Trump'tan Kongre baskınının arkasında federal ajanların olduğunu öne süren komplo teorisine destek

6 Ocak’taki olaylara "Hippiler Trump'ı destekliyor" yazılı bir minibüsün dahil olduğu iddiaları sürerken eski Cumhuriyetçi başkan bir mesaj yayımladı

(AP)

Donald Trump, ABD Kongre binası baskınının arkasında federal ajanların olduğu iddiasını destekleyerek olayla ilgili asılsız komplo teorilerinden bir başkasını daha yaydı. 

Eski ABD Başkanı, pazar günü yaptığı açıklamada 6 Ocak 2021 tarihli ABD Kongre Binası baskınını soruşturan iki partili bir Temsilciler Meclisi heyetinin çalışmasını "Amerikalıların yutmadığını" söyledi ve ortaya "federal kalkışma" terimini attı.

Beyaz milliyetçiliği savunucularıyla bağları yüzünden kovulup sonra yeniden işe alınan, Trump’ın Beyaz Saray'daki eski konuşma yazarı Darren Beattie bu teorinin en büyük destekçileri arasında.

Donald Trump şöyle yazdı:

Yalan Haberler’in 6 Ocak’a ilişkin yalan anlatısıyla ilgili bu kadar çok şeyi açığa çıkardığı için Darren Beattie ve Revolver News’u tebrik ederim.

Darren ve başkalarının çalışmaları sayesinde Amerikalılar, Seçilmemiş Heyet’in 75 milyon (ve daha fazla!) Amerikalıya çamur atma çabalarını yutmuyor.

Yeni çıkan ‘Federal Kalkışma’ terimi trend bile olmuştu!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beattie, Cumhuriyetçi kongre üyesi Matt Gaetz’le perşembe günü yaptığı bir röportajda, 5 Ocak 2021’de Adalet Bakanlığı’nın arkasında duran "Hippiler Trump'ı destekliyor" yazılı minibüsteki bir yolcunun çitlerin kaldırılmasından sorumlu olduğu iddiasını ortaya atmıştı

"[Bu] Trump'ın mitinginin Kongre Binası baskınına dönüşmesi için gereken koşulları hazırladı" diyen Beattie, Trump destekçilerinin "Kongre Binası sınırlarına izinsiz girdiklerinden haberlerinin olmadığını" söyledi.

6 Ocak olayları sebebiyle FBI tarafından tutuklanan 738 kişinin çoğuna bir dizi suçun yanı sıra mülke izinsiz girmekten dava açılmıştı.

Beattie konuşmasını Gaetz’e şunu sorarak bitirdi:

Adalet Bakanlığı’nın hemen dışında bu tuhaf ‘Hippiler Trump'ı destekliyor’ minibüsünde patlayıcılar ve ateşli silahlarla durdurulan ve sonra da serbest bırakılan bu kişinin 6 Ocak’ta ayaklanmanın gerçekleşmesine olanak sağlayan çitlerin kaldırılmasında anahtar rol oynayan kişilerden biri olması ihtimali nedir?

Onun kim olduğunu bildiklerini biliyoruz ve onun hakkında soruşturma açılmamış.

Kongre Binası'na yapılan saldırının ardında "Hippiler Trump'ı destekliyor" yazılı bir minibüsün olduğu iddiası baskının birinci yıldönümü haftasında internette geniş çevrelerce paylaşılsa da bu teorinin gerçekte hiçbir dayanağı yok.

The Independent, Adalet Bakanlığı’yla temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU