Simgelerin köprüsü "1915 Çanakkale"

Deniz Unay Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Furkan Tirit

Ulaştırma bakanlığımıza bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nden aldığım özel izinle 1915 Çanakkale Köprüsü'nü ziyaret edip incelemelerde bulundum.

Ziyaretim esnasında köprüye ait birçok detayı yerinde inceledim. Köprünün inşaatı an itibari ile yüzde 92 gibi büyük bir oranda tamamlanmış.

Kalabalık bir ekip ile birlikte 318 metrelik kuleye çıktık sonrasında tabliyelerdeki son durumu yakından gördük, kedi yolunda yürüdük, yaklaşma viyadüğünden tüm detayları inceledik.

Şantiyede ofislerden kuleye sahanın birçok yerinde çalışan kadın gücünü gördüm. Kadın çalışanların dünyanın en iyi projelerinden birinde yer alması beni çok mutlu etti. Sonrasında kadın mühendislerle bir araya gelerek çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldım. 
 

DSC01157.jpeg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

1915 Çanakkale Köprüsü neden önemli?

Asya ve Avrupa'nın Çanakkale Boğazı üzerinden ilk defa birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü, teknik özellikleri ve tasarımıyla dünyada en önde gelen köprü projeleri arasında yerini almayı başardı.

Açılışına az bir süre kala 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye'nin 2023 Master Planı kapsamında yer alan yurt sathında karayollarının iyileştirilmesi hedefine yönelik atılan en önemli adımlardan biri olarak değerlendirilmektedir.

Türkiye açısından tarihi öneme sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, yine Türk tarihinin kırılma noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıldönümünde, tarihi bir yerde ve tarihi bir proje olarak hayata geçecek. 
 

DSC00760.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arsında yapım süreci devam eden ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olarak dikkat çeken 1915 Çanakkale Köprüsü, Asya ve Avrupa arasında doğrudan bağlantı sağlanması açısından önemli bir proje olarak da değerlendirilmektedir. 

İlk defa 1984-1989 yılları arasında bu iki kıtanın Çanakkale üzerinden birleştirilmesi fikri ortaya çıkmıştır. Sonrasında 1994 yılında yeniden gündeme gelen köprü projesi için ilk defa 1995 yılında ihaleye çıkılmış ancak ihaleye katılan 18 firma arasından ihaleyi alan firma, böyle bir köprünün yapılamayacağını belirterek projeden çekilmiştir.

Yaşanan bu olumsuzlar sonrasında 3 Mart 2016 tarihinde ise dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü projesini gündeme alarak ihale sürecinin başladığını duyurdu. 18 Mart 2017'de köprünün temelleri atılarak tarihi projeye başlandı. 
 

DSC00866.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

1915 Çanakkale Köprüsü için geri sayım başladı 

1915 Çanakkale Köprüsü heyecanlı bekleyiş sürüyor. 2017'den itibaren yoğun bir şekilde devam eden çalışmalarda artık sona gelindi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nde geçiş yolunun asfaltlama çalışmaları devam ederken diğer teknik unsurlarda da kontroller yapılmaya devam ediyor. 

Çanakkale Boğazı'nın oldukça kısa bir sürede geçilmesini sağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü, bir milletin destan yazdığı Çanakkale'de büyük zaferin 107'inci yıldönümünde faaliyete geçecek.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'inci yıl dönümünde 18 Mart 2022'de açılışı gerçekleştirilmesi hedeflenen 1915 Çanakkale Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtasını Çanakkale denizi üzerinden birleştiren ve dünyanın en önemli asma köprülerinden biri olarak öne çıkan bir proje olarak dünya genelinde büyük ilgi görüyor.  
 

DSC00831.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

2023 metrelik orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıkla asma köprüsü olma özelliğine sahip 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. 5 bine yakın kişinin 24 saat esasıyla aktif olarak devam ettirdikleri çalışmalarda nihayet sona gelindi. 

Köprü inşasında her bir detay doğrudan Çanakkale Zaferi ile bağlantılı olarak tasarlanmıştır. 318 metre kule yüksekliği, Türk milletinin bağımsızlığının en önemli adımlarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni temsil etmektedir.

Sahip olduğu 2023 metrelik orta açıklık ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü Kuruluş Yılı'nı sembolize etmektedir. Kule bağlantı ve bağlantı unsurları kırmızı-beyaz olarak tasarlandı.

Ayrıca 3'üncü ayın 18'ini temsil eden 318 metre yüksekliğe sahip kulenin üst bölümünde ise Çanakkale Zaferi'nin en önemli kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı'nın namluya sürdüğü top mermisi de sembolize edilmiştir.  
 

DSC00995_3.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçilecek! 

Gelibolu ve Lapseki arsında denizin üzerinde inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazı'nın 6 dakika gibi kısa bir sürede geçilmesini sağlayacak.

Dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü olarak iki kıtanın Çanakkale'den birleştirilmesi sağlanacak. Sadece Türkiye için değil dünya ticareti için de son derece önemli bir konuma sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, Pekin'den Londra'ya kadar uzanan bir ticaret yolunun da en önemli ayağı olarak değerlendirilmektedir. 
 

DSC00736.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi sadece asma köprüyü kapsamıyor. Söz konusu proje kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit ve 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 hizmet tesisi, 2 bakım ve işletme merkezi ile 6 ücret toplama istasyonu ile hayata geçecek.

1915 Çanakkale Köprüsü projesi kapsamında, ithalat ve ihracatta maliyetler azalacağı gibi 6 dakika gibi kısa bir sürede geçiş mümkün olacağı için ticari faaliyetlerde yaşanan aksamaların da büyük oranda önüne geçilmesi hedefleniyor.

İnşaatından işletilmesine kadar olan tüm süreçlerde sürekli istihdam sağlayan proje, Türkiye ekonomisine de ciddi katkı sunmaya hazırlanıyor. 
 

DSC00992.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

Asya ve Avrupa denizin üstünden bir kere daha birleşiyor 

1915 Çanakkale Köprüsü deniz üzerinden Asya ve Avrupa kıtalarının 4'üncü defa, toplamda ise 6'ıncı kez birleştirilmesini sağlayacak. Gelibolu ve Lapseki arasında inşa edilen köprü, 2023 metre orta açıklık ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule temelli Asya yakasında -45 metre ve Avrupa yakasında ise – 37 metre deniz tabanında yer almaktadır. 

İki kıta köprü ile birleştirilirken zorlu rüzgar ve deprem koşulları da dikkate alınarak proje hazırlanmıştır. Bu tip doğal afetlere karşı yüksek mukavemet gücüne sahip oluşuyla dikkat çekmektedir.

Bölgede görülen yüksek rüzgar hızı nedeniyle 9 metre orta refüj boşluğu ve toplam 45 metre genişliğe sahip ortotropik ikiz kutu kesitli çelik tabliye kullanımı gerçekleştirilmiştir. 

Tasarımında dikkat çeken tüm detaylar dünyada birçok ilke imza atmayı başarıyor. 770'er metrelik kenar açıklıkları ile toplamda 3 bin 563 mettre uzunluğa sahip köprü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ve toplamda 4 bin 608 metre geçiş uzunluğu ile önemli bir konumda yer almaktadır.

3 şeritli gidiş geliş yoluna sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, bakım ve onarım çalışmaları için ayrıca yürüme yollarına da sahip. 
 

DSC01141.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

1915 Çanakkale Köprüsü dünyada 1. sırada 

1915 Çanakkale Köprüsü dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyadaki en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olarak da dikkat çeker.

Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüleri sıralamasında 1'inci sırada yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü, Japonya'da yer alan Akashi Kaikyo Köprüsü'nü de geride bırakmayı başarmıştır. 

Orta açıklıklarına göre dünya genelinde sıralanan köprüler arasında ilk 10'un içinde Türkiye iki köprü ile yer almaktadır. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nün yer aldığı bu sıralamada, 1915 Çanakkale Köprüsü 2023 metre orta açıklık ile ilk sıraya yerleşerek Türkiye açısından son derece önemli bir yere sahiptir.
 

DSC00731.jpg
Fotoğraf: Furkan Tirit

 

"Bir Kuşak Bir Yol" projesi hayata geçiriliyor!

Türkiye'nin 2023 vizyonunun en öneli adımlarından biri olarak değerlendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, yurt genelinde karayollarının iyileştirilmesi hedefinin önemli bir parçasını oluşturacak.

Türkiye'nin batısından otoyol entegrasyonu bu sayede tamamlanmış olacak. Avrupa ile Türkiye'nin batı-güney bölümü arasında sağlanan bağlantı ekonomik ve kültürel anlamda da bir bağ kurulmasını destekleyecek. 

"Bir Kuşak Bir Yol'' projesi kapsamında tarihi bir öneme sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye'nin liderliğinde "Orta Koridor" girişimi ile dikkat çeken ve Pekin'den Londra'ya ticaret yolu oluşturulmasına katkı sağlayan bir proje olma özelliğini de taşıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü Asya ve Avrupa arasında İstanbul'un yükünü büyük oranda azaltarak doğu ve batı arasında hem ticari hem de kültürel yeni bir bağ kurulmasını sağlayacak. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU