AGİT toplantısının sonuçlarından Rusya hayal kırıklığına uğradı, Ukrayna memnun

Rusya’nın AGİT Temsilcisi Lukaşeviç, toplantının sonuçlarından hayal kırıklığına uğradıklarını söylerken Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise toplantının Ukrayna'nın çalışmalarının sonuç verdiğini gösterdiğini aktardı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan AGİT Daimi Konseyinin güvenlikle ilgili toplantısında Rusya-Ukrayna gerilimi de görüşüldü / Fotoğraf: Twitter @OSCE

Rusya Federasyonu'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Aleksandr Lukaşeviç, AGİT Daimi Konseyinin güvenlikle ilgili toplantısının sonuçlarından hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşeviç, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan AGİT Daimi Konseyinin güvenlikle ilgili toplantısı ardından basına açıklamalarda bulundu.

Toplantıyı değerlendiren Lukaşeviç, "Toplantıda, NATO'ya üye olan ülkelerin topraklarını askeri anlamda keşfetmeye ve bu ülkelerde silah sistemlerini konuşlandırmaya devam eden ABD ve NATO'nun davranışlarına vurgu yaptık" dedi.

Lukaşeviç, şunları kaydetti:

Yapıcı istişareleri beklediğimiz için büyük ölçüde hayal kırıklığına uğradık. Meslektaşlarımızın, güvenlikle ilgili tekliflerimizin içeriklerini incelemek için yeterince zamanları vardı. En azından, daha kapsayıcı bir yanıt bekliyorduk. Maalesef, ortaklarımızdan tekliflerimize yönelik yanıt almadık. Toplantıda, özellikle Ukrayna'daki durum ışığında Rusya'nın sözde saldırgan davranışları üzerinde duruldu. AGİT belgelerinde yer alan güvenliğin bölünmezliği ilkesini kendilerine göre yorumladılar

Güvenlikle ilgili müzakere süresinin uzatılmaması gerektiğini vurgulayan Lukaşeviç, "Ortaklarımızdan kısa zamanda yanıt bekliyoruz. Bu aylarca, yıllarca uzatılabilecek bir süreç değil." ifadelerini kullandı.

"ABD ile NATO'nun eylemlerine artık tahammül edemiyoruz"

ABD ile NATO'nun eylemlerinin, Rusya'nın ulusal çıkarlarını doğrudan tehdit ettiğini savunan Lukaşeviç, bu duruma artık tahammül edemediklerini belirtti.

Lukaşeviç, "Elbette, Avrupa'nın güvenliği, başta Rusya ve ABD olmak üzere büyük güçler arasındaki ilişkilerin bulunduğu duruma doğrudan bağlıdır. Bu nedenle, Avrupa'daki askeri güvenliğin kilit yönleri üzerinde anlaşmaya varılması açısından bu ülkeler arasındaki diyalog önemlidir" yorumunda bulundu.

"AGİT, Rusya ve ABD ile NATO arasında yapılabilecek anlaşmalarında yararlı rol oynayabilir"

Rusya Dışişleri Bakanlıktan toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da Avrupa'da güvenlik alanındaki durumun bozulmaya devam ettiği ve bu kıtada öngörülemeyen sonuçlara yol açabilecek krizin ortaya çıkma ihtimali olduğu belirtildi.

"Avrupa-Atlantik bölgesinde eşit ve bölünmez güvenlik ilkelerine dayalı uluslararası bir güvenlik hukuk sisteminin yaratılması" gerektiği vurgulanan açıklamada, "AGİT, Rusya ve ABD ile NATO arasında yapılabilecek anlaşmaların desteklenmesi konusunda yararlı rol oynayabilir" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna, AGİT toplantısının sonuçlarından memnun

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT), Rusya'nın askeri baskısı ve yasa dışı ültimatomları karşısında ülkesine tam bir uluslararası destek verdiğini ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Kuleba, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan AGİT Daimi Konsey toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kuleba, toplantının Ukrayna'nın çalışmalarının sonuç verdiğini gösterdiğini aktardı.

AGİT'in, Rusya'nın askeri baskısı ve yasa dışı ültimatomları karşısında Ukrayna'ya tam bir uluslararası destek verdiğini aktaran Kuleba, partnerlerinin Helsinki Nihai Senedi kapsamında Ukrayna'nın pozisyonunu desteklediklerini ifade etti.

Kuleba, ülkesinin, Rusya'yı Avrupa'da yeni bir savaş dalgası başlatmasını engelleyecek bir caydırma paketini uygulamak için partnerleriyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU