Haiti'de iki gazeteci diri diri yakılarak öldürüldü

"Bu barbarca eylemi en sert şekilde kınıyoruz"

Yetkililer, yoksul bölgelerde çetelerin kontrolünü artırdığı Haiti'de gazetecilere düzenlenen saldırının nedenine dair henüz bir açıklama yapmadı (AFP)

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de iki gazeteci bir çete tarafından öldürüldü.

CNN'nin Haiti Güvenlik Güçleri'nden edindiği bilgiye göre perşembe günü Ti Makak çetesi, Petion-Ville mahallesinde iki gazeteciyi diri diri yaktı. 

Haiti'deki medya kuruluşu Radio Écoute FM, gazetecilerinden John Wesley Amady'nin mahallede çalışırken yaşadığı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yayın kuruluşu, Amady'nin "silahlı çete üyeleri tarafından vahşice vurulduğunu ve diri diri yakıldığını" bildirdi.

Radio Écoute FM'in açıklamasında "Bu suç teşkil eden, barbarca eylemi en sert şekilde kınıyoruz" dendi.

Fransız haber ajansı AFP, ölen ikinci gazetecinin adının Wilguens Louissaint olduğunu ve kimliği henüz açıklanmayan üçüncü bir gazetecinin de olay yerinden kaçmayı başardığını aktardı.

Saldırının gerçekleştiği mahallenin bulunduğu Laboule 12 bölgesinde sık sık farklı çeteler arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor.
 

john-wesley-amady.jpg
Amady, saldırıya uğradığı sırada Petion-Ville mahallesindeki güvenlik tedbirlerinin yetersizliğine dair bir haber üzerinde çalışıyordu (Facebook)


Eski Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin başkentteki özel konutunda 6 ay önce suikastla öldürülmesi, ülkedeki mevcut siyasi krizi ve güvenlik sorunlarını daha da kötüleştirmişti.

Port-au-Prince'de bulunan İnsan Hakları Araştırma ve Analiz Merkezi'nin verilerine göre geçen yıl Haiti'de 950 kişinin kaçırıldığı ihbar edildi.

Ülkenin yoksul bölgelerinde çeteler son dönemde etkisini artırıyor.

2018 Mart'ta Martissant mahallesine giden Vladjimir Legagneur adlı bir foto muhabirinden bir daha haber alınamamıştı. Bu mahalle şimdi tamamen çetelerin kontrolü altında.



Independent Türkçe, CNN, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU