13 milyon kişinin tecritte olduğu Çin'in Şian kentinde bugüne dek neler yaşandı?

Karantina altında acil tıbbi müdahalenin de aksadığı öğrenildi

Krantina altındaki Şian'da görevliler evlere gıda yardımı yapıyor. Fotoğrafta bir görevli kent sakinlerine teslim edilmek üzere gıda malzemeleri hazırlarken görülüyor (Reuters)

Çin'in Şian kenti, Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 23 Aralık'ta alınan karardan beri sokağa çıkma yasağı altında. 

Kent sakinlerinden zorunlu olmadıkça evlerini terk etmemeleri istenirken kente ulaşım ve kent dışına seyahatler özel durumlar dışında durdurulmuştu. Tedbirler kapsamında salgın kontrol ekipleri ve yaşamsal sektörlerde çalışanlar dışında tüm sakinlerin ikamet ettikleri bölgeden izinsiz çıkması yasaklanmıştı.

Yaklaşık 13 milyon kişinin ikamet ettiği kentteki sıkı karantina koşulları bazı yurttaşların ciddi mağduriyetler yaşamasına sebep oldu.

Yurttaşlar arasında takas başladı

Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da kent sakinlerinin gıda ürünleriyle başka ihtiyaçlarını takas ettiği görüntüler paylaşıldı.
 

Weibo'da bir görüntü
Weibo'da bir kullanıcı "Eski insanlar gibi takas ediyoruz" diye yazdı (Weibo)


Paylaşımlarda genellikle aynı veya bitişik binalarda yaşayanların takasla yardımlaştığı görüldü.

Takas edilenler arasında lahana, elma, sigara, çörek, cep telefonu, Çin eriştesi (noodle) ve oyun konsolu gibi ürünler yer aldı.

Şian yetkililerine göre görevliler halka yardım dağıtıyor. Ama dağıtım, sıkı karantina tedbirleri nedeniyle malzemeleri teslim edecek sürücü ve işçi olmadığı için düzenli yapılamıyor.

Hükümet yetkililerinin personel sıkıntısını gidermeye çalıştığı aktarılıyor.

Tıbbi müdahale aksadı

Bu esnada acil tıbbi müdahalenin de aksadığına yönelik iddialar ortaya atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yurttaşın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilirken, yerel bir hastanenin tedavi etmeyi reddettiği bir kadının da düşük yaptığı aktarıldı.

Yerel hastanenin müdahale için kadının test sonucunu beklediği ve ağrı şikayetiyle hastaneye başvuran anne adayının iki saat boyunca acil servisin dışında beklemeye zorlandığı öğrenildi.

Kadının kuzeni, Weibo'da paylaştığı gönderide olayı şöyle anlattı:

Sonra kanaması olduğunu görüp ameliyathaneye gönderdiler. Geciken tedavi nedeniyle bebek, hamileliğin 8. ayında anne karnında öldü.

Yetkililer olayın ardından yerel hastanelerin başvuranları reddetmesini yasakladı ve söz konusu hastanenin müdürünü de görevden aldı.

Kent sakinlerinin karantina tesislerine götürüldüğü öne sürüldü

Bu arada baızı kent sakinlerinin gece yarısı yapılan kontrollerle evlerinden çıkmaya zorlandığı ve karantina tesislerine götürüldüğü iddia edildi.

Söz konusu tesislere tam olarak kaç kişinin gittiği bilinmiyor. Ancak New York Post'a göre bir yurttaş 30 otobüs gördüğünü söylerken, bir başkası da bin kadar kişinin tesislere taşındığını savundu.
 

Şian'da karantina
Kentte otobüs seferleri ve temel ihtiyaçlar dışında kargo taşımacılığı durdurulmuştu (Reuters)


Çin, Kovid-19 pademisinin başından beri birçok kez uyguladığı sokağa çıkma yasakları aracılığıyla salgınla mücadelede önemli başarılar kaydetmişti.

Ancak bazı uzmanlar, bu deneyimlere rağmen yanlış yönetim ve planlama eksikliğinin hala nasıl yapılabildiğini sorguluyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde görev alan küresel sağlık uzmanı Prof. Dr. Yanzhong Huang, "Vuhan'dan ne ders aldığımıza dair hiçbir zaman ciddi bir tartışma olmadı" diye konuştu:

Anlatı Çin modelinin başarısına karşın Batı demokrasilerinde görülen etkisizliği konu alıyordu.

Sıkı tedbirler altında 14 gün geçiren Şian'da 1800'den fazla vakanın kaydedildiği belirtiliyor.

Çinli yetkililerse 4-20 Şubat'ta başkent Pekin'in ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde vaka sayısını yeniden sıfıra indirmeyi hedefliyor.

 

Independent Türkçe, BBC, New York Post, Reuters, Anadolu Ajansı, Diken

 

DAHA FAZLA HABER OKU