Kılıçdaroğlu: AK Parti ve MHP'nin vekilleri soyguncuların yanında yer almıştır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. CHP lideri, 20 Aralık gecesi yapılan döviz satım işlemlerinin arştırtılması için verdikleri önergeye ret oyu veren AK Parti ve MHP milletvekillerini eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu, KHK ile ihraç edilen "Barış Akademisyenleri"ni anarak, "Üniversitede düşünceyi sınırlarsanız, üniversite olmaktan çıkar ve ilkokul, ortaokul, lise gibi bir kuruma dönüşmüş olur" dedi.

"Basın özgürlüğünü görecekler"

"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutlayan ve Basın Konseyi'nin "Basın Özgürlüğü" raporuna göre çok sayıda gazete ve televizyonun kapandığını, 12 bin gazetecini işsiz kaldığını, gözaltına alınan, yargılanan, saldırıya uğrayan gazeteciler ve polis saldırısına uğrayan gazeteciler ve gazetecilik faliyetlerine yönelik baskıların demokrasilerde kabul edilemeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Aslında basın özgürlüğü kadar siyasetçiler için değerli bir şey yoktur" dedi.

Kılıçdaroğu, "Siyasetçinin alkışa değil, doğru ve tutarlı eleştiriye ihtiyacı vardır. Ama buradan basın dünyasına da bir şeyler söylemek isterim. Siz tek sesli bir medya yaparsanız hiçbir şeyi doğru öğrenemezsiniz. Hiç meraklanmayın az kaldı zaten. Göreceksiniz önümüzdeki süreçte kim olursa olsun, hangi kalem olursa olsun ahlaklı oldukları sürece, basın özgürlüğünü görecekler, istediklerini yazabilecekler. Biz de o eleştirilerden ders almasını bileceğiz" dedi.

"Bu insanların ekmeğini neden ellerinden alıyorsunuz?"

Tütün üreticilerinin sorunları olduğunu söyleyen CHP lideri, "Kıyılmış tütün satana 3 yıl ile 6 yıl arasında hapis cezası getirilmiş. Ya hapishanler dolu kardşeim, bu insanların ekmeğini neden ellerinden alıyorsunuz? Tütün üretcileri de meraklanmasın. Onların sorunlarını da çözmek boynumun borcu olacaktır" diye konuştu.

"O kadroları hakkaniyetli şekilde teslim edeceğiz"

Engellilerle ilgili tedbirlerin anayasal zorunluluk olduğunu hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Parlemento zaman zaman görüşlerini belli ediyor. Bütün engelli kardeşlerim biliyor bütün engelli kadroları boş. Onlar istihdam edilmiyorlar. O kadroları hakkaniyetle engellilere teslim edeceğiz" dedi.

Özel eğitim kurumlarında 47 bin kişi çalıştığını ve 425 bin engellinin eğitildiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Servisleri bu kurumlar ücretsiz karşılıyorlar. Devlet belli bir para ödüyor bunlara. 2006 yılında her bir engelli için hükümet asgari ücret kadar bir para ödüyordu. Bugün bu para yüzde 20'ye kadar indi. Dün yüzde 30 zam yapmışlar servislere. Engellilerin eğitimine bile yeteri kadar kaynak ayıramayan bir iktidar var" diye konuştu.

Tarım Bakanı'na tepki: Git sen eşele toprağı, onlar fakülte bitirdi

Atama bekleyen öğretmen ve sağlıkçılar olduğu gibi ziraat mühendisleri de olduğunu ve kendisine gelerek 'Beyfendi sizi dinler' diyerek sorunlarını dile getirmelerini istediklerini belireten Kılıçdaroğlu, "Tabii ki dinler doğruları bir tek ben diyorum ona. Tarım Bakanı 'gidin pazarda limon satın' diyecektir. 'Devlette çalışmak ayrıcalıklı iştir' diyor. 'Bir yerlerde toprağı eşelesinler' diyor. Tarım Bakanı'na tavsiyem, git sen eşele toprağı. Onlar fakülte bitirdi. Senin görevin ona istihdam sağlamaktır. Dalga geçmek değildir" dedi.

"İktidar çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya"

İktidarın çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı, "Devlet şu anda yönetilmiyor. Güçler hükümete yön veriyor. Bazıları uyuşturucu, bazıları tefeci güçler. Devleti ekonomik bağlamda sağlıklı yönetmek istiyorsanız adalet olmalı. Gencecik evlatlarımız evleniyor. Aileler borçlanıyorlar. İkisi de işsiz. Ailelerin yanına yerleşiyorlar. Mecburen baba evine sığınıyoruz. Ekonomiyi bu hale getirdiler. SODEV'in bir anketi var. Türkiye nereye gidiyor diye soruluyor. İyiye gidiyor diyenlerin oranı yüzde 10.8. Bu toplumun yüzde 90'ı ekonomi kötüye gidiyor diyor. Daha önce ifade etmiştim. Bu iktidar, yani tek kişilik hükümet çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıyadır. Şu an devlet yönetilmiyor" diye konuştu.

"Siz soyguncuların ortağı mısınız?"

Kılıçdaroğlu, 20 Aralık gecesi yapılan döviz işlemleri için Meclis Araştırması taleplerinin reddedilmesi hakkında şöyle konuştu:

20 Aralık gecesi dolarda ciddi düşüş oldu. Birileri 18 liradan dolarını bozdurdu 2 gün sonra gitti 13 liradan dolar satın aldı. Milyarca lira para kazandı bazıları. Bunu araştıralım dedi Meclis'te. AK Parti'nin ve MHP'nin milletvekilleri 'Hayır araştırmayalım' dediler. Buradan milletime açıkça şikayet ediyorum. AK Partinin ve MHP'nin milletvekilleri fakirin değil soyguncuların yanında yer almıştır. Hem hak, hukuk diyecekler 84 milyon insan soyuluyor kim soydu bunları deyince hayır diyorlar. Siz ortak mısınız onlara? Siz o soyguncuların ortağı mısınız?

CHP lideri, "Tefecilere hizmet eden kişinin adı Erdoğan'dır. Haksızlık olduğunu biliyor mu biliyor ama tefecilere hizmet ediyor. Çıksın 'Bay Kemal' desin. Rakamlar senin dediğin gibi değil desin. Diyemez. Kime hizmet ediyor. Tefecilere, 84 milyona değil. Dolar baronlarına hizmet ediyor. Vatandaşa değil" dedi.

"Dolar düşünce neden zam yapıyorsun"

Bir yılda akaryakıta tam 46 kez zam geldiğini ve Cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşanmadığını söyleyen Kılıçdroğlu, "E sormak lazım AK Parti ve MHP’ye oy veren kardeşlerimize. Dolar artınca zam yapıyorsun biz bunu anladık. Peki dolar düşünce niye zam yapıyorsun? Hazine tam takır ondan mı? Galiba trafik sorununu böyle çözecekler öyle anlaşılıyor. Elektriğe yüzde 127 zam, insaf ya" diye konuştu.

"Bahçeli'ye kapak olsun"

Son dönemde uygulamaya konan bazı tedbilere dikkat çeken ve ekonomide tam bir çöküş yaşandığını savunan CHP lideri, şöyle konuştu:

Birincisi kur garantili mevduat. İkincisi, iracatçının sırtına çöktüler. Kazancından yüzde 25'i getireceksin diyor. Bu Bahçeli'ye kapak olsun. Vatandaşlığını satmak. Konut alana vatandaşlık veriliyordu. Bankaya 500 bin dolar yatırırsan TC vatandaşlığı veriyorlardı. İnsan  ticareti yapanlar vergi vergi cennetlerinde milyonları olanlar var. Hani siz milliyetçiydiniz, vatanseverdiniz.  Türkiye'yi en güvenilmez ülke yaptılar. Gelen paralar kimin parası. Neden başka ülkelerin parasını haczedelim? Bütün milliyetçiler adına Bahçeli'ye soruyorum. Bu maddeye hangi gerekçeyle evet diyeceksiniz. MHP vekillerinin sultanın sofrasına oturduğunu düşünmüyorum

Kılıçdaroğlu, "Kimden korkuyor bu devletler neden Türkiye'nin itibarı bu kadar ayak altında. Soracaklar mı? El kaldırıp indirecekler, soramazlar. Adalet ve ahlak kaybedildi" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, kendieri iktidara gelince 6 ay içinde Türkiye'nin bütün çarklarının adalet için dönmeye başlayacağını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU