Yöneylem Araştırma: AK Parti'lilerin yüzde 50'si, MHP'lilerin yüzde 77'sine göre yeni asgari ücret yeterli değil

Yapılan bir araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 68'i, hükümetin ekonomik hamlelerinin oy artışı sağlamayacağına inanıyor

Fotoğraf: AA (arşiv)

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, "Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 Araştırması" sonuçlarını yayımladı.

3-7 Ocak tarihleri arasında 27 ilde 2002 kişi ile yapılan görüş görüşmede katılımcılara, yeni ekonomi modeli ile asgari ücretteki artışın iktidarın oylarını artırıp artırmayacağı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında başlatılan teftiş kararıyla ilgili fikirleri soruldu.

Rapora göre, "Sizce iktidarın yürürlüğe koyduğu yeni ekonomik model ve son düzenlemeler vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermek için yeterli olacak mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,2’lik bir kısmı "Yeni düzenlemelerin ekonomik sorunları çözmeye yetmeyeceğini düşünmüyorum" yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 20,2'si sorunları çözeceğini kaydetti.

Parti tercihleri bağlamında ise, milletvekilliği seçiminde AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 58’i yeni ekonomik modelin sorunları çözeceğini düşünürken, bu oran MHP seçmeni içinde yüzde 34; muhalefete oy verme eğilimindeki seçmenler arasında yüzde 2 civarında.

Yeni Ekonomik Model Görüşleri.jpg
İnfografi​​​​​​​k: Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi


AK Parti'lilerin yüzde 31’i, MHP’lilerin yüzde 62’si yeni düzenlemelerin ekonomik sorunları çözmeye yetmeyeceğini düşünüyor.

AK Parti'lerin yüzde 50'si , MHP'lilerin yüzde 77'si yeni asgari ücretin yeterli olmadığı görüşünde

Katılımcılara asgari ücrete yapılan artışın, vatandaşların temel gereksinimlerini karşılamada yeterli olup olmayacağı da soruldu.

Katılımcıların yüzde 82’si asgari ücretin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, eğitim ve benzeri gereksinimleri karşılamak için yeterli olmayacağını ifade ederken, yeterli olacağını düşünenlerin oranı yüzde 17 oldu.

Asgari ücret.jpg
İnfografi​​​​​​​k: Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi


AK Parti’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 50’si, MHP’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 77’si, yeni asgari ücretin asgari geçim gereksinimlerini karşılamak için yeterli olmayacağını düşünmektedir.

Seçmenlerin yüzde 68'i, hükümetin ekonomik hamlelerinin oy artışı sağlamayacağına inanıyor

Araştırmada katılımcılar "Asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” sorusu da yöneltildi.

Seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim ise iktidarın oy oranını arttıracağını söyledi.

Oy oranını etkiler mi.jpg
İnfografi​​​​​​​k: Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi


Parti tercihleri bağlamında ise, muhalefet partilerine oy verme eğiliminde olan seçmenlerin yaklaşık yüzde 10’u iktidarın oy oranında bir artış beklediğini dile getirdi. AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 35’i, MHP’ye oy verme eğilimindeki seçmenlerin yüzde 62’si iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade etti.

İBB'ye teftiş: Seçmenin yüzde 33'ü İçişleri Bakanlığı'nın görevini yaptığını söyledi

Araştırmanın konularından biri de İçişleri Bakanlığı’nın İBB'de terör örgütleriyle irtibatlı çalışanların yer aldığı iddiasıyla başlattığı özel teftiş oldu. 

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan teftişle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi görüşünüzü en iyi ifade eder?” sorusuna katılımcıların yüzde 33’ü "İçişleri Bakanlığı terörle mücadele kapsamında görevini yerine getirmektedir" yanıtını verdi.

Buna karşılık "iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek" olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5; bunun Başkan Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 olarak kaydedildi.

AK Parti’ye oy verme eğilimindeki seçmenlerin yüzde 87’si, MHP’lilerin yüzde 73,5’i "İçişleri Bakanlığı görevini yapmaktadır" diyerek teftişi desteklediğini söyledi.

Teftiş.jpg
İnfografi​​​​​​​k: Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi


Muhalefetten ise yüzde 50’nin üzerinde İBB’nin iktidar tarafından ele geçirilmeye çalışıldığı ve yüzde 40’ın üzerinde Ekrem İmamoğlu’nun yıpratılmaya çalışıldığı görüşleri yer aldı.

"Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefet adayı mı, Erdoğan mı kazanır?"

Araştırmada "Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki pazar cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?" sorusuna katılımcıların yüzde 61,9’u muhalefetin seçimi kazanacağını düşündüğünü söyledi.

Bu yüzde 61,9 içinde yüzde 25,4’ü muhalefetin "doğru bir aday göstermesi” koşulunu ortaya koyarken, yüzde 36,5’i her koşulda muhalefetin kazanacağına inandığı belirtti.

Muhalefet mi Erdoğan mı.jpg
İnfografi​​​​​​​k: Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi


AK Parti'lilerin yüzde 91’i MHP’lilerin yüzde 65’i cumhurbaşkanlığı seçimini her durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU