Anatomik kanıtlar ortaya koydu: Dişi yunusların işlevsel klitorisi var

Yazarlar, araştırmanın "cinsel haz duyan diğer türlerle" benzerlikler ortaya koyduğunu söylüyor

Araştırmaya göre dişi yunusların işlevsel klitorisleri olabilir (Wikimedia Commons)

Yeni bir araştırmaya göre dişi yunusların insanlardakine benzer, işlevsel bir klitorisi olabilir.

Bilim insanları, yunus klitorisinin "muhtemelen işlevsel" ve "dokunsal uyarıma karşı büyük ölçüde hassas" olduğunu gösteren kanıtlar bulduklarını belirtti.

Yunusların hamile kalamayacakları durumlarda bile cinsel ilişkiye girdikleri biliniyor. Önceki araştırmalar yunusların bunu sosyal bağları kurmanın ve sürdürmenin bir yolu olarak kullandığını öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni bir çalışma ise klitoral uyarı sebebiyle cinsel ilişkinin dişi yunuslara haz verebileceğini ortaya attı.

ABD'li araştırmacılar, 11 dişi Afalina yunusunun vajinal girişindeki klitorise benzer yapıyı inceledi ve çok sayıda duyusal sinir ve erektil yapı buldu.

Current Biology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, "Afalina klitorisi üzerindeki anatomik incelememiz, insan da dahil olmak üzere cinsel haz duyduğu bilinen diğer türlerin klitorislerine pek çok benzerlik gösteren karmaşık bir organı ortaya koyuyor" diyor.

Çalışmamız dişi yunusların çiftleşme, eşcinsel davranış ve mastürbasyon sırasında klitoris uyarıldığında muhtemelen haz duyduğunu gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Patricia Brennan, "Tıpkı insan klitorisi gibi, yunus klitorisi de kanla dolu geniş erektil doku alanlarına sahip" dedi.

Massachusetts'teki Mount Holyoke College'da biyolojik bilimler alanında doktor öğretim üyesi olan Brennan, yunus pelvisinin çok farklı olmasına karşın, klitoris şeklinin insanınkine ne kadar benzediğini görmenin "şaşırtıcı" olduğunu söyledi.

Brennan şöyle ekledi:

Doğadaki cinsel davranışları incelemek ve anlamak, hayvan deneyimini anlamanın temel parçası. Bu, gelecekte önemli tıbbi uygulamalara bile imkan tanıyabilir.

Çalışmanın yazarlarından biri 2019'daki bir konferansta, çalışmaların dişi yunus ve insan klitorisi arasında benzerlik bulunduğunu gösterdiğini söylemiş ama dişi deniz canlılarının cinsel ilişkiden haz duyup duymadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU