Erkan Baş: İttifak için görüştüğümüz partilerin yöneticileri, kendi logolarıyla seçime gireceklerini bilmiyor, sistem konusunda bilgisizlik var

TİP'in basın buluşmasında seçim süreci, ittifaklar, cumhurbaşkanı adayı gibi konularda birçok soruyu Erkan Baş yanıtladı

Ahmet Şık, Erkan Baş, Sera Kadıgil / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve İstanbul milletvekilleri Ahmet Şık ile Sera Kadıgil, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Çeşitli medya kuruluşlarından gazetecilerin katıldığı programı Independent Türkçe de takip etti.

Toplantıda, seçim süreci, ittifaklar, cumhurbaşkanı adayı gibi konularda birçok soruya yanıt verildi. 

"Hiçbir sol kuvvetle karşı karşıya gelmedik"

Kadıköy'de gerçekleşen toplantı Erkan Baş'ın açılış konuşmasıyla başladı. 

Hiçbir zaman sol içi tartışma yapmadıklarını ve bunu üyelerine de yasakladıklarını belirten Baş, "Parlamento içinde CHP ve HDP ile ve parlamento dışında hiçbir sol kuvvetle karşı karşıya gelmedik. Bunun sonucunu da alıyoruz. Bizim CHP'den de HDP'den de farkımız hissediliyor" dedi.
 

tip yemek.PNG
Fotoğraf: Twitter


"AKP'nin yerine BKP gelir"

"Çok uzun olmayan vadede bu iktidardan kurtulacağız. Bu fırsatı değerlendiremezsek, 3 yıl sonra AKP'nin yerine BKP gelir" diyen Baş, gelecek seçimlere ilişkin şu yorumu yaptı:

Geçmiş seçimlerden ders çıkartmamız lazım. Bu seçim bir taktik seçim. Geçen iki seçimden çıkan sonuç şudur: Ortaklaşılacak bir adayla ilk turda seçimi kazanmak gerekiyor. Biz ilke tartışmak istiyoruz.

Şık: Şeffaf bir süreçle ortak aday çıkarılırsa destek vereceğiz

"Millet İttifakı'nın adayına destek verecek misiniz?" sorusuna Ahmet Şık yanıt verdi.

Şık, "Şeffaf bir süreçle ortak bir aday çıkarılırsa ona destek vereceğiz. Ama bu her şeye onay vereceğimiz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Şık, seçmende "Oyumuz çöpe gidecek" kaygısı olduğunu ifade ederek, "Bazı arkadaşlarımız, sistemin işleyişini bilmiyor" diye konuştu. 

"Sisteme ilişkin bilgisizlik var"

Tekrar söz alan Erkan Baş, Türkiye'nin üçüncü bir ittifaka ihtiyacının olduğunu gittiği her yerde dile getirildiğini söyledi.

Sol Parti, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Halkların Demokratik Partisi'yle bir ittifak yapılabileceğinin altını çizen Baş, bu ittifakın isminin de Halk İttifakı olabileceğini ifade ederek, "İttifak içinde tüm partilerin kendi kimlikleri ve logolarıyla seçime girebilecek. İttifak görüşmeleri yaptığımız partilerin yöneticilerin dahi seçime kendi kimlikleriyle gireceklerini bilmiyor. Sisteme ilişkin bilgisizlik var" değerlendirmesinde bulundu. 

"TBMM'de grup kurabiliriz"

"TBMM'de temsil edilmeyenlerin temsil edilmesini hedefliyoruz. Maden işçisi, Karadeniz'deki direnişçi ablalarımız, Gebze'den bir metal işçisi, Kazdağları'nda direnenler, bir eşcinsel milletvekili mecliste olmalı" diyen Baş, "Yüzde 3 oyu doğru bir dağılımla alabilirsek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grup kuracak kadar milletvekili çıkarabiliriz" iddiasında bulundu.  

"Muhafazakar ailelerin çocuklarından TİP'e yönelim var"

Türkiye'de 70 bölgeyi gezdiklerini söyleyen Baş, gözlemlerini paylaşırken "Muhafazakar ailelerin çocuklarından TİP'e bir yönelim var" diyerek işçi sorumlusu bir arkadaşlarının isminin Recep Tayyip olduğunu ifade etti.

"Ekmelettin İhsanoğlu vakası yaşarsa milletin hakemliğine başvururuz"

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının desteklenmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken "Halk İttifakı kuvvetlenirse Millet İttifakı da ona uygun bir aday belirlemek zorunda kalacak. Bir Ekmelettin İhsanoğlu vakası daha yaşanırsa o zaman milletin hakemliğine başvururuz" diyen Baş, "EMEP, Sol Parti, biz, HDP gibi partiler Halk İttifakı çatısında kendi isimleriyle seçime girmeli. Seçim hakkı kazanamamış partilere de biz kendi listelerimizden yer verebiliriz" dedi.

"Türkiye gri yakalıların omuzlarında yükseliyor"

Sınıf meselesinin geniş bir perspektifle ele alıyoruz diyen Baş, "Beyaz yakalı gibi çalışan ama mavi yakalının bile haklarına sahip olmayan bir kesim var. Genç eğitimli bir iş gücünden bahsediyoruz. Türkiye onların omuzlarında yükseliyor. Biz onlara gri yakalılar diyoruz" diye konuştu. 

"CHP tercihini Babacan'la Davutoğlu'yla yaptı, Millet İttifakı'na zarar veririz"

Baş'ın "Millet İttifakı'na katılır mısınız?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

CHP, Babacan'la, Davutoğlu'yla, Karamollaoğlu'yla hareket ediyor. Tercihini o yönde yaptı. Biz Millet İttifakı'nda olamayız. Mesela İstanbul Sözleşmesi gibi bir gündem var. Biz oraya zarar veririz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU