Suudi Arabistan ile Güney Kore arasında 6 milyar dolarlık anlaşma

İki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi 2018 yılında 30,2 milyar dolara ulaşmıştı

Seul'daki toplantıda iki ülke arasında 15 mutabakat zaptı imzalandı / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in daveti üzerine bugün, resmi Güney Kore ziyaretine başladı.

Veliaht Prens, Başbakan Lee Nak-yeon ve Suudi Arabistan'ın Seul Büyükelçisi Riyad el-Mubariki tarafından karşılandı.

Resmi tören ile karşılanan Veliaht Prens, Saray’daki ziyaret defterine, “Soylu ilişkileri geliştirmek için Güney Kore’de olmaktan mutluyum” yazdı.

6 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi (SAGIA) ve Güney Kore Ekonomi Bakanlığınca düzenlenen Suudi Arabistan-Güney Kore Ortaklık Forumu, Seul’da gerçekleştirildi.

Suudi Haber Ajansı'na (SPA) göre toplantıda SAGIA ile Güney Kore tarafı arasında 15 ayrı mutabakat zaptı imzalandı. Güney Koreli şirketlere Suudi Arabistan’da yatırım yapma imkanı veren yatırım ruhsatı teslim edildi.

 

Suudi Arabistan Güney Kore toplantı SPA
Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de toplantıya katıldı / Fotoğraf: SPA

 

Öte yandan Suudi petrol şirketi Aramco ile Güney Koreli petrokimya firması S-Oil arasında petrol sahalarını genişletme projesini içeren 6 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldığı belirtildi.

El Arabiya’ya göre, anlaşma kapsamında Aramco, Güney Kore’de yeni bir petrokimya tesisi inşa etmesi için S-Oil’e teknik destek sağlayacak. Bu tesisin 6 milyar dolara mal olması bekleniyor.

“Vizyon Ofisi” açılacak

İki ülke arasındaki anlaşmalardan biri de 2020 yılına kadar Suudi ve Güney Koreli şirketlerin ortak stratejik faaliyetlerini koordine etmesi için “Vizyon Ofisi” açılacak. Seul’da açılması beklenen ofis, iki ülkenin 2030 projesi kapsamında çalışmalar yürütecek.

Güney Kore’nin Riyad Büyükelçisi Jo Pyeong-wook’a göre Suudi Arabistan ile Güney Kore arasındaki ikili ticaret hacmi, 2018 yılında ondan önceki yıla göre yüzde 22,4 artarak 30 milyar dolara ulaştı.

Prens Muhammed bin Selman, Güney Kore’nin ardından, 28-29 Haziran tarihlerinde Osaka şehrinde düzenlenecek olan G20 Zirvesi’nde Suudi heyetine başkanlık etmek üzere Japonya’ya gidecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU