Arkeologlar, 4 bin yıllık taştan oyun tahtası buldu

Umman'da yapılan kazılarda ortaya çıkan tahtanın MÖ. 2500 ila 2000'den kalma olduğu belirtildi

Profesör Bieliński, Bronz Çağı'na ait benzer taştan oyun tahtalarının nadir de olsa bulunduğunu bildirdi (J.Sliwa / PCMA UW)

Arkeologlar Umman'daki kazılarda 4 bin yıllık bir oyun tahtası keşfetti.

Kumayra Vadisi'ndeki Ayn Bani Saida köyü yakınlarında, Polonyalı ve Ummanlı arkeologların düzenlediği kazı çalışmalarında MÖ. 2500 ila 2000'den kalma bir oyun tahtası bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Varşova Üniversitesi'ndeki Polonya Akdeniz Arkeolojisi Merkezi'nden (PCMA UW) Profesör Piotr Bieliński ve Umman Miras ve Turizm Bakanlığı'ndaki Eski Eserler Bölümü Genel Direktörü Sultan al-Bakri liderliğindeki ekip, Umman'ın kuzeyindeki dağlık alanda Bronz ve Demir Çağı'ndaki yerleşimlerin araştırılması için kazı çalışmaları yürütüyordu.

PCMA UW'nun salı günü internet sitesinden yayımladığı bulgularda, araştırmacıların üzerinde birtakım işaret ve oyukların yer aldığı taştan bir oyun tahtası bulduğu belirtildi.

Bieliński, Hacer Dağları bölgesinde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan bu oyun tahtasının Hindistan, Mezopotamya ve Doğu Akdeniz havzasında bulunan diğer oyun tahtalarıyla benzer tasarıma sahip olduğunu ifade etti.
 

umman-kazı.jpg
Kazı alanında keşfedilen yapıların, Bronz Çağı'ndaki Um Al Nar kültürüne ait olduğu belirtildi (J.Sliwa / PCMA UW)


Arkeologlar ayrıca bölgede bakırdan eşyaların yanı sıra 20 metre çapa sahip, daha önceden toprak altında kalmış bir kule de buldu. 

Bieliński, bakır işlendiğine dair bulguların, söz konusu yerleşim alanında yaşayanların "Umman bölgesinde o dönemdeki toplulukları ünlü yapan kazançlı bakır ticaretinde yer aldığına" işaret ettiğini belirtti. 

Öte yandan araştırmacılar, o dönemde tahtayla ne tür bir oyun oynandığına dair açıklama yapmadı.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, Heritage Daily

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU