İBB Meclisi'nde "Yezid" gerginliği

AK Partili Muhammet Kaynar'ın "Bektaşilerin ayet okuması gibi" ifadeleriyle başlayan tartışma karşılıklı özür dilenmesiyle son buldu

Fotoğraf: AA

Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar'ın "Bektaşilerin ayet okuması gibi" sözleri bugün yeniden gündeme geldi.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, özür dilenmesini beklediklerini söyledi.

Yaşanan tartışma üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş,  CHP’li Beşiktaş Meclis Üyesi İnan Güney'in kendi gruplarına dönerek "Siz Yezid'in taraftarısınız biz Hasan Hüseyin'in taraftarıyız" dediğini iddia etti.

"Bektaşilerin ayet okuması gibi" ifadelerini kullanan Muhammet Kaynar'ın "sonuna kadar arkasında" olduklarının altını çizen Gökkuş "Yezid, Ehl-i Sünnet dünyasında küfürdür. Bu dünyada çocuğuna Yezid ismini veren bir kişi yoktur. Hasan, Hüseyin, Zeynel Abidin vardır. 'Yezid' dediği adamın çocuklarının ismi Hasan Hüseyin. Bize 'Yezid' diyen arkadaşın özür dilemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz"

Meclis Başkanı Okul'un, İnan'dan bu ifadeleri kullandıysa özür dilemesini talep etmesi üzerine, söz verilen İnan Güney, hakkında bir tane dava bulunması halinde "kendini yakacağını" söyledi.

Özür dilemeyeceğini vurgulayan İnan, "Hiçbir güç benden Muhammet Bey'den özür diletemez. Meclis üyeliğimi yakarım yine de özür dilemem. Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz." dedi.

Güney'in konuşmasının ardından gerginliğin sürmesi üzerine Okul, toplantıya ara vererek tarafları odasına davet etti.

Karşılıklı özür

Aranın ardından söz alan Muhammet Kaynar, pazartesi günkü toplantıda halk arasında "Bektaşi fıkrası" olarak bilinen bir fıkraya atıf yaptığını belirterek, niyetinin metnin tamamının okunmamasına dikkat çekmek olduğunu aktardı.

Bektaşileri üzmek gibi bir niyeti olmadığını dile getiren Kaynar, sözlerini, "Konuşmamım devamında maksadımı ifade edip özür dilemiştim. Benim üç evladımın isimleri Muhammet İhsan, Hasan ve Hüseyin. Böyle bir niyette olan bir insan evlatlarına bu isimleri vermez. Sözlerime alınan tüm insanlardan özür dilerim" diye tamamladı.

İnan Güney de hiç kimsenin kendi değerlerini savunamaz durumunda bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu bizim ailemize, ana babamıza borcumuzdur. Hünkar'ın 'incinsen de incitme' diye bir sözü vardır. Ben incinen tüm arkadaşlarımızdan özür diliyorum" dedi.

 

Independent Türkçe, AA


 

DAHA FAZLA HABER OKU