakat zorunluluğu getirildi.

Ancak mülakatın yaygınlaşması torpil ve ayrımcılık iddialarının artmasına neden oldu.

Neredeyse kamunun her alanında benzer iddialar zaman zaman gündeme geliyor.

Bundan dolayı muhalefet partileri kamuya alımlarda mülakatın kaldırılmasını talep ediyor.

Güvenlikle alakalı ve mülakata gerek duyulan branşlarda ise bunun kamera çekimi eşliğinde yapılarak olası suistimallerin azaltılması, itiraz halinde iddiaları değerlendirebilecek somut bir delilin olması gerektiği de dile getirilen öneriler arasında yer alıyor. 

kamerakaydı1.jpg
Danıştay'ın mülakatlarda ses ve görüntü alınması kararı pek uygulamaya geçmedi /Fotoğraf: Twitter

 

Danıştay'ın görüntülü, sesli kayıt kararı uygulanmadı

Gerçekten de sadece 15 Temmuz darbe girişiminden sonra değil geçmişte de mülakatların güvenilirliğine dair eleştirilerden dolayı Danıştay 12. Dairesi'nin 3 Temmuz 2008'de aldığı 2008/1780 sayılı kararında adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkanlardan yaralanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu kararı verilmişti.

Bu kararın ardından kimi birimlerde mülakatlarda kamera kaydı uygulandıysa da sonraki yıllarda özellikle 15 Temmuz'dan sonra pek uyulmadı.

Dolayısıyla sıklıkla mülakatlarda haksızlık yapıldığı iddiaları da sürüyor. Bunları kontrol edebilecek somut deliller de ortada olmadığı için iddiaların doğruluğu ve yanlışlığını anlamak da pek kolay olmuyor.

Şimdi de komiser yardımcılığı sınavında mülakatta haksızlık yapıldı iddiası

Sözleşmeli öğretmen alımlarındaki iddiaların bir benzeri, 6. Dönem Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) sınavlarının ardından ortaya atıldı.

Komiser yardımcılığı sınavını kazanarak mülakat aşamasında elenen bir grup polis memuru, usulsüzlük yapıldığını iddia ediyor.

Tabii onlar görevleri kapsamında yasak olmasından dolayı sözleşmeli öğretmen adayları gibi kamuoyunun önüne çıkarak seslerini duyuramıyor.

Bu yönlü itirazlar genellikle Emniyet-Sen Başkanı Faruk Sezer aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor. Sezer'e "6. Dönem PAEM Komiser Yardımcılığı sınavı mülakatında yapılan usulsüzlük" başlığıyla bilgi notu ileten şikayetçi polisler, hem süreci anlattı hem de çeşitli iddialarda bulundu. 

emniyetmensubu.jpg
300 polis mülakattan elendi / Fotoğraf: AA

 

"Neredeyse yarı yarıya elenmesi hayatın olağan akışına aykırıdır"

Faruk Sezer'in verdiği bilgiye göre polislerden gelen bilgi notunda şu iddialar yer aldı: 

İlanda alım sayısı 925 erkek, 75 kadın olmak üzere 1000 olarak açıklandı.
Yazılı sınav 17 Ekim 2021'de yapıldı. Yaklaşık 32 binin üstünde katılım oldu.
Yazılı sınavı kazanan personel sayısı 920 kişi olarak açıklandı. 1000 kişi alınacağı söylendiği halde daha az personel kazandı.
11 kasımda mülakat tarihleri açıklandı ve 16-25 kasımda olacağı belirtilerek bir mülakat ve fiziki yeterlilik sınavı gerçekleştirildi.
Sözlü mülakata kalan aday sayısı: 880 civarındadır. Ancak kazanan sayısı 500 civarında olmuş 300 adaydan daha fazlası elenmiştir.
Sözlü mülakatların günümüz teknolojik gelişmelere rağmen kamera kaydı olmadan yapılması imkanı var iken yapılmamıştır.
Nitekim Danıştay 12. Dairesince verilen kararda (2008/1780) 'sözlü sınavda adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkanlardan yaralanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu' belirtilmiştir.
Türkiye geneli yapılan tarihin neredeyse bu en zorlu sınavında üstün başarı gösteren bu az sayıda personelin alım sayısından daha az kazanan olmasına rağmen neredeyse yarı yarıya elenmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Mülakat ile elenen 300'den fazla kişi zaten hali hazırda polis olarak kamu görevi ifa eden insanlardır.
Bunların amir olması hangi sebeple istenmemiştir?
Referansı olmayan bu insanlar kime nasıl sesini duyuracaktır?

mülakat.jpg
Kamuya alımlarda mülakat uygulaması eleştirilere de neden oluyor / Fotoğraf: AA (Temsili)

 

"300'den fazla personel sesimizi kimseye duyuramıyoruz"

Polislerce paylaşılan bilgi notunda "Mağduriyetlerimiz" başlığı adı altında şunlar dile getirildi:

Bizler referanssız olan 300'de fazla personel sesimizi kimseye duyuramıyoruz.
Bu kadar başarılı bir sınav sonucunda bile ideallerimize, hedeflerimize ulaşamıyorsak, devlet memurluğundaki liyakat kriteri nerede?
Meslekteki performans puanlarından başarı belgelerine, mesleki bilgisinden liyakatine kadar başarılarını kanıtlamış ve kendini mesleğine adamış bizlerin mağduriyetine ses olunmasını istiyoruz.

faruksezer.jpg
Faruk Sezer / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yazılı sınavda ilk 10'a girenler mülakatta elendi iddiası

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Emniyet-Sen Başkanı Sezer, süreçte tutarsızlıklar olduğunu iddia etti.

Sınavı kazanan 920 kişi içerisinde yer alan bazı kişilerin 'spor mülakatını da geçersek alınırız' diye düşündüğünü zira 1000 kişinin alınacağı belirtilen imtihandan 920 kişinin geçtiğini belirerek, "Spor mülakatında 120 kişi eleniyor. Sözlü mülakatta da 300 kişi daha eleniyor. Ve sadece 500 kişi ile bir önceki yıl sınavı ve sözlü mülakatı geçerek yedeklere kalan 100 kişi yani toplamda 600 kişi alınıyor" dedi.

"Yazılıda ilk 10 girenler mülakatta elendi"

Sınavda taban puanının 70 olduğunu ve en yüksek alan kişinin 87 aldığını kaydeden Sezer, "Mülakatta kaybettirenler arasında 86, 85, 83 alarak ilk 10'a girenler var. Yazılı sınavda istediğiniz yüksek puanı alın mülakatta 70'in altında alınca kaybetmiş oluyorsunuz. Bu ilk ona giren çocuklara da 65,67 gibi puanlar verdirilip kaybettirilmişler" diye konuştu. 

"Sınavın 3 Ocak'ta açıklanması bu yıl yapılacak sınava katılma haklarını da ellerinde aldı"

2021 yılı içerisinde yapılan sınav sonucunun 3 Ocak 2022'de açıklanmasının da büyük bir sıkıntı olduğunu kaydeden Sezer, şunları kaydetti:

Yönetmelik gereği bir yıl içinde aynı sınava iki kere giremiyorsun. Arkadaşlar sonuç 3 Ocak'ta açıklandığı için bunun da bir sınav olarak kabul edildiğini ve bundan dolayı bu yıl yapılacak olan komiserlik sınavlarına da girme haklarının ellerinden alındığını belirtiyor. Oysa 3 Ocak'ta değil birkaç gün önce 31 Aralık'ta bile açıklansa sınava girme hakları olacaktı. Böylece mülakattan kaybettikleri gibi bu yıl bir daha sınava girme hakları da ellerinden alınmış oldu.

polisler3.jpg
Türkiye'de 350 bine yakın emniyet mensubu görev yapıyor / Fotoğraf: AA

 

İddia: Referansı olanlardan oluşan listeye yer açılıyor

Sezer, 1000 kişinin alınacağı duyurulan komiserliğe 500 kişinin alınmasının ardından muhtemelen 2022'de yapılacak duyuruda 1500 kişinin alınacağının açıklanacağını öne sürerek, "Arkadaşlar bu tür uygulamalarla referansı olan kişilerden oluşan listelere yer açılmak istendiğini öne sürüyor. Bu iddialar titizlikle incelenmeli" ifadelerini kullandı.

CİMER başvurusuna gelen cevap: Yeterli başarı gösteremediniz

Kaybeden polislerden bazılarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptıkları itirazlarda "Yeterli başarıyı göstermediniz" cevabı aldığını aktaran Sezer, "Bazılarına da kurum içinden sözlü olarak 'Güvenlik soruşturmasından geçemediniz' denmiş. Bu nasıl olur? O zaman polis olmasında güvenlik sorunu görmüyorsun da amir olunca mı uygun görmüyorsunuz? Yaşanan süreç haksızlık olmaması için bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı. 

Konuyla ilgili olarak görüş almak için aradığımız Emniyet Genel Müdürlüğü'nden haberin yazımı sürecinde bilgi alamadığımızdan haberde yer veremedik.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU